Umut mu mucize mi

Yaşlanmanın etkilerine karşı kozmetik endüstrisi pek çok çözüm üretti, birçok yeni molekül geliştirdi. İşte o moleküllerin ilk bölümü bu yazıda. İkinci bölümünü gelecek hafta okuyacaksınız

Haberin Devamı

Hayat beklemez! Bu evrensel bir kuraldır. Beklemeyen hayatın kendisi değil, zamandır. Hayat beklese bile zaman asla beklemez, yavaş ya da hızlı, ama mutlaka akıp gider.
İşin kötüsü, hükmünü gerçekleştirerek, bedeniniz ve ruhunuzu yorup yaşlandırarak yapar bunu. Yaşlanma ve yorulma bazen eşzamanlı ve eşdeğerde, bazen de orantısızdır. Bedeninin ya da ruhun aleyhine işlemiştir. Böyle durumlarda beden veya ruh diğerinden daha önce yorgunluk ve yaşlılıktan yakınmaya başlar.
Yaşlanma sürecinden ilk olarak cildiniz etkilenir. Yaşlanmanın erken işaretleri önce cildinizde başlar: Göz çevresinden yayılan kazayağı çizgileri, yanaklarda ve gıdıkta ortaya çıkan çizgisel kırışıklıklar, alın ya da kaşlardaki yatay çizgiler, ağız çevresindeki can sıkıcı dikey kıvrımlar, ağız ve burun kanadı arasına yerleşen katlanmalar sık konuşulan ‘görsel cilt sorunları’. Cildin yaşlılıktan çektikleri aslında bunlarla da bitmez. Yaşlanan cilt, parlaklığını, ipeksi kıvamlılığını, nemini, kayganlığını da kaybeder, matlaşır, kurur ve pörsür. Dahası yerçekiminin cazibesine dayanamaz, gevşer ve sarkar.
Peki, bunların çaresi yok mu? Var tabii ki. Teknolojik çözümler (teknosötikler), haplar (nutrasötikler) ve kremler (dermakozmetikler) tam da bu iş için üretildi...

VARAN 1:

Haberin Devamı

PEPTÄ°T MUCÄ°ZESÄ°

Peptitler anti-aging kremlerin vazgeçilmez molekülleri haline geldi. Mucizevî sonuçlar veren peptitler, ardı ardına piyasaya çıktı. Peptitlerin kolajen ve elastin üretimine yardımcı olduğu, cildin esnekliğini artırdığı, çizgi ve kırışıklık azaltma dışında, sarkma gibi problemleri de yavaşlattığını gösteren gözlemler var. Kozmetik dermatologlar bu ürünlerin, özellikle kolajen ve elastin kaybı nedeniyle cilt kalınlığındaki azalma ve kuruluğa bağlı ince kırışıklıkların azaltılmasında mükemmel sonuç verdiğini söylüyor. Peptit içeren ürünler, yüze ve boyun bölgesine uygulanabiliyor. Nemlendirici ve güneş kremleriyle birlikte kullanılabiliyorlar.

VARAN 2:

ALFA LÄ°POÄ°K ASÄ°DÄ°N KREMLERÄ° DE Ä°ÅžE YARIYOR

Alfa lipoik asit de son yıllarda anti-aging kremlerin yapısına giren vazgeçilmez moleküllerden biri. Bunu hak ettiği de kesin. Çünkü çoğu antioksidanların aksine bu güçlü antioksidan cilde dışarıdan da uygulanabiliyor. İster krem losyon olarak kullanın, ister ağız yoluyla, cilt yaşlanmasını yavaşlatıyor. Alfa lipoik asidin bu etkisi oksidan maddelerin, bilhassa da şeker moleküllerinin zararlarını azaltmasıyla ilgili. Bilhassa şeker molekülleri karamelizasyona yol açarak kolajen yapısında bozulmalara dolayısıyla cilt yaşlanması sürecinde hızlanmalara sebep oluyor. Alfa lipoik asit işte bu süreçlerin hemen tümüne dur diyebilen güçlü bir antioksidan.

VARAN 3:

Haberin Devamı

ARGİRELİNE MÜKEMMEL SONUÇLAR VERİYOR

Argireline, cilt kırışıklarını azaltmada kullanılan en güçlü peptitlerden biri. Asetil heksa peptit-3  AHA-3) olarak da biliniyor. AHA3 özellikle yüz bölgesi kaslarının büzülmesi sonucu ortaya çıkan ince çizgilerin ve derin kırışıklıkların azaltılmasında, cilde pürüzsüz ve kaliteli bir görünüm kazandırılmasında etkili. Yüzünüzde mimik kasılmaları ve gerilmeler sonucu oluşan çizgi ve kırışıklıkların arkasında kas ve diğer dokularda oluşan kasılmalar yatar. AHA-3 kas ve dokuların esnemesini, rahatlayıp gevşemesini sağlıyor.
Böyle bakıldığında onu botoksun güçlü bir alternatifi olarak da düşünebilirsiniz. Bizim önerimiz diğer bütün peptitler gibi AHA-3’ün de uzun süreli kullanımı.

