Türkiye’nin sesi Bedia Akartürk

Uzun süreden beri size Bedia Akartürk’ten bahsetmek istiyordum.

Haberin Devamı

Geçen yıl yaptığımız televizyon programında ağırladığımız Bedia Akartürk, benim için özel bir konuktu. Çok sevdiğim onlarca türküyü onun ağzından, adeta bir serçe gibi akıp giden sesinden dinlemek her zaman neşelendirirdi beni. Allah vergisi sesi ve hep gülümseyen yüzüyle adeta bir “türkü anaydı” benim için.
Memleketi Ödemiş’te açılan Bedia Akartürk Müzesi’nden bahsederken gözlerinin içi gülüyordu. Kapris yapmadan, sorun yaratmadan istediğimiz bütün türküleri okuduktan sonra bir de davul şovu yaptı. Sonra da mutfağa geçti ve o minik elleriyle çok pratik bir börek hazırladı. “Aman bol bol yapalım ki herkese yetsin, herkes börek yesin” diyerek uzun uzun uğraştı.
Mutfakta bir anne, sahnede bir dev, kuliste çok mütevazı, konuşkan, herkesin hatırını soran, saygılı bir sanatçı. Türkülerle büyümüş olan neslimizin bu efsane sanatçısını saygıyla anmak ve ona sağlıklı ve uzun bir ömür dilemek isterim...

Haberin Devamı

BEDİA AKARTÜRK BÖREĞİ

Kıymayı bir tavaya koyup 5 dakika kavurun. Tuz, karabiber ve pul biber ekleyip 5 dakika daha kavurun. İncecik kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
Ocaktan alır almaz üzerine yumurtaları kırıp tekrar karıştırın. Yumurtalar kıymanın sıcaklığıyla çok hafif pişecektir. Yumurtanın büyük ölçüde çiğ kalması, böreği kabartacak ve lezzetlendirecektir.
Yufkaları tezgaha üst üste serin. İri üçgenlere bölün. Geniş taraflarına kıymalı içten koyup sıkmadan sararak rulo yapın. Uçlarını suyla ıslatarak yapıştırın.
Sıvıyağı derin bir kızartma tavasına koyup kızdırın.
Börekleri kızgın yağda kızartıp kağıt havlu üzerine alın.
Sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

- 3-4 adet hazır yufka
İçi için;
- 500 gr kıyma
- 1 demet maydanoz
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber
- 4 adet yumurta
Kızartmak için;
- 2 su bardağı sıvıyağ

Yazarın Tüm Yazıları