Türk işadamlarının Pakistan atağı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Lahor’da gerçekleşen Türk-Pakistan İş Forumu’nda Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif ile Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’e kendisine eşlik eden işadamlarını örnek gösterdi:

Haberin Devamı

- Ülkemizde elde ettiğimiz ekonomik başarıları sizinle paylaşmak istiyoruz. Heyetimde 39 firmanın temsilcileri var. Bu firmaların toplam cirosu 136 milyar dolar. Hepsinin de Pakistan’da işleri veya bağlantıları var.
Başbakan Erdoğan’ın bu sözü üzerine yanımda oturan Tusaş-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) Başkan ve CEO’su Muharrem Dörtkaşlı’ya döndüm:
- Siz Pakistan’da neler yapıyorsunuz?
- Pakistan’ın 41 adet F16’sının modernizasyonu gerçekleştiriyoruz. Şu anda yarıyı da geçmiş durumdayız.
- Bu işin parasal değeri ne kadar?
- 66 milyon dolar.
- Modernizasyonu nerede gerçekleştiriyorsunuz?
- Ankara’da yapıyoruz. Ancak, Pakistan bize eleman göndermek istedi. Öncelikle o personelin eğitilmesini amaçlıyorlardı. Nitekim Pakistanlı personel bir yandan eğitim görüyor, diğer yandan F16’larının modernizasyonunda da görev alıyor.
- Pakistan’a dönük başka planlarınız var mı?
- Milli helikopterimiz Atak’ı Pakistan’a satmak için girişimde bulunduk. İlk tanıtımlarını yaptık. Bu konuda da ümitliyiz.
Sonra Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanlığını yürüten Sarsılmaz Silah Sanayi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş’e planlarını sordum:
- Pakistan’a 20 milyon dolarlık tabanca satışımız gündemde. 2014’te bu bağlantımız netleşecek.
Limak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in yanında yerel kıyafetli, beyaz sakallı Pakistanlı’yı görünce aynı soruyu yönelttim:
- Beyefendi buradaki ortağımız. Kendisi inşaat mühendisidir. Pakistan’da 4 yılda 300 milyon dolarlık duble yol işi yaptık.
Yeni girişimlerini aktardı:
- Burada hidroelektrik santral (HES) işine girmek istiyoruz. Aslında o konuda da epey yol aldık. Devlet projesi olduğu için finansmanını kendilerinin çözmesi gerekiyor. Ancak, henüz finansmanı çözebilmiş değiller.
İstanbul’a 3’üncü havalimanı ihalesi sırasında Nihat Özdemir’in “O Londra’da barlarda geziyor, biz şantiye dolaşıyoruz” dediği Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da Lahor Havalimanı’yla ilgilendiklerini aktardı:
- Bu seyahat vasıtasıyla TAV’dan bir ekip Lahor’da. İşi almak için görüşmelerimiz sürüyor.
Ben heyetteki işadamlarının planlarını öğrenmeye çalışırken, Başbakan Erdoğan kürsüden toplu verileri sıraladı:
- Bizim işadamlarımızın Pakistan’da 838 milyon dolarlık yatırımı var. Pakistan’ın Türkiye’deki yatırımları 88 milyon dolar düzeyinde bulunuyor. İşadamlarımızın Pakistan’da daha çok iş yapmalarını istiyoruz.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın anımsattığı konu üzerinde de durdu:
- Tercihli Ticaret Anlaşması’nın imzalanması işbirliğini geliştirecek.
Erdoğan
’ın bu sözlerine yanıt Şahbaz Şerif’ten geldi:
- Türkiye ile aramızda kardeşlikten, dostluktan öte bir ilişki var. Ancak, iki ülke arasındaki işbirliği bu ilişkiye yakışmıyor. Artık söylemlerin ötesine geçme zamanı.
Pakistan, Türk şirketlerine, işadamlarına kapılarını ardına kadar açmış görünüyor. İstanbul ve Lahor’da gerçekleşen buluşma o kapıdan girişlerin artışını tetiklemeye yeter mi?

Haberin Devamı


TAI: F16’ları modernize edip, milli helikopter ‘Atak’ı pazarlayacak.
Sarsılmaz: 20 milyon dolarlık tabanca satacak.
Limak: HES yatırımı için düğmeye bastı.
TAV: Lahor Havalimanı’nın işletmesi ile ilgileniyor.

Haberin Devamı

İşadamı servisi

Türk işadamlarının Pakistan atağı

PAKİSTAN İslam Cumhuriyeti Başbakanı Navaz Şerif’in Lahore Kalesi’nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan onuruna verdiği akşam yemeğine katılan bazı iş adamları, konaklayacakları otele dönüşlerinde, kendilerini için ayrılan araçlara
yoğun trafik ve kalabalık nedeniyle ulaşamayınca Türk gazetecilerin daveti üzerine, basın için ayrılan minibüse bindi. İş adamları Hüsnü Özyeğin, Hamdi Akın, Bülent Eczacıbaşı, Ethem Sancak, Mehmet Ali Yalçındağ, Ali Kibar ve
Nezih Barut’un basın minibüsünde kendi aralarında ve gazetecilerle yaptıkları espriler, yoğun Lahor trafiğinde eğlenceli dakikalar yaşattı.

Yazarın Tüm Yazıları