VARAN 4:

Haberin Devamı

C VÄ°TAMÄ°NÄ° Ä°YÄ° GELÄ°YOR

Askorbil palmitat C vitamini ciltte en iyi çalışan formlarından biri. Aslında o da bir C vitamini molekülü. ÖzelliÄŸi C vitamininden daha dirençli olması, kolay bozulmaması ve yaÄŸlı ciltte de etkisini koruması. Bu madde ciltteki doÄŸal E vitaminin aktivitesini artırıyor. Ayrıca cilt üzerinde anti-inflamatuar yani yangı giderici gibi çalışıyor. Cildin içine çok hızla girip ve cilt yaÅŸlanmasını tetikleyen pek çok süreci engelliyor. Bu maddeyi doÄŸal C vitamininin yaÄŸda eriyen formu gibi de düşünebilirsiniz. C vitaminin sahip olduÄŸu tüm fizyolojik aktivitelere o da sahip. Askorbil palmitatın deri hücrelerinin geliÅŸimini ve kollajen üretimini artırdığı belirtiliyor.Â

VARAN 5:

Haberin Devamı

KOENZÄ°M Q10 CÄ°LDÄ° CANLANDIRIYOR

Koenzim Q-10 miktarı az olan bir cilt serbest radikal hasarından kurtulamaz. Koenzim Q-10 cildinizi yenileyebilir ve serbest radikal hasarını azaltabilir. Ayrıca küçük bir molekül olduÄŸu için cildinize kolaylıkla nüfuz eder. Koenzim Q-10’in cildin canlı tabakalarına kadar iÅŸlediÄŸi, tamirini ve yenilenmesini kolaylaÅŸtırıyor. Koenzim Q-10 ile ilgili tam anlamıyla ve gerçekçi olarak yapılan az sayıda çalışma var. 1999’da Alman araÅŸtırmacılar uzun süreli koenzim Q-10 kullanımının göz çevresindeki kazayaklarını azalttığını gösterdi.Â

VARAN 6:

RETÄ°N-A ARTIK BÄ°R KLASÄ°K OLDU

Cilt yaşlanmasını azaltıcı destekler içinde en popüler olanlarından biri. Retin-A, A vitamininin asit formu. Retin-A ihtiva eden ürünleri kırışıklıkları azaltmak, yaşlanmayla oluşan kahverengi lekeleri yok etmek ve cildinizde güneş ışınları tarafından meydana getirilen pürüzlenmeleri azaltmak için kullanabilirsiniz. Ölü tabakayı ortadan kaldırıp yenisiyle değiştiren bu kimyasal, güneşten ve diğer dış etkenlerden zarar görmüş ölü cilt hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Bir uzman desteğinde Retin-A içeren ürünleri kullanabilirsiniz.

NOT ALIN

Haberin Devamı

Kremlerinizde bulunan hangi madde neye yarıyor

RETÄ°NOL: Hücre yenilenmesini hızlandıran, kırışıklıklar ve ince çizgileri azaltan bir kimyasal.Â
ÇİNKO: Ciltte herhangi bir nedenle oluşan iltihabi süreçleri yatıştırıyor.
YEŞİL ÇAY ÖZÜ: Cildi çevresel yaşlanmadan, güneşin, sigaranın zararlarından koruyor.
YOSUN ÖZÃœ: Kahverengi su yosunu ve diÄŸer yosun özleri hem antioksidan hem nemlendirici.Â
LESİTİN: Cildin nemini koruyor. Hücre duvarını güçlendiriyor.
MEYAN KÖKÃœ: Yangısal süreçleri yatıştırıyor. ÅžiÅŸliÄŸi azaltıyor.Â
ARNÄ°KA ÖZÃœ: Yangısal süreçleri yatıştırıyor.Â
NAR ÖZÃœTLERÄ°: GüneÅŸ ışınlarının ciltte yaptığı hasarları azaltıyor.Â
GİNGKO BİLOBA ÖZÜ: Ciltte dolaşımı güçlendiriyor. C vitaminiyle daha etkili.
ZEYTİNYAĞI: Cilde nem kazandırıyor, cildi dış etkilerden koruyor.

Yazarın Tüm Yazıları