Ufuk Güldemir Avrupa'da

Serdar TURGUT
Haberin Devamı

Son dönemde özellikle İnterstar haberleri iyice bir abuk hale geldi.

Ufuk Güldemir bunu bilerek yaptırıyor, bunun başka bir açıklaması olamaz.

İstediği takdirde son derece ciddi habercilik de yaptırtabileceğini daha önce ispat etmiş bir kişinin bugün ortaya çıkan ürün üzerinde de tam kontrolü olduğunu varsayabiliriz.

Bu kanaldaki haberlerde hemen her gece memleketin her yerinden gelen tuhaflıklar uzun uzadıya gösteriliyor.

Bu da yetmiyor aynı görüntüler ertesi gece de tekrarlanıyor.

Örneğin geçen hafta tren yolunda ölen iki gencin kalabalık ailesinin üzüntülerini yerlerde dövünerek, soyunarak, oradan oraya deliler gibi koşarak, birbirlerini yumrukluyarak ifade ediş biçimleri bu kanal yöneticilerinin çok hoşuna gitmiş olmalı ki, görüntüler dakikalarca ve defalarca gösterildi.

Ayrıca bu kanalda Batı'da habercilik etiği açısından son derece tartışmalı bir konu olan ‘‘canlandırma’’ yöntemine sık sık başvuruluyor.

Haberle ilgili birden görüntüler geliyor ekrana. Son derece dramatik görüntüler. Ve bu esnada ekranın köşesinde de canlandırmayı yapan ekibin adı yazıyor.

Dediğim gibi meşruiyeti hayli tartışmalı bir konu bu ama kimsede böyle ‘‘küçük detayları’’ tartışacak hal de kalmamış durumda.

Show TV ise zaten bir alem ve o aleminde bildiği yoldan katiyen taviz vermeden gidiyor.

***

Bu iki kanal sadece biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını rahatsız etmekle kalsa bir dereceye kadar onları affedebiliriz.

Sonuçta biz bu ülkede doğduk ve böylesine tuhaflıklara kaşarlanmışlığımız var bir ölçüde.

Ancak sorunun bir başka boyutu da var.

Bu kanallar Avrupa'da da yaygın olarak seyrediliyor.

Avusturya'da tanıştığım Türkler'den bu konuda büyük şikayet aldım.

Onlar sonuçta bulundukları ülke vatandaşlarıyla belirli bir diyalog oluşturmaya çalışmak zorunda olan insanlar.

Memleketlerini seviyorlar, Avusturyalılar'ın veya Almanya'dalarsa Almanlar'ın Türkiye hakkında iyi şeyler düşünmelerini istiyorlar, bunun için çalışıyorlar.

Bulundukları ülkelerdeki insanlar da aslında iyi niyetliler. Önyargıları ya yok ya da varsa bunu değiştirmeye çalışıyorlar.

Türkleri de dinlemeye hazırlar.

Ancak daha sonra evlerine gidiyorlar, uydularını ayarlıyorlar ve ‘‘Bakalım Türk arkadaşların hakkında konuştuğu ülkede bugün neler olup bitmiş’’ diye Interstar ve Show'un da aralarında yer aldığı bazı kanalları izliyorlar.

Düşünsenize o haberleri, o görüntüleri. Bizlerin bile burada içini bunaltan o görüntüleri bir de dili anlamadan izledikten sonra Türkler'in tamamen delirmiş olduklarını düşünüyorlardır mutlaka.

Şimdi denilecek ki ‘‘biz haberciyiz, yabancılar ne düşünecek diye haberlerle oynayamayız.’’

Ben haberlerle oynayın veya yabancıya memleket sevdireceğiz diye propoganda yapın demiyorum.

Ama herşeyin de bir sınırı olmalı. Kafayı üşüten insanla ilgili haberin nasıl verileceğinin kuralı bellidir. Sadece bizi düşünsünler ve Türk seyircisine saygılı görüntüler sunsunlar.

Bizi tatmin eden görüntü Avrupalı'yı da üzmez.

Denilirse ki bu reyting meselesi, insanların çoğunluğu bu görüntülerden hoşlanıyor.

O zaman da haberlerin bir an önce reyting sistemi dışına çıkarılmasında büyük yarar var.

Reyting yarışı dışında tutulsun haberler ve insanımız gerçekten bu haberlerden hoşlanıyorsa onlar ruhsal tedavi görüp iyileşinceye kadar da haberlere reyting kaygısı bir daha sokulmasın.

Yazarın Tüm Yazıları