Veteriner hekim okurlarım yanlışlarımı düzelttiler

ARDAHANLI Öğrencilerin Düşündürdükleri yazım (21 Temmuz 2009, Hürriyet) üzerine veteriner hekim okurlarımdan e-postalar aldım.

O yazılardan bir bölümünü yayınlıyorum. Böylece bir yanlış anlatmayı / anlaşılmayı düzeltmiş oluyorum:

ERAY ERGİN’in yazısı:

"Sayın Doğan Hızlan;

Bir edebiyatçı ve yazar olarak, sizin, mesleğimizi ve bitirdiğimiz fakülteyi ’veterinerlik’ olarak nitelendirmeniz; Ardahan’daki öğrencilerin yaşadığı memleketteki, her anlamda madden ve manen fakir çocuklar için İngilizce dersi veren ’veteriner hekimlerimizi’ daha çok yaralamıştır.

Öncelikle bizim bitirdiğimiz fakülte ’veterinerlik’ veya ’veterinerlik fakültesi’ değil VETERİNER FAKÜLTESİ’dir. Ve oradan mezun olan kişi ’Veteriner Hekim’ unvanı kazanır.

Unutmayınız ki hükümeti veya eğitim sistemini eleştirmeye çalışırken aşağıladığınız meslek; İstiklál Marşı’nın yazarı ünlü ve yüce şair, rahmetli Mehmet Akif Ersoy’un da mesleğidir. Lütfen bu yazdıklarımı dikkate alarak sonraki yazınızda bunları da gözetiniz..."

Aşağıdaki e-postayı Dr. Med. Vet. Ömer Akineden gönderdi.

Okurum Frankfurt-Giessen’de doktorluk yapıyor:

"Sayın Doğan Hızlan,

Salı günkü (21.07.2009) yazınızdan ötürü oldukça yoğun bir e-posta tepkisi ile karşı karşıya olduğunuzu tahmin ediyorum. Sizin veteriner olarak tanımladığınız veteriner hekimler, dünyada en saygın meslek gruplarındandır.

Kısaca belirtmem gerekirse veteriner hekimler, özellikle Avrupa ülkelerinde hayvan sağlığının yanı sıra, hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıkların kontrol ve önlenmesi çerçevesinde toplum sağlığına en çok katkıyı yapan bir meslek grubudur. Bu bağlamda Avrupa’da her türlü gıdanın üretiminden tüketimine kadar geçen bütün aşamalarında güvenliği ve kontrolünü sağlayan kamusal ve özel sektör kurumlarında görev alanlar veteriner hekimlerdir.

Gelişmiş Batılı ülkelerde gerçekleştirilen çok büyük bilimsel projelere imza atanlara bakarsanız veteriner hekimleri oldukça çok görürsünüz.

Eğer ben İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunu olarak şu an Almanya’da bir Veteriner Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışabiliyorsam, bu benim Türkiye’de aldığım eğitimden dolayıdır.

Veteriner hekimler toplumun her alanında mesleklerini yapmaktan onur duymaktadırlar. Bu anlamda eğitime katkı sağlamaya yönelik çalışmalarımızı olumlu görmeye çalışacağınız yerde onları eleştirmeniz sanırım kafa karışıklığından geliyor.

Veteriner hekimlerden özür dileyeceğinizi umarım.

Saygılarımla."

* * *

OKURLARIM, meslek duyarlığına hepimizin önem vermesi, saygı göstermesi gerektiğini bu yazılarda yansıtmaya çalıştım.
Yazarın Tüm Yazıları