Uçak şirketlerine önerimdir

FRANKFURT’ta yaşayan, kitabevi yönetiminde bulunan ve iyi bir okur olan Nalan Çelikbudak’tan ilgimi çeken bir e-posta aldım.

Haberin Devamı

Postanın birinci bölümünde Frankfurt Kitap Fuarı hakkında bilgi veriliyor.
Önce onu okuyalım:
“Sonbahar geliyor, ekim ayı yaklaşıyor. Ekim ayı Frankfurt için kitap fuarı ayı. Bu yıl kitap fuarının konuk ülkesi bildiğiniz gibi Brezilya. 1994’ten sonra ikinci kez konuk ülke olan Brezilya fuara ‘Çoksesliliğin ülkesi’ sloganıyla katılıyor. Açılışı Brezilya Kültür Bakanı Marta Suplicy ile birlikte Brezilya çağdaş edebiyatının sesleri olarak gösterilen Ana Maria Machado ve Luiz Ruffato birlikte yapacak. Frankfurt’a 92 yazar gelecek. Frankfurt ve çevresinde 150’den fazla etkinlik yapılacak.
Alman Yayıncılar Birliği’nin Barış Ödülü fuarın son günü (13 Ekim) Pauls Kilisesi’nde Beyaz Rusyalı yazar Svetlana Alexijewitsch’e verilecek. Yazarın en son kitabı 26 Ağustos’ta Hanser Berlin Yayınevi tarafından yayınlandı. Eseri adı ‘Secondhand–Zeit. Leben auf den Trümmern des Sosyalismus’ (İkinci Zaman–Sosyalizmin harabeleri üzerinde yaşam).”

***

Haberin Devamı

BENİM THY’ye salık vereceğim uygulama ise, e-postanın aşağıdaki bölümü:
“Bu arada Frankfurt kitap fuarı etkinlikleri çerçevesinde 22 Ağustos’tan beri ‘Dikkat Kitap’ adıyla çeşitli aksiyonlar yapılıyor. Bu aksiyonlarda her zaman olduğu gibi kitapçılarda, edebiyat evlerinde okuma akşamları yapılıyor. Ancak bu yıl ilk kez yeni bir aksiyon yapılıyor. Uçakta yolculara seyahat sırasında kitap okunacak. Yayıncılar Birliği ile Condor uçak şirketi anlaşmış. 5 Eylül’de Frankfurt’tan Split’e giden uçakta Alman televizyonu moderatörlerinden Guido Cantz uçuş boyunca yolculara kitap okuyacak. Böylelikle insanlar daha çok kitap okumaya davet edilecek. Eğer bu aksiyon ilgi görürse ileride başka şirketlerin uçaklarına da yayılması düşünülüyor.”
Uçak yolculuklarında genellikle yolcular ya müzik dinlerler, ya gazete ve kitap okurlar. Ama çoğunlukla da uyurlar. Birçok kişi için boşa harcanan zamandır uçakta geçen saatler.
Bu girişim hem bir kitap dinleme zevkini veriyor hem dikkatinizi parçalamayıp okuyanın sesine, kitabın metnine odaklanıyorsunuz.
Okunan kitabı beğenip uçaktan indikten sonra satın alabilirsiniz. İyi okuma, sizin dinleme yeteneğinizi de geliştirebilir.
5 Eylül’de başlayacak denemenin başarılı olmasını diliyorum ki, devam etsin.
Başta THY olmak üzere, bizim uçak şirketlerimizin bu yeniliği, denemeyi yapmasını bekliyorum. Kitap okuma oranını arttıracağı kanısındayım.
Düşünebiliyor musunuz, uçağa biniyorsunuz, koltuğunuza yerleştikten sonra, iyi bir Türkçe ve eğitimli sesle sevdiğiniz bir yazarın kitabından bir bölüm dinliyorsunuz, bir şairi tanıyorsunuz, yeni edebi lezzetler kazanıyorsunuz.
Bunlar için ne yapmalı?
Bir seçici kurul –hiç kuşkusuz sadece resmi kişilerden oluşmayan– kitapları seçmeli. Taraf tutmadan, nesnel davranarak.
Bu koşulu THY için söylüyorum. Yoksa özel uçak şirketleri bu konuda özgürce seçim yapabilirler.
Kasım ayında İstanbul’da TÜYAP Kitap Fuarı açılacak, şimdiden böyle bir hazırlık çok iyi ve yerinde bir girişim olur.

***

Haberin Devamı

KİTABI okutmak, sevdirmek için yapılan her çalışmayı desteklemeliyiz.

Yazarın Tüm Yazıları