Türklerin fırın ve tava yemekleri

Özellikle fazla yağlı yemekten kaçınan ama aynı zamanda "yemeğim lezzetli olsun" diyenler için sebzeli fırın yemekleri çok idealdir.

Hem fırında kızararak pişen, hem de damakta çok hoş tat bırakan fırın yemeklerinin yanı sıra uzun sürede ve kısık ateşte pişen tava yemekleri de lokum gibi ağızda erir.

Bu teknikler aslında geleneksel Türk mutfağının yüzyıllardır kullandığı tekniklerdir. Fırın ve tava yemeklerinde özellikle pişirilmiş topraktan yapılan kaplar, yani güveçler ön plana çıkar. Bakır ve alüminyumdan yapılan pişirme araç ve gereçleri ise en çok kullanılan malzemeler listesinde güvecin hemen arkasından gelir. Ancak yağlı kağıt kullanımının da küçümsenmeyecek boyutta olduğunu söylemeliyiz. Yağlı kağıdı bazen içinde bir kuzu kaburgasıyla fırında, bazen de güvecin ağzını sımsıkı kapatırken görebilirsiniz. Çünkü yağlı kağıt sıkı dokusu nedeniyle yemeğin buharının dışarıya kaçmamasını sağlar. Bu sayede yemek buharıyla pişer ve böyle pişen yemeğin tadına doyum olmaz. Ancak bence fırın ve tava yemeklerine asıl tat veren, içlerine katılan bol sarımsaktır.

Patatesli lorlu pazı sarması

8 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

1 kg pazı yaprağı

1 su bardağı ince bulgur

4 adet orta boy patates (haşlanmış)

1 yemek kaşığı tereyağı (yumuşamış)

1 su bardağı lor peyniri

1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 kase sarımsaklı yoğurt

Pazı yapraklarını temizleyerek kaynayan suyun içinde 1-2 dakika . bekletip süzün. Bulguru derin bir yoğurma kabına koyup, 1 su bardağı sıcak suda 5 dakika kadar ıslatın. Üzerine; rendelenmiş soğan, haşlanıp ezilerek püre haline getirilmiş patatesler, lor peyniri, tuz, karabiber ve yumuşamış tereyağını ekleyerek iyice yoğurun. Haşladığınız pazı yapraklarını ikiye ya da üçe bölerek hazırladığınız bulgurlu harçla dolma şeklinde sarıp 3 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine 2 su bardağı sıcak su gezdirip, 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirin. Sarımsaklı yoğurtla birlikte servise sunun.

Reçel soslu tavuk göğsü

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 10 dakika

Malzeme listesi

1,5 kahve

fincanı un

1,5 kahve fincanı

toz şeker

2,5 su bardağı süt

1 yemek kaşığı

tereyağı

1 su bardağı

marmelat

(püre edilmiş)

Un, toz şeker, süt ve tereyağını orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 1 dakika sonra ocaktan alın. Diğer yandan kenarları yüksek, orta boy bir kalıbın içini suyla çalkalayarak ıslatın. Ilınan muhallebiyi bu kalıbın içine döküp, buzdolabında 4-5 saat bekletin. Buzdolabından çıkardığınız katı muhallebiyi kare şeklinde tabaklara alın. Üzerine robotta veya blendırda çekilmiş herhangi bir marmelat gezdirdikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları