Uçakta koltuk ceplerine bir şey koymayın, mutlaka unutursunuz

Acil durum kartları ve kusma torbalarının konulduğu koltuk cepleri, çoğu zaman hayatı kolaylaştırmak dışında ciddi huzursuzluklara da yol açıyor. Pasaportunu koltuk cebinde unutan yolcu, bunu pasaport kontrol noktasına geldiğinde hatırlıyor

Haberin Devamı

Havayolu yolculuğunda, yolcuların yüzde 10 gibi çok yüksek bir kısmı, koltuk önlerindeki ceplere koydukları pasaport ve cüzdanları unutmaları yüzünden, gittikleri ülkelerde-kentlerde perişan oluyorlar. Yapılan araştırmalarda, uçakların inişi sırasında yolcuların heyecanı artıyor ve dikkat dağılması yaşanıyor. Koltuk önlerindeki ceplere bir şey koyan yolcuların heyecanla toparlanmaları sırasında unutkanlıklarının daha da arttığı gözleniyor. Bu yüzden koltuk ceplerine koyduklarını ya göremiyorlar ya da akıllarından çıkıp gidiyor.

Havayolu şirketlerinin acil durum kartlarını ve kusma torbalarını koymak için vazgeçmedikleri koltuk cepleri, çoğu zaman hayatı kolaylaştırmak dışında ciddi huzursuzluklara da yol açıyor. Pasaportunu koltuk cebinde unutan yolcu, bunu pasaport kontrol noktasına geldiğinde hatırlıyor. Ve doğal olarak büyük bir paniğe kapılıyor.

Haberin Devamı

Uçakta koltuk ceplerine bir şey koymayın, mutlaka unutursunuz

Uçtuğu havayolu şirketinin bir personeline ulaşması da çok zor oluyor. Genellikle gidilen noktada yolcular uçaktan indikten sonra havayolu personeli uçağı yeni sefer için hazırlamaya koyuluyor. Bu arada uçağa giren ve çoğu havayolu şirketinin iş verdiği başka kuruluşun temizlik personeli de zaman kaybetmemek uğruna bu ceplerdeki her şeyi hızlıca alıp çöpe atıyor. Kılıf geçirilmiş veya üzerinde ‘pasaport’ yazmayan pasaportların çöpe gitme ihtimali böyle durumlarda çok yüksek.
Temizlik ekiplerinin işlerini hızla yapmaları nedeniyle yolcu pasaportunu uçakta unuttuğunu biraz geç fark ettiğinde pasaportunun bulunma ihtimali düşüyor.

Özellikle arka ceplerinde cüzdan taşıma alışkanlığı olanlar, uçakta otururken rahat etmek için cüzdanlarını çıkarıyorlar. Ya da cüzdan içindeki kredi kartlarının kırılmasını önlemek için hemen çıkarıp en uygun yer olduğunu sandıkları önlerindeki koltuğun arkasındaki cebe koyuyorlar. Bazı koltuk cepleri fileli bir yapıya sahip. Bazılarıysa kapalı. Fileli olanlarda cüzdanları ya da pasaportları göz ucuyla her zaman görmek mümkün. Ama kapalı olanlarda cüzdan ya da pasaportun ucu biraz dışarıda bırakılsa da, zaman zaman oluşan türbülanslarla bunlar içeri kayıyor. Ve göz önünden uzaklaşmış oluyor.
Yine yapılan araştırmalarda yolcuların uçağın büyülü yapısından çok etkilendikleri ve unutkanlıklarının arttığı biliniyor. Uçakta dar bir alanda ciddi dikkat dağılması oluyor. Normal zamanlarda cüzdanını ya da gözlüğünü bir yere koyduklarında unutmayan insanların, uçakta yaşadıkları dikkat dağılması, uçağın hareketlerine yoğunlaşma duygusu nedeniyle unutkanlıkları da artıyor.

