Tütün terazisinde sırma saçlar

Tütünle ilgili söylencelerden bahsetmeye başladığımızda, tütünün tel tel kıyılıp asılması açısından kadın saçına benzediğini vurgulamış ve ilk gün, savaşçı Amazon kadınlarından bahsetmiştik.

Tütün saçaklarının kadın saçını anımsatması, yalnızca savaşçı kadınlar söylencesine konu olmamış, bir başka söylenceye daha ilham vermiştir. Söylenceye göre; tütüncülükle geçinen bir köyde yaşayan yoksul bir delikanlı, genç bir kıza sevdalanır. Kızı babasından ister.

Kızın babası ise kızını vereceğini, ancak başlık parası olarak yüklüce bir miktar kıyılmış tütün istediğini delikanlıya bildirir. Delikanlı babanın isteğini hemen yerine getirmek için gidip istediği miktarda tütünü tarladan toplar. Delikanlının topladığı tütün tartıya konur, ancak eksik çıkar. Genç adam, tam umutsuzluğa kapılmaya başlamıştır ki, olup biteni gizlice izleyen genç kız, kimseye belli etmeden topuklarına kadar uzanan sırma saçlarını kesip terazinin kefesine koyar. Kefe yavaş yavaş aşağıya doğru iner ve böylece terazi dengesine, gençler de birbirlerine kavuşmuş olur.

Yumurtalı pancar kavurması

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

á 1 demet pancar

(Hodan, madımak, soyraz ya da ebegümeci de kullanabilirsiniz.)

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 25 gr tereyağı

(4 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz.)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 6 adet yumurta

á 1 tatlı kaşığı pul biber

Yapılışı:

Pancar yapraklarının saplarını ayıklayıp 2 parmak eninde parçalar oluşturacak şekilde doğradıktan sonra iyice yıkayın. Kaynayan tuzlu suda 15 dakika haşladıktan sonra süzüp bir kenarda bekletin. Tereyağını (zeytinyağı da kullanabilirsiniz) ve yarım ay şeklinde doğradığınız soğanları orta boy bir tencereye aktarıp karıştırarak 5-6 dakika kavurun.

Tuz ve karabiberi serpip haşlanmış pancar yapraklarını ilave ettikten sonra kısık ateşte 10 dakika kadar kavurun. Üzerine yumurtaları kırıp kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette, yumurtalar hafifçe katılaşıncaya kadar pişirin. Üzerine kırmızı pul biber serpiştirip bekletmeden servise sunun.

Yıldız kurabiyeler

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 250 gr bitkisel margarin

á 1 su bardağı toz şeker

á 2 adet yumurta

(1 tanesinin sarısını üzerine sürmek için ayırın.)

á 1 çay kaşığı kabartma tozu

á 1 paket vanilya

á 1 adet limonun kabuğunun rendesi

á 4 yemek kaşığı incecik çekilmiş ceviz içi

Alabildiği kadar un

Yapılışı:

Oda sıcaklığında yumuşamış margarini ve toz şekeri elinizle iyice karıştırın. Yumurta, rendelenmiş limon kabuğu ve vanilyayı ilave edin. Unu ve kabartma tozunu da yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. (Hamurun elinize yapışmaması gerekir.) Hamuru tezgahın üzerine alıp merdane yardımıyla inceltin.

Hamurdan yıldız şekilli kalıplar yardımıyla parçalar çıkarın. (Hamurun kalınlığı 1 santim olmalı.) Kurabiyeleri, üzerlerine yumurta sarısı sürüp ceviz parçalarıyla süsledikten sonra 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarlı fırında üzerleri hafifçe pembeleşinceye kadar, en az 15 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğumalarını bekledikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları