Vanilya üretimi

Cumartesi günkü yazımızda vanilyanın öyküsünden bahsetmiş ve “arkası pazartesi” demiştik. Cumartesi günü de söylediğimiz gibi, vanilya üretiminde baş aktör Madagaskar.

Elbette ki vanilya artık fabrikalarda üretiliyor ve üretimi yaygınlaşmış durumda. Vanilyanın fabrikalarda nasıl üretilmesi gerektiğini en iyi bilenler eskiden Çinlilerken, şimdi Hindistan kökenli işadamları bu işin ustası.

Vanilya dünya piyasalarında yüksek fiyatla satılan ve çok talep gören bir ürün olduğu için ülkede pek çok huzursuzluğa neden oluyor. Çünkü vanilya, Madagaskar’ın esas geçim kaynağı ve bu ürün için verilen mücadelede kavga ve hırsızlığın da yeri var. Halbuki adada muz, kahve ve “clove” denilen çiçek de yetişiyor. Ancak dünya vanilya üretiminin neredeyse yarısı burada gerçekleştiğinden, ürün adalılar için altın değeri taşıyor.

Anlayacağınız, güzelim kokulu, baharatlı vanilyanın üretimi de çok zor satışı da. Bu çilekeş bitkinin çektiği sıkıntı bu kadarla kalsa, neyse! Bütün bunlar yetmezmiş gibi vanilya bir de sunileriyle, sentetik olanlarıyla rekabet etmek zorunda kalıyor. Birçok yabancı şirket, daha vanilya tam olgunlaşıp kokusunu almadan ve toplanacak kıvama gelmeden vanilyayı bazı üreticilere toplatıyorlar. Vakitsiz toplanan zavallı vanilyanın kabuğunu adeta parçalayarak ayıklayıp kırptıktan sonra, bir de bolca sentetik katkı maddesi ekliyorlarmış üzerine. Bu sentetik katkı maddeleri ise kağıt hamurundan ya da petrokimya endüstrisinin yan ürünlerinden elde ediliyormuş.

Tüketicilere gelince... Suni vanilya sert ve güçlü kokusuyla tüketicileri tatmin ettiğinden onların, işin iç yüzünü irdelemedikleri muhakkak. Ancak bu işten anlayanlara göre, doğal yöntemlerle yetişmiş olan vanilyanın aromasına doyum olmuyor.

Avrupa’da vanilya çubuklarının, cam tüpler içinde, nadide bir ürün gibi tutulmasını ve oldukça pahalı olmasını hep hayretle karşılardım. Sonradan öğrendim ki, tabii vanilya için bu fiyatlar hiç de fazla değilmiş.

Gelelim, bizim ülkemizde çokça kullanılan toz vanilyaya. Bu da vanilyanın farklı aşamalardan geçmiş ve bazı kimyasal katkı maddeleriyle zenginleştirilmiş, doğal olmayan halidir.

Zaten dünyanın yarısından çoğu bizim gibi toz vanilya tüketiyor. Derseniz ki “Ben damak tadıma çok düşkünüm”, o zaman tüplerde satılan vanilya çubuklarından almalısınız.

SEBZELİ KREMALI SPAGETTİ

MALZEMELER
* ½ paket spagetti
(250 gr noodle da kullanabilirsiniz.)
* 2 adet kırmızı uzun dolmalık biber
* 2 adet yeşil çarliston biber
* 1 adet ince uzun havuç
* 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber
* 3 diş sarımsak
* 3 yemek kaşığı sıvıyağ
* 3 yemek kaşığı soya sosu
* 1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml)
* 2 adet yumurtanın sarısı
* 1 su bardağı rendelenmiş eski kaşar

YAPILIŞI
Kırmızı ve yeşil biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıklayın. Havucu kazıyıp yıkayın. Biberleri ve havucu kibrit çöpü formunda dilimleyin. Sarımsakları ise pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin.

Sıvıyağı derin bir vok tavasında kızdırıp sarımsakları kızgın yağda ve orta ısılı ateşte 1 dakika kadar kavurun. Üzerine biberleri ve havucu ekleyip 7-8 dakika daha kavurun. Soya sosunu katıp pulbiberi de ilave ettikten sonra karıştırarak 1-2 daha kavurmaya devam edin.

Diğer taraftan krema ve yumurta sarısını bir kaseye aktarıp iyice çırptıktan sonra sebzelerin üzerine aktarın ve 2-3 dakika daha pişirin. Diri sebzelerin üzerine haşlanmış spagetti ya da noodle ilave edip kısık ateşte bütün malzemeleri birkaç dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.

Henüz sıcak haldeyken üzerine rendelenmiş peynir serpiştirin ve servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları