Uyarıyorum!

Itır Esen, 500 bin lirasını dolandırıcılara kaptırdı ama tek mesele kendini polis gibi tanıtan üçkağıtçılar değil ki arkadaş!

Haberin Devamı

Her türlü uyanık olmak lazım. Şöyle ki;
- Eğer bir arkadaşınız size mail yoluyla “Canım acil paraya ihtiyacım var, şu hesaba şu kadar para yatır, yurtdışında mahsur kaldım” diyorsa, banka hesabınızı yardıma muhtaç arkadaşınıza aktarmak yerine derhal ona telefon edin. Çünkü “polis numarası” dışında, üçkağıtçıların en çok başvurduğu yöntem bu. E-posta hesabınızı hackledikten sonra adres defterindeki tüm e-postalara bir “yardımınıza muhtacım a dostlar” mektubu yazıyor, ceplerini “dost yardımları” ile dolduruyorlar. Aman diyeyim.
- “Filipin hükümetinden büyük ikramiye kazandınız” gibi cümlelerle size “müjde veren” maillere dikkat. Tabii ya, Filipin Hükümetinin de başka işi yoktu ya, maille ikramiye dağıtacak. Bu tip maillere kanan teyzelerle karşılaşmışlığım var, aman diyeyim. Bilhassa e-posta sahibi teyze ve amcalara sesleniyorum: kimlik ve hesap bilgilerinizi vermeye kalkmayın.
- Evlere telefon eden kimi “tanıtımcılar” en eski dolandırıcılar sayılır ama bu yöntem de hâlâ geçerli. Üstelik artık cep telefonları da var, dolandırma alanı hayli genişledi. “Ülkemize Almanya’dan getireceğimiz yeni süper zayıflama aletini önce sizin denemenizi istiyoruz” diye bir cümle duyarsanız derhal “O aleti kendi üstünüzde deneyiniz” diyerek telefonu kapatınız.
- Bilmediğiniz, güvenilir olmayan alışveriş sitelerinden kredi kartınızla alışveriş yapmayın. Bu kredi kartı bilgilerinizi bir dolandırıcıyla rızanızla vermekten farklı değil. Sonra bir anda kredi kartı limitiniz dolar, hesabınızda para kalmaz, “Ne oldu ayol?” der, üzülürsünüz. Benden söylemesi...

Haberin Devamı

Şehir de bir orman sayılır!

/images/100/0x0/55eb0fa6f018fbb8f8a881fb

Ormanın ve şehrin kanunları birbirine ne kadar benzer? Şehirde yozlaşan kültürün yarattığı olumsuzluklara karşı durabiliyor musun? Aklın ve aldığın eğitim “insan olarak var olmanın erdemlerini” keşfedebilmen için yeterli mi?
Bu soruları ben değil, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde Beyhan Murphy’nin sanat yönetmenliği altında kurulan MDTist’in (Modern Dans Topluluğu İstanbul) yeni çalışması “Şehir-Orman” soruyor.
Bu defa modern dünyanın sıkıntılarını modern dans sanatı yorumluyor diyelim...
Konu şöyle: Metropolde yaşayan Mogli adlı 15 yaşındaki bir gence, okulda bir ödev verilir. ‘Orman Kitabı’ adlı kitabı okuması gerekmektedir. Kitabı okumaya başladığı andan itibaren, şehri ve kitaptaki orman arasında bağ kurmaya başlar.
Ormanın hayvanları ile şehrin insanları arasında benzerlikler vardır çünkü... Yani gündemi özetle, çevre ve doğa kirliliği, toplumdaki eğitim yetersizliği, nesli tükenmekte olan hayvanlar, yeşil alanların içinde bulunduğu tehlikeler, sokakta yaşayan/çalışan çocuklar...
Dans-drama türünde olan “Şehir-Orman”, bir sosyal sorumluluk projesi aynı zamanda. Fulya Sanat Merkezi’nde sezon boyunca sahnelenecek. İlk ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik olarak, okul saatleri içinde “okul matineleri” de yapılacak, buradan öğretmenlere ve okul yönetimlerine duyurulur. Öğrenciler modern dans görsün efendim! İletişim için www.fulyasanat.org’u tıklayınız veya (0212) 215 60 37-38’i arayınız.

Yazarın Tüm Yazıları