Kabızlık ilacı alışkanlık yapar mı?

S. ÇAPAK/İSTANBUL

KABIZLIĞIN
tedavisi için kullandığınız ilaç, lifli yapısı nedeniyle bağırsakta dolgunluk yaratarak dışkılama refleksini başlatmayı amaçlamaktadır.

İlaç kana karışmadığı için herhangi bir sistemik yan etkisi olmadığı gibi lokal etkiler açısından bu güne kadar belirlenmiş bir yan etkisi de bulunmamaktadır. Eğer bol miktarda sebze, meyve, kepekli tahıl ürünleri yiyerek gıdalarla daha fazla posa almayı başarırsanız bir süre sonra bu ilacı almaya ihtiyacınız kalmayabilir.


Tiroid tedavisi yaptırın

A.AYDAN/İSTANBUL

KİLO
kaybetmenizin geçirdiğiniz trafik kazası ile bir bağlantısının olduğunu sanmıyorum. Doktorunuz yaptığı tahlillerden sonra tiroid bezinizin hızlı çalıştığını belirlemiş. Ancak 3.5 yıldan beri tedavi olduğunuzu ve bir sonuç alınmadığını belirtiyorsunuz. Eğer siz sadece kilo alamamak açısından tedaviyi değerlendiriyorsanız bu doğru olmayabilir. Tiroid bezinizin çalışması normale dönmüş olabilir, ancak başka nedenlerle kilo alamıyor olabilirsiniz. Eğer 3.5 yıldan beri ilaca devam etmeniz ve kontrolde doktorunuzun hálá ilaca devam etme önerisinde bulunmasını kriter alıyorsanız bu durumda başka bir merkeze başvurarak tetkik ve tedavinizi kontrol ettirebilirsiniz.

Çapa veya Cerrahpaşa'daki tıp fakültelerinden birini düşündüğünüze göre bu fakültelerden birinin endokrinoloji (hormon bilimi) polikliniğine başvurabilirsiniz. Bu başvuru sırasında elinizde daha önceki tetkik ve tedavilere ait belgeler varsa onları da götürmenizde yarar olacaktır.


Tedavi edemediler


Rumuz:ÇARE /ALMANYA

HALEN
4 yaşında olan kızınızın konuşmayı başaramaması ve son zamanlarda aniden yere düşerek titremeye başlaması beyniyle ilgili bir sorununun olduğunu düşündürüyor.

Aniden yere düşerek titremeye başlaması halk arasında ‘‘sara’’ olarak adlandırılan epilepsi nöbetine benziyor. Bu da beyinle ilgili bir sorun bulunduğunun kanıtı.

Almanya'da çeşitli doktorlara başvurduğunuzu ve verimli bir sonuç alamadığınızı belirtiyorsunuz. ‘‘Verimli’’ sözcüğü ile eğer yapılan tedavilere rağmen çocuğunuzun iyileşmediğini anlatmak istiyorsanız, beyinle ilgili ve özellikle kalıtsal birçok hastalığın kesin tedavisinin olmadığını belirtmek isterim.

Eğer yapılan tetkiklere rağmen doktorlar çocuğunuzda ne hastalık olduğunu aydınlatamamışlarsa bu farklı bir durum.

Mektubunuzda doktorların koydukları teşhis ve uyguladıkları tedavilerle ilgili bilgi vermediğiniz için daha fazla yardımcı olamıyorum. Elinizde bununla ilgili raporlar varsa, bunların fotokopilerini gönderdiğiniz takdirde daha fazla yardımcı olma imkánına kavuşurum.

Eğer çocuğunuzu bir de Türkiye'de tetkik ettirmek istiyorsanız, genellikle üniversite hastanelerinde bulunan Çocuk Nörolojisi merkezlerinden birine başvurabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları