Turizm gelirimizi Hırvatlar’a kaptıracağız haberiniz olsun

Biz Türkler ve Müslümanlar bu temizlik işini nasıl ve ne zaman öğreneceğiz, acaba ben görebilecek miyim?

Bizde modaya uyduk, Aydın Boysan ve Nilgün Cerrahoğlu'ndan sonra Hırvatistan'ın Adriatik sahillerinde seyre başladık. Teknemizi daha önce yollamıştık ve uçakla orta Adriatik'te bulunan Split adındaki şehire geldik. Hava meydanında, tereyağdan kıl çeker gibi her türlü işlemlerimizi yaptırıp, marinada teknemizi bulduk. İki sene evvel Napoli Havaalanı'nda bize yaptıkları eziyeti düşününce, daha mafyanın buralara el atmadığını anladık.

Split, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'den sonra ikinci büyük şehri. Şehre Roma İmparatoru Diocletianus'un tekaüt olduktan sonra yaşamak üzere yaptırdığı saray kompleksinin bulunduğu kare bir alan hakim. Nitekim yapımı M.S. 293 de başlayıp 305'de biten bu sarayda 316'daki ölümüne kadar emekliliğini geçirmiş. İmparator Diocletianus'dan başka da kimse bu sarayda yaşamamış. Anlaşılan o devirde de, bizdeki parti başkanları gibi kimse emekli olmaya yeltenmemiş ve böylece de bu saray boş kalıp yapısı daha sonra yerleşenler tarafından dejenere edilerek istila edilmiştir. Şimdi eski şehir adını verdikleri bu mekan, pek çok birbirine yapışık taş yapıtları ve dar sokakları ile turistik dükkanların ve lokantaların, eğlence yerlerinin bulunduğu bir alan haline gelmiş olup şehire bir güzellik, bir cazibe katmıştır. Split'teki bu eski mahalle besbelli ki, vaktiyle bir balıkçı köyü olup, korsanlardan korunmak için bu kalenin içine sığınmış insanların mekanı olmuştur.

Split'te eski şehiri gezerken sokaklara döşenmiş olan taşlar dikkatimi çekti zira adalardan getirilen bir taş türüyle, büyük ebatta parke taşı gibi döşenmişti. Beyaz olan bu taşlar seramik gibi parlaktı. Bütün kalabalığa rağmen yerler tertemizdi, genelde her taraf tertemiz. Dikkatimi çeken bu husus beni fena halde düşündürdü. Acaba komünist rejimdeki eğitim mi, yoksa Hiristiyanlık mı bu temizliği sağlamaktaydı? Müslüman ülkeler ne diye pisti? Bir Müslüman olarak bu temizlik işine kafayı takmış vaziyetteyim.

Demir perde ülkelerinde eğitim hakikaten eşitti ve herkes eğitilmişti, ama gelgelelim hukuk tahsili yapmış olan Miro adındaki delikanlı, şoförümüzdü. Bu ne perhizdi, ne de lahana turşusu? Tabii komünist rejimlerin anlayamadığı bir yanlış ise herkesin eşit akılda, eşit beceride ve eşit yetenekte olmadığıdır.

HIRSLANDIM, KISKANDIM

Yugoslavya bölünüp, her cumhuriyet kendi bağımsızlığını kazanınca, özelleştirmeye geçmişler. Aynen bizdeki gibi hükümettekilere yakın olanlar ve rüşvet verebilenler özelleştirmeden paylarını almışlardı.

Adriyatik sahillerinde her taraf marina dolu. Marinaların içinde bile deniz tertemiz. Bu Hırvatlar biraz zenginleşsinler, sahillere güzel restoranlar, eğlence yerleri ve oteller kursunlar, vallahi bizim Güney sahillerimize gelecek olan turistte bayağı bir azalma olacaktır. Turizm gelirlerimizi buralara kaptıracağız diye korkmaktayım.

GELECEK KİRLENDİ

Hele bu sene Göçek'te denizin kirlendiğini farkettim ve içim hüzün kapladı. Nasıl kirlenmesin ki. Daha bu yaz başında Göçek'teyken, bir gece yanımızdaki kocaman bir yat pis atıklarını denize boşaltıverdi ve her tarafı kokuttu. Bunlar ne biçim yat sahibi ve ne biçim yat mürettebatıydı.

Tabii daha başka deniz temizliğine dikkat etmeyip, denizi devamlı kirletenler ise bu denizden para kazanıp, ekmek kapılarına kıymet vermeyen gulet sahipleriydi, gulet kaptanlarıydı.

Bizim insanlarımız ne zaman mesuliyet sahibi olacaklar, ne zaman başkalarının hakkına hürmet etmeyi öğrenecekler bilemiyorum ve bayağı ümidimi kaybediyorum. Artık ne kadar eğitimsiz olursa olsun, en basit bir kaptanın bile atık suyunu açık denizde boşaltması gerektiğini bilmesi lazım.

Bizler, ekolojik, ekonomik ve sosyal olarak düzelmeye çaba sarfederken, politikacılarımız Avrupa Topluluğu’na girmek için çıkarılacak yasaları seçim malzemesi yapmak gibi ucuz ve basit oyunlara girerek göz göre göre pek çok medeni imkanın elimizden kaçmasına sebep olacaklar. Yazıklar olsun.

Buraların temizliğini gördükçe kıskandım, hırslandım söylendim. Biz Türkler ve Müslümanlar bu temizlik işini nasıl ve ne zaman öğreneceğiz, acaba ben görebilecek miyim?
Yazarın Tüm Yazıları