TAKMA DİŞ BİLE VAR

Havayolu yolculuklarında koltuk arkasındaki ceplere konulan ve unutulan eşyalar arasında pasaport ve cüzdan birinci sırada. Gözlük, kalem ve kitap ve makyaj malzemeleri bunları takip ediyor. Ama unutulanlar arasında kutuda takma dişlere bile rastlanıyor. Uçaktaki göz kuruması nedeniyle çıkarılıp bir kutuya konulan lensler de en çok unutulanlar arasında.
Çocuklu yolcuların da büyük kısmının biberon unuttukları, emzik, dolu mama kutusu gibi şeyleri de uçakta bırakıp gittikleri gözleniyor. Son zamanlarda unutulanlar arasına iPad de girmeye başladı. MP3 çalarlar, cep telefonları ve bilgisayar oyunları, küçük laptoplar koltuk ceplerinde unutulan eşyaların giderek büyük kısmını oluşturuyor.

Geçen yıl bir havayolu şirketi toplam 50’den fazla küçük laptopu koltuk arkası ceplerinde bulduğunu ancak bunların yüzde 5’inin sahiplerine ulaştırılabildiğini açıkladı. Birçok yolcunun da aslında uçakta unuttuğu laptopunu başka bir yerde unuttuğunu sanarak havayolu şirketini hiç aramadığı biliniyor.

Havayolu şirketinde toplanan çok farklı ürünler bir süre depolarda bekletiliyor. Genellikle unutulan ürün, bulunuş tarihinden bir yıl sonra açık artırmayla satılıyor. Çoğu havayolu şirketi satış gelirini yardım kuruluşlarına bağışlayarak bu yolla bir gelir elde etmemiş olmaya özen gösteriyor.

EN DALGIN EKONOMİ YOLCULARI

Uçaklarda öndeki koltuk ceplerinde en çok unutanların yüzdesinde ekonomi yolcuları birinci sırada yer alıyor. Ekonomi sınıfında koltuk sayısının fazla olması unutkanlık oranının yükselmesine neden oluyor. Ama business koltuk sayısıyla aynı sayıdaki ekonomi koltuğu arasındaki unutkanlık karşılaştırıldığında yine ekonomi sınıfı yolcularının unutkanlık yüzdelerinde fazlalık görünüyor.
Uzmanlar bunun nedenini ekonomi sınıfında koltuk aralarının dar olmasına bağlıyorlar. Koltuk aralıkları dar olduğu için yolcular yerlerinden kalkarken koltuk arkası cepleri ergonomik yapı nedeniyle bakış açılarının dışında kalıyor. Bu yüzden de koltuk ceplerine koydukları dikkatlerinden kaçıyor.
Ekonomi sınıfında unutulanların başında pasaport geliyor. First class koltukların çevresinde yapılan küçük dolaplarda da her yıl on binlerce dolar değerinde eşya unutuluyor. Ekonomi sınıfında unutulan ürün değerleriyle oranlama yapıldığında genellikle business ve first class’ta unutulan eşyalar arasında ortalama iki ya da üç kat fazla değer görülüyor.

UÇAKTA EN ÇOK NE BIRAKILIYOR

Cüzdan
Gözlük
Kitap
Kalem
Pasaport
Cep telefonu
Günlük
İlaç
Küçük el çantası
Kutuda takma diş
Laptop vs. elektronik cihaz
Gidilen ülkeye giriş formu
Makyaj çantası
Lens suyu ve kutusu
Biberon, emzik, mama
Çikolata

Bu fırsatlar uçuruyor

THY, Sevgililer Günü için sevgililere ve sevdikleriyle beraber uçmak isteyenlere İstanbul çıkışlı Avrupa, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya ekonomi sınıfta bir kişi gidiş-dönüşü (vergiler hariç) 199 Euro, beraber yolculuk yapacağı ikinci kişi biletini de vergiler hariç 1 Euro’dan satışa sundu.

Air France, vergiler dahil, hizmet harçları hariç, ekonomi sınıfı Kuzey Amerika’da Atlanta, Boston, Chicago, Houston, San Diego, San Francisco gibi noktalara 401 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçuyor.

Emirates, 10 Şubat’a kadar Kolombo, Mauritius ve Seyşeller’e 570 Euro’dan başlayan fiyatlar sunuyor. Katar, Bali’ye 573, Dubai’ye 304, Tokyo’ya 696 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçma imkanı veriyor.

Alman Germanwings ile uçmak isteyenler artık rezervasyon ve satış işlemlerini Lufthansa Havayolları’nın ofislerinden yapabiliyor.

Atlasjet’in sadakat programı ‘Jetmil’deki promosyonda yolcular 7 bin 500 mil karşılığında ücretsiz bilet kazanabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları