Türkler misafirperverdir

Amerika’nın önde gelen 25 yemek yazarı ve editörü Türklerin yemek kültürünü incelemek üzere geçen hafta ülkemize geldi.

Her yıl başka bir ülkeyi seçip bu ülkelerin yemek kültürünü araştıran bu gurme ve yazarların bu yıl ülkemizi tercih etmesi, Türk mutfağının dünya mutfakları arasındaki yerini sağlamlaştırmasının ve yükselen bir yıldız olmasının kanıtıydı. ABD Yemek Yazarları ve Editörleri Birliği’nin başkanı Elanor Ostman liderliğindeki bu muhteşem grubu evimde ağırlamaktan büyük keyif aldım. Onlara Osmanlı saray mutfağından ve halk mutfağından örnekler sunup brifing verdim. Yaptığım sohbetler sırasında, onlara, Osmanlı kültürünün ne kadar hoşgörülü olduğunu anlatmaya çalıştım. Bunu yaparken de dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığı halde, Türk mutfağında etnik azınlıkların yemeklere isim verdiğini anlattım. Örneklerim de Ermeni pilakisi, Gürcü böreği, Çerkez tavuğu gibi yemeklerdi. Bütün bu ziyaret sırasında anlatmaya çalıştığım esas şey, Osmanlı ve Türk mutfağında temel felsefenin misafirperverlik olduğuydu..

İzmir’in tere çorbası

Malzeme listesi

1 demet tere

(yaklaşık 200-250 gr)

1 adet orta boy kuru soğan

1 adet orta boy patates

6 su bardağı et ya da tavuk suyu

2 çay kaşığı tuz, karabiber

5 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı dolusu un

4 su bardağı süt

varsa Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan hazır süt kreması

Terenin köklerini ayıklayıp saplarıyla birlikte iri iri doğradıktan sonra orta boy bir tencereye aktarın. Soğan ve patatesi de soyup iri iri dilimledikten sonra tereotunun üzerine ekleyin. Üzerine 6 su bardağı ılık ya da sıcak et veya tavuk suyu ilave edip orta ısılı ateşte, sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen sebzeleri suyuyla birlikte bir el blenderi ya da mutfak robotuna aktardıktan sonra ezip, püre haline getirin. Zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırın. Üzerine unu ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, kısık ateşte 4-5 dakika kavurun. Sütü yavaş yavaş ilave ederken ocağın altını biraz açın. Sürekli karıştırarak katılaşıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayan sütlü çorbaya püre haline getirdiğiniz sebzeleri aktarın. Tuz ve karabiberi serpiştirip çorbayı 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz sıcakken hazır süt kreması katabilir ve kırmızı pul biber gezdirebilirsiniz.

Kıymalı Adana makarnası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

1 paket erişte makarna

(boru şeklindeki makarnayı da kullanabilirsiniz)

6 yemek kaşığı zeytinyağı

200 gr orta yağlı kıyma

3 adet orta boy kuru soğan

2 tatlı kaşığı biber salçası

2 çay kaşığı tuz, karabiber

2 çay kaşığı kırmızı pul biber

1 demet maydanoz

Zeytinyağı ve kıymayı orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte,.sık sık karıştırarak kıymanın rengi hafif kahverengiye dönüşünceye kadar, 5-6 dakika kavurun. Üzerine, incecik doğradığınız soğanları ekleyip 7-8 dakika daha kavurduktan sonra, biber salçası, tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi katın. Sık sık karıştırarak 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken, incecik kıydığınız maydanozu ilave edip tekrar karıştırdıktan sonra bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, erişte makarnayı ya da boru şeklindeki makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 10-12 dakika haşlayıp süzün. Ancak makarnanın biraz sulu kalmasına dikkat edin. Makarnayı tekrar aynı tencereye aktarıp, üzerine hazırladığınız kıymalı sosu gezdirin. Tekrar karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz bu makarnayı sarmısaklı yoğurtla karıştırarak da ikram edebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları