Sedef hastalığıyla ilgili okurlarımıza

Geçtiğimiz cuma günü yayınlanan köşe yazımda, Ankara'dan Kızılcahamam ilçesinden yazan bir öğretmenin sedef hastalığıyla ilgili kendi yaşadığı gerçek bir olayı aktarmıştım.

Bu konuda çok fazla telefon aldık ve okurlar bu bitkisel ilaçla ilgili tüm ayrıntıları öğrenmek ve varsa başka uzman ve tedavi yollarını bilmek istiyorlar. Ben de bu yazıda öğretmen okurumun sırf sedef hastalarına yararı olması için bana anlattığı bilgileri tekrar ediyorum.

Okurum yıllar önce tanıştığı yaşlı bir köylü doğal ilaç uzmanının, küçük öğrencilerinden birini sedef hastalığından kurtardığını anlatıyordu. Bu çok basit bir ilaçmış. Çalı dibinde yetişen yabani pancar kökleri olurmuş. Okurum bunların soğana benzediğini ve köylerde buna gavur pancarı da dendiğini aktarıyor. Bu yaşlı köylü 5-6 tane yabani pancar kökünü ezip un gibi öğüttükten sonra, yağla kavurmuş. Çocuğa banyo yaptırdıktan sonra üç gün üst üste her defasında banyo yaptırıp tüm vücuduna bu bitkisel merhemi sürmüş. Çocuk iyileşmiş. Okurum şu anda genç bir kadın olan bu öğrencisinin evlenip çoluk çocuğa karıştığını ve bir daha da sedef hastalığına yakalanmadığını söylüyor. Ancak bu yaşlı adamcağız çoktan vefat etmiş olmalı. Zaten adını sanını da yazmamış.

Bana verilen bilgiler bu kadar. Bu yabani pancar kökü (gavur pancarı) sanırım kırsal bölgelerde, köylerde bulunuyor. Herhangi bir yerde satıldığını düşünmüyorum. Büyük bir ihtimalle Orta Anadolu bölgesinde bilinen ve tanınan bir bitki olmalı. Sedef hastalığıyla bu kadar ilgenildiğine göre, bu konuda yardım edebileceklerini söyleyen bazı okurlarımdan gelen mesajları da sıralayacağım. Ancak bunlar da yine burada okuyacaklarınızdan farklı bilgiler değil. Ben yalnızca fakslardaki bilgileri size aktarıyorum. Bu insanları tanımıyorum ve ayrıntılar hakkında hiç bilgim yok.

Daha önce yazdığım gibi: İzmir Sürmeli Eczanesi sahibinin sedef için yaptığı bir ilaç varmış. Telefonu: 0.232 227 53 07 veya 256 88 14

Erol Özer adlı bir okurum İskenderun'dan yazarak, bu konuda ilaç gönderebileceğini belirtiyor. Faks numarası vermiş: 0.326 614 57 63.

Gürcü asıllı bir Türk vatandaşı olduğunu söyleyen bir başka okurum Gürcistan'da yaşayan ablasının bitkisel ilaçlar yaptığını söylüyor. Hiçbir maddi beklentileri olmadan yardım edebileceklerini belirtiyor. Cep telefonu: 0.535 230 42 48.

Amerika'da uygulanan bir yöntemi okurlarımla paylaşmak isteyen Hamiye Adamıyat'ın cep telefonu: 0.555 346 47 80.

Ve tabii yine bitkisel ilaçlara ne kadar güvenirsek güvenelim, hastalıkların gerçek uzmanlarına danışmaktan da vazgeçmememiz gerektiğini hatırlıyorum.
Yazarın Tüm Yazıları