Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Turkuaz düşlerde gezinti

Turkuaz/Turquoise/Türkis... Sadece söylenişi bile yüzeysel ilişkilere derinlik, karışık akıllara düzen, telaşlı ruhlara sakinlik veren bu renk, aynı zamanda değişim ve dönüşümün sembolü olduğu için yazdan güze doğru istemeyerek yol aldığımız bu günlerde, evimize ve kendimize çok uygun olacaktır. Vitrinlerden mekanlara turkuaz izler taşımak hiç de zor değil.

Renklerin insan ve mekan psikolojisi üzerinde farklı etkileri olduğunu, her birinin güçlü anlamlar yüklendiğini biliyoruz. Renklerin dünyasının mimaride, sanatın her dalında, dekorasyonda ve kültürlerin geleneklerinde üstlendiği roller de çok etkileyici. Bu nedenle, evinizdeki havayı renklerle değiştirerek yaşamınızdaki duyguları tüm detaylara yansıtmanız mümkün.

Tanımı ve tonları çok değişken olan turkuaz, sıcaktan soğuğa, güneşten rüzgara, denizden karaya geçeceğimiz bir mevsimde, seyretmeyi en çok özleyeceklerimden biri olacak. Dinlendirici gücünü de düşünerek, turkuazı yaşama alanlarında daha çok kullanmanın yollarını aramaya başladım. Peki renk uzmanları turkuaz hakkında neler diyor?

En sevdiğim renk turkuaz diyorsanız...

Turkuaz bir insan olsaydı, ‘değişken, açık fikirli, yardımsever, gururlu, dikkati hep yüksek seviyede olan, kendini kolay ifade edebilen bir karakter çizerdi’ diye tanımlanıyor.

Ruhsal dünyanın ve derin tutkuların ifadesi olan mavinin bir türevi olarak, barış, sevgi ve şifa sunuyor. Uzmanlar, en sevdiğiniz renk turkuaz ise, hayat dolu olduğunuzu, dünyaya farklı baktığınızı, değişik fikirlere kolay yaklaştığınızı söylüyorlar. Bu rengin insanları ruhsal dünyayı daha çok önemsediklerinden, gerçekçi bir biçimde davranmaları bazen zor oluyor.

Mekanlardaki etkisi

Mekanlardaki kullanımında ise yaydığı başlıca etkiler canlılık, ferahlık ve genişlik olarak özetleniyor. Sakinleşme, stres atma, dinlenme amaçlı olan her yerde kullanılabiliyor.

Yatak odaları ve meditasyon mekanları için açık tonları daha uygun. Yavaşlatan bir etkisi olduğu için, hareketin ve çalışmanın çok olduğu yerlerde kullanılması önerilmiyor.

Ayrıca kırmızının aksine yeme içgüdüsünü engelleyen bir renk olduğundan, restoran tasarımında pek tercih edilmiyor. Turkuazın çok önemli bir diğer özelliği de uzaktan çok net fark edilebilmesi; bu nedenle ofisinizde herkesin uzaktan bile olsa hemen fark etmesini istediğiniz bölümler varsa mutlaka bu rengi kullanmanız tavsiye ediliyor. Görüntü olarak sakinliği ifade ettiği için, yumuşak tonları bebek odalarına da girebiliyor.

Turkuazın tavanda kullanımı serin bir etki bırakırken, duvarlara sıçraması alanı derinleştiren bir güce sahip. Zeminde ise ilham verici ve dayanıklı bir atmosfer yaratıyor.

Turkuaz ve kırmızı, birbirlerini tamamlayıcı etkilere sahip olan, fakat aynı zamanda birbirlerine zıt renkler. Her iki renk de birbirlerinin zıt karakteristik özelliklerini ortaya çıkarıyorlar. Kırmızı gibi dışa dönük, heyecan verici ve yapıcı bir renkle birleşen turkuaz, iç mekanınızda huzur verici ve dengeleyici bir etki bırakıyor.

Mekansal etkileri

Rahatlık ve ferahlık yayar.

Mekanları daha geniş gösterir.

Banyolar ve çalışma odalarında kullanılabilir.

Yatak odaları ve meditasyon mekanları için çok uygundur.

Yemek odaları için önerilmez.

Açık tonları duvarlar için uygundur.

Tembelliğe eğilimli olanların tercih etmemesi gerekir.

Kişisel etkileri

Kan basıncını ve nabzı yavaşlatır; tansiyonu düzenler.

Beyni uyararak yaşama isteğini tetikler.

Sindirim sorunları için; kemer tokası, bileklik ya da yüzük olarak kullanılabilir.

Nazara karşı etkilidir.

Kaygıyı teskin eder, dinlendiricidir.

Cinsel cazibeyi ve kadınlık özelliklerini artırır.

Takı olarak, gümüş içine gömüldüğünde etkisi artar ve dengeyi sağlar.

Kendisini taşıyan kişilerin iyileştirici güçlerini artırır ve bilgeliklerini artırmalarına yardımcı olur.

Kederli insanların kederlerini gidermede ya da bir olayın şokunu yaşayan kişileri o halden kurtarmada faydalıdır. Onlara, bu durumdaki kişilerin ihtiyacı olan huzur duygusunu verir.

Stresi ve gerginliği azaltır, zehirli maddelerin atımını hızlandırır.

KEŞİF

To You!

Sehpa tasarımında hızla yol alan mobilya endüstrisi, aynı mobilyaya ne işlev yüklesek de daha fazla puan toplasak yarışında. İşte puanı yüksek modellerden birisi: Statü Mobilya’dan To You sehpa. Tel: (0212) 291 10 00

Takip

Ne koymak isterseniz

Ünlü Ikea kolaylıklarından biri olan Fangst eşya saklama torbaları, içine ne koysanız kabul eden bir nezakette. Ben oğlumun bütün action man’lerini doldurdum, bana mısın demedi

Stil

Yeni ilham periniz

Kadife hem çantalarda, hem kanepelerde modalarüstü bir konumda. Persan Home Studio’nun parlak, taşlanmış ve buruşuk efekti verilmiş kadifeleri arasında yumuşak bir yolculuğa çıkmak isterseniz: Tel: (0212) 247 49 49
Yazarın Tüm Yazıları