Türk mutfağını tanıtalım

Türk mutfağı deyince aklınıza hangi yemekler geliyor? Kuru fasulye-pilav mı, imambayıldı ya da zeytinyağlı fasulye mi yoksa o muhteşem dolma ve sarmalarımız mı?

Haberin Devamı

Yoksa siz de tam bir tatlı düşkünü olduğunuz için aklınıza ilk gelenler, sütlaç, kadayıf ya da şekerpare mi oldu.
Evet, yemekle ve mutfakla birazcık ilgisi olan herkes, Türk mutfağının zengin bir mutfak olduğunu ve öyle birkaç “meşhur” yemekle anlatılamayacağını bilir.
Yurt dışında karşılaştığım sıradan insanlarla birkaç kelam ettiğimde Türk mutfağı ile ilgili hemen hiçbir şey bilmediklerini üzülerek görüyorum. Yani Fransızlar ya da İngilizler Türk mutfağı dendiğinde ancak birkaç yemek sayabiliyorlar. Sayabildikleri yemekler ve içeceklerse  belli: Döner kebap, şiş kebap, rakı...
Yabancıların, dünyanın sayılı mutfaklarından biri olduğu kanıtlanmış olan Türk mutfağını birkaç yemekle anmaları bir yemekçi olarak bazen benim de moralimi bozuyor. Bu yanlış ve yetersiz tanıtımın kaynağını hem yurt içinde, hem de yurt dışında aramak gerekiyor kanımca. Bir kere, böylesine engin bir yemek kültürüne sahip olan bizler mutfağımızın kıymetini bilmiyoruz. Yapılan festivaller iyi niyetli ama uluslararası platformda bizi temsil edebilecek kadar kapsamlı değil. “Yabancıya” kendimizi tanıtmanın bir yolu olan turizmi de gerektiği kadar iyi kullanamıyoruz. Gelen turiste, sadece deniz ve güneş için gelmiş muamelesi yapıp, yemeğe gelince düşük kalitedeki malzemelerle onları aldatmaya kalkıyoruz.
Mutfağımızı tanıtmanın bir ayağı da yurt dışında yaşayan yurttaşlarımız ve oralarda açılan Türk restoranları. Tabii ki pek çok ülkede mutfağımızı son derece iyi temsil eden restoranlar var.

ŞEKERPARE

Haberin Devamı

? 4 su bardağı un
? 1 paket kabartma tozu
? 50 gr bitkisel margarin
? 1 su bardağı pudra şekeri
? 4 yemek kaşığı irmik
? 1 yemek kaşığı hindistancevizi tozu
? 2 adet yumurta
(oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
Süslemek için;
? Fındık, badem ya da ceviz
Şerbeti için;
? 5 su bardağı su
? 5 su bardağı toz şeker
? 1 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı: Un ve kabartma tozunu derin bir yoğurma kabına aktarıp ortasını havuz gibi açın. Oda sıcaklığında yumuşamış margarin, pudra şekeri, irmik, hindistancevizi ve yumurtayı ekleyerek 3-4 dakika yoğurun. Hazırladığınız hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde  parçalar kopararak yuvarlayın ve üzerlerine hafifçe bastırdıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin.
 
5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında, şekerparelerin üzeri sararıncaya kadar en az 30 dakika pişirin. Diğer taraftan, şerbeti hazırlamak için; su ve toz şekeri tencereye aktarıp kaynatın. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra limon suyunu ilave edin.
Bir dakika daha kaynatıp ocaktan alarak soğumasını bekleyin. Soğuk haldeki şurubu fırından çıkan sıcak şekerparelerin üzerine gezdirin. Şurubu çekmeleri için 10 dakika kadar bekleyip servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları