Uluslararası kongreye İzmir evsahibi olacak

VİYANA’da 11 Ocak’ta bir araya gelen Kuntscher Society Derneği yönetimi, 2013’de yapılacak olan Kuntscher International Osteosentez Kongresi’nin İzmir’de yapılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Brezilya’nın da aday olduğu kongreyi, Kuntscher Society Derneği Başkanı Prof. Dr. David Seligson, Prof. Dr. Jan Verbruggen, Prof. Dr. Jessica Heinsen ve Prof. Dr. Hans W. Stedtfeld’in desteğiyle İzmir kazandı. Viyana’da yapılan toplantıda, Türkiye’yi Ege Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda görevli olan ve Kuntcher Derneği üyesi Dr. Nadir Özkayın temsil etti. 2013 Ekim ayında Çeşme’de yapılacak organizasyonu, Prof. Kemal Aktuğlu başkanlığında, Doç. Dr. Güvenir Okçu ve Dr. Nadir Özkayın’dan oluşan Kuntscher Society’nin Türk üyeleri gerçekleştirecek.

Gözlük sevmeyene alternatif çözüm

Gelişen teknolojiyle birlikte göz bozukluklarının düzeltilmesinde alternatifler arttı. Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, hem yakın, hem de uzak gözlük takmak istemeyen hastalara, doğal merceğine dokunmadan yeni teknoloji ICL ameliyatı ile çözüm sunduklarını ifade etti. Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nde görevli Op. Dr. Asena, konuyla ilgili şu bilgileri verdi;
“Gözlük atma amacıyla başvuran hastalarda öncelikle lazere uygunluk açısından değerlendirme yapılıyor. Ancak günümüzde lazere uygun olmayan kişiler için de seçenekler artıyor. Numarası çok yüksek olan ya da göz yapısı lazere uygun olmayan kişiler için mercek ameliyatı ile çok iyi sonuçlar alınabiliyor.”

Haberin Devamı

Göz içine mercek

Lazer yapılamayan kişilere uygulanabilen bu mercek ameliyatının adının ICL (implantable contact lens) olduğunu söyleyen Asena, “Hastanın kendi doğal merceğine dokunmadan göz içine mercek yerleştiriliyor. Bir çeşit göz içine yerleştirilen kontakt lens gibi düşünülebilir. Sonuçları çok başarılı. Çok yüksek numaraları bile  sıfırlayabilmek mümkün. ICL farklı, daha yeni bir ameliyat. En önemli avantajı, CLE ya da katarakt ameliyatından sonra olduğu gibi yakın gözlüğü ihtiyacı yaratmaması. Bu avantajı sayesinde genç kişilere uygulanabiliyor. ICL ameliyatı ile numara düzeltilerek kişi gözlükten kurtulabiliyor” diye konuştu. Asena, uygulamanın 10-15 dakika sürdüğünü söyledi.

Yağmur Bebek kurtuldu

DOKUZ Eylül Üniversitesi Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztekin Oto ve ekibi 40 günlük Yağmur bebeği yaşama döndürdü. Doğuştan kalbinde tümör olan bebek, 4 il dolaştıktan sonra yaşama İzmir’de tutundu. Ahmet-Kerime Zoktay çiftinin bebeğini başarılı bir kalp ameliyatı ile hayata döndüren Prof. Dr. Oto, “Yağmur bebek bize geldiğinde 40 günlüktü. Gerekli tetkikleri yaparken solunumu durdu. Yoğun bakıma aldığımız hastamızı yapay solunum aletine bağladık. Hayati tehlikesi varken acil ameliyata aldık. 1.5 saatlik başarılı bir ameliyatın ardından Yağmur bebeği yaşama döndürdük” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları