Savaş, festivalleri unutturmasın

SAVAŞ RÜZGÁRLARI'nın sıcaklığını, mutsuzluğunu giderecek tek şey sanattır. Sadece savaş haberlerini, savaşa dair yorumları okursanız, festivallerden uzak durur, evinize kapanırsanız; önce ruhunuz, sonra da beyniniz çürür.

Önümüzdeki günlerde iki festival birden başlıyor.

Biri Sevda-Cenap And Müzik Vakfı'nın düzenlediği ve 31 Mart 2003'te başlayacak olan Uluslararası Ankara Müzik Festivali. Bu yıl 20'nci yaşına bastı.

İkincisi, 12-27 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan Uluslararası İstanbul Film Festivali. 22 yıldır, Türk sinema seyircisine en kaliteli filmleri sunuyor.

İkisinin de programına bakın, hazırlıklarınızı yapın.

Festival'in sloganı; Ankara Baharı Müzikle Daha Güzel.

Her yıl iki dostumdan; Mehmet Başman'dan ve Şakir Eczacıbaşı'dan festivalleri yaşatmanın zorluğunu, sıtkıntısını dinlerim.

Koltuğumuza gömülüp müzik dinlerken, film seyrederken artık onları unuturuz.

Müzik Festivali'nin İlhan Usmanbaş'ın bir bestesiyle açılması, Türk bestecilerini seven herkes için bir müjde. Veronika Dudarova yönetimindeki Rusya Devlet Senfoni Orkestrası, İlhan Usmanbaş'ın Bach'tan Sonra - 250 bestesini seslendirecek. Dünya promiyeri bu.

Rengim Gökmen yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası da, Hasan Uçarsu, Kámran İnce ve Turgay Erdener'in besteleriyle Festival'i 26 Nisan 2003'te noktalayacak.

Festival'de Türk bestecilerinin seslendirilmesi ilgiyi artıracak bir seçim.

Klasik müziği, oda müziğini ve cazı sevenler için iyi bir liste.

Güher-Süher Pekinel ve Jacques Loussier Trio'sunu, Branford Marsalis'i caz tutkunları kaçırmasınlar.

* * *

ULUSLARARASI İstanbul Film Festivali'nde en sevdiğim bölüm, sessiz sinema döneminin klasikleri.

Teknolojinin emeklediği bir dönemin sinemasındaki yalın tadı buluyorum bu filmlerde.

Alman sinemasının büyük ustası F.W. Murnau'nun başyapıtı Şafak'ı iki ünlü piyanistimiz Kerem Görsev ile Erol Erdinç'in doğaçlama müzikleri eşliğinde seyredeceğim.

Türk sinemasının seçkin filmlerini kaçırdıysanız, size seyretme fırsatı doğuyor. Türk filmi seyretmem diyen takımından olmayın sakın, ayıplarım. Yaşadığınız toplumun size sizi gösteren aynasına bakın, kendinizi göreceksiniz.

Dışarıdaki Genç Türkler bölümü de hepimize yeni bir bakış açısı getirecek. Dışarda yaşayan dört Türk sinemacının yapıtları.

Sinemayı değişik zevkte algılayan seyirciler için zengin seçenekler sunuluyor.

İnsan Hakları üzerine filmler, çağımızın sorumlu insanının seyretmesi gereken filmler. Dünya ölçeğinde sizi bilgilendiren, aydınlatan çalışmalar.

Festival'den sinema tarihini, en iyi örnekleriyle öğrenebilirsiniz.

* * *

RUHUNUZU, bedeninizi çeşitlendirmeyi de unutmamış Festival yetkilileri.

Cinselliği ön plana çıkaran, iç gıcıklayıcı (bu nitelendirmeyi festival tanıtım kataloğundan aldım) Erotik Öyküler'i de seyretmenizde bir sakınca yok.
Yazarın Tüm Yazıları