Üç de yetmez, beş tane

Ünlü işletmeci Ayşe Kucuroğlu beşinci çocuğuna hamileymiş... Büyük aileler Hollywood’da da büyük boy güneş gözlükleri ve çantalar kadar popüler. ‘İki çocuk’ normunu kırıp en az üç çocuk sahibi olan ünlülerin sayısı hızla artıyor

Haberin Devamı

Avrupa, kimse çocuk doğurmadığı için geleceğinden endişeli. Ailelere çocuk doğurmaları için teşvik primleri veriliyor. Amerika’da da yüksek eğitimli, çalışan Amerikalı kadınların beşte biri hiç çocuk sahibi olmamayı tercih ediyor. Ancak son yıllarda istatistikler bu oranlarda düşüş olduğunu gösteriyor. 15 yıl önce Amerika’daki ortalama çocuk sayısı ikiyken şimdi eğitimli kadınların sayısıyla birlikte sahip oldukları çocuk sayısı da hızla artıyor. Üç çocuklu ailelerin sayısı yüzde 10’dan 11’e yükseldi.
Gelir seviyesindeki ilerleme bu artışın en büyük nedeni. İyi eğitim sonucunda kadınlar daha iyi para kazanıyor; ikiden fazla çocuğun bakımını ve eğitimini finanse edebiliyorlar. Büyük aileler bunu bir statü sembolü olarak görülüyor: “Elbette ki çocukların hepsi en iyi okullarda okuyacak ve bizim bunu sağlayacak maddi imkanımız var” mesajı veriliyor. Batılı ülkelerde kadınlar üstündeki ‘Ya kariyer ya annelik’ baskısının azalması da çocuk sayısındaki artışı etkiledi. Çalışan kadınlar artık çocukları olursa işlerini kaybedeceğinden korkmuyor. Tabii bu arada erkeğe düşen görevler de arttı. Artık yalnızca eve ekmek getirmek yetmiyor. Erkekler de çocuk bakımında aktif rol oynuyor. Herhalde bunun en güzel örneği sürekli yanında çocuklarıyla fotoğraflanan Brad Pitt...

Haberin Devamı

MUTLULUK FOTOĞRAFI

Gerçi evin içinde durum dışarıdan görüldüğü gibi mi bilmiyoruz. Zira Amerikan medyasında altı çocuklu Brangelina ailesinin hiç göründüğü kadar huzurlu ve mutlu olmadığına dair sık sık haberler yer alıyor. Jolie’nin dışarıda ilgili pozları verirken evde çocukları tümüyle bakıcılara bıraktığı, kardeşlerin kavga ettiği, özellikle Jolie’nin Vietnam’da bir yetimhaneden aldığı Pax’ın diğer kardeşleri ezmeye çalıştığı konuşuluyor.
Peki Türkiye’de durum ne? 2010 TÜİK verilerine göre kadınların ortalama çocuk sayısı iki. Amerika’nın tersine her bin kişilik nüfus başına yıllık doğum sayısı anlamına gelen ‘kaba doğum hızı’, 2006’da binde 19’ken 2010’da doğum kontrolünün, kadınların eğitim seviyesi ve gelirin artmasıyla binde 17’ye geriledi.
Bence büyük aileler konusunda Türkiye’deki trendsetter her fırsatta “En az üç çocuk!” isteğini dile getiren Başbakan Tayyip Erdoğan. Amerika’daki kadınlar gibi iyi eğitim ve gelir, sabit iş imkanı ve destekleyici eş garanti olduktan sonra, neden olmasın?

Haberin Devamı

ÇOK ÇOCUKLULAR KULÜBÜ

* Angelina Jolie-Brad Pitt çifti; üçü evlatlık üçü biyolojik altı çocuk. Jolie yedinciye hamile.
* Kevin Costner; üç eşten yedi çocuk.
* David-Victoria Beckham çifti; dört çocuk.
* Stella McCartney; dört çocuk.
* Heidi Klum; üçü Seal’den olmak üzere dört çocuk.
* Chris O’Donnell; beş çocuk.
* Steven Spielberg; iki farklı evlilikten yedi çocuk.
* Mel Gibson; eski eşi Robyn’den yedi, ayrıldığı Rus sevgilisinden bir olmak üzere sekiz çocuk.
* Mark Walhberg; dört çocuk.
* Matt Damon; biri eşinin ilk evliliğinden olmak üzere üç çocuk.
* Jerry Seinfeld; üç çocuk.
* Will Smith; üç çocuk.
* Demi Moore; üç çocuk.

FETİŞ

Harika fikirler aklınıza hep kahve içerken mi geliyor?
Artık o fikirler unutulmaya mahkum değil!
İçinde kalemliği de olan...
Memo Kahve Bardağı
Fiyatı: 8.50 Sterlin
www.mocha.uk.com

Yazarın Tüm Yazıları