"Gila Benmayor" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Gila Benmayor" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Gila Benmayor

Tuncay Özilhan: Zeytinyağı sektörüne ivme kazandıracağız

YİNE zamanı geldi.<br><br>5. Zeytin Hasat Şenliği için Ayvalık’ın yolunu tuttuk.

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer,yıllardır bölgedeki zeytin ve zeytinyağı üretiminin verimliliği için uğraşan Salih ve Sezai Madra, ailece ve tutkuyla zeytincilik yapan Fatma ve Mustafa Kürşat, şenliğin olmazsa olmazı “cumartesi gecesi” partilerini düzenleyen Ümit ve Cem Boyner, yalnızca dostlarına dağıtmak üzere “Necipoli” markasıyla yeni yeni üreticiliğe başlayan Zeynep ve Ömer Necipoğlu ile uzun bir aradan sonra yeniden buluştuk.

Hasret giderdik.

Ayvalık Zeytin Hasat Şenliği organizatörlerinin bizlere daima güzel sürprizleri vardır.


Bu yılki sürprizlerden biri şenliğe Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın katılması oldu.


Murateli Köyü
’ndeki öğle yemeğinin Cunda’daki tüm lokantaların tezgâh açmalarıyla bir panayır havasında geçmesi, Komili sponsorluğunda, Cunda’daki
Necdet Kent Kütüphanesi’ndeki etkinlik diğer sürprizlerdi.


Hepsine tekrar döneceğim.


Önce Tuncay Özilhan’ın şenliğin açılışındaki mesajına değineceğim.

YILDA 12 BİN TON ALIYOR

Anadolu Grubu şirketlerinden Ana Gıda, sektörün iki önemli markası Kırlangıç ve Sezai ÖmerMadra’dan sonra geçen yıl da başka güçlü bir markayı Komili’yi bünyesine katmış durumda.


Bir küçük parantez.


Ana Gıda
’nın yüzde 44.75’i Soros’un Bedminster Capital Investment

Fonu’na ait.


Ana Gıda, Komili
’yi de aldıktan sonra tek başına yılda 12 bin ton zeytinyağı alıyor.


Ayvalık
yöresinin yılda 12 bin ton zeytinyağı ürettiğini düşünürsek Ana Gıda’nın büyük bir zeytinyağı alıcısı olduğu ortaya çıkıyor.

Dolayısıyla Tuncay Özilhan’ın “Komili’yi da alarak zeytinyağı sektöründe sağladığımız liderliğin aynı zamanda bizlere ciddi bir sorumluluk yüklediğini farkındayız. Bu sektöre ivme kazandıracağız”  sözlerinin altını çizmek gerek.

Bu şu anlama geliyor:


Ana Gıda
rotasını henüz tam bulamamış olan zeytinyağı sektörüne yeni bir soluk getirecek.


Zaten ziyaret ettiğimiz Komili’nin yeni fabrikasında Özilhan ve Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersoyile sohbet bu konu üzerinde yoğunlaşıyor.


Peki markalı zeytinyağı pazarının yüzde 35’ini elinde tutan Ana Gıda’nın sektörde ağırlığını hissettirmesi nasıl olacak?

ÜRETİCİYE TEKNOLOJİK KATKI


Bu sorunun cevabını Tuncay Özilhanveriyor.


Efes Pilsen’
in, biranın yapımında kullanılan “şerbetçi otu” için yaptığından örnek vererek anlatıyor.


“Bilecik’in yarısı geçimini şerbetçi otundan sağlar. Pazaryeri kasabasına 30 yıl önce şerbetçi otu fideleri verdik. Nasıl yetiştirileceğini öğrettik. Kredi verdik. Arpa için de aynı şeyi yaptık. Arpanın ıslah edilmesini sağladık. Üreticiye destek Ana Gıda’nın kültüründe var”.


Yani Ayvalık’ta üretilen zeytinyağının yüzde 70’ini alan Ana Gıda, zeytin üreticisine önemli bir destek vermeye hazır.


Tuncay Özilhan
açıkça “Köylüye kredi de veririz. Teknolojik katkı da sağlarız. Zamanı geldiğinde piyasa fiyatlarından satın alırız” diyor.

Bir yanda üreticiye destek, diğer yanda Coca-Cola, Efes Pilsen tecrübesiyle zeytinyağı pazarını canlandırma.


Kuşku yok ki, Anadolu Holding gibi büyük bir grubun zeytinyağı sektörüne ivme kazandırmasından Türkiye büyük
kazanç sağlayacak.


Sektörde zorunlar dağ gibi.


Modern tekniklerle yeni ağaçlar dikmek, iç tüketimi canlandırmak, markalaşmak, yeni pazarlara açılmak, AB kotasına karşı lobicilik

faaliyetleri başlatmak.


Ana Gıda
sorunların farkında ve “desteğe hazırım” diyor.


Sektöre nicedir bir “hayat öpücüğü” gerekiyordu.

 

Dikkat zeytinyağı GDO’suz

 

DİĞER bitkisel yağlar için bir şey söyleyemeyeceğim ama zeytinyağının GDO’suz olduğu kesin.


Ayvalık 5. Zeytin Hasat Şenliği’
nde kiminle konuştuysak bu gerçeğin altını çizdi.


Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK)
Başkanı Mustafa Tan örneğin.


İç tüketimin canlanması için yıllardan beri çaba gösteren Tan iki müjde veriyor bu yıl:


Birincisi, kişi başı tüketimin 1 litreden 1.5 litreyeçıkmış olması.


İkincisi de Türkiye’nin nihayet Uluslararası Zeytinyağı Konseyi’ne yeniden üyelik için başvurusu.


Tan, “10 yıllık bir ayrılıktan sonra Türkiye’nin yeniden üyeliği için önümüzdeki hafta Madrid’e gidiyoruz”
diyor.


Konseye yeniden üyelik de Anadolu Holding’in “hayat öpücüğü” kadar önemli.


Tan,
zeytinyağındaki son verilere de değiniyor.


2009-2010
zeytinyağı üretiminin 147 bin ton olacağı hesaplanıyor.


Bunun 90 ila 95 bin tonu iç tüketim.


Demek ki ihracata 45 bin tonun üzerinde bir miktar kalıyor.


Geçen yıl 23 bin ton zeytinyağı ihraç edilmiş.


45 bin ton
yeni pazar arayışlarını gerektiriyor.


Ana Gıda
Genel Müdürü Ümit Ersoy’un dediği gibi, Türkiye artık Japonya, Çin, Körfez ülkeleri gibi yeni pazarlara yelken açmak zorunda.


Dünyanın her yerinde yükselmekte olan “Akdeniz Diyeti” trendinden pay kapmanın zamanı geldi, geçiyor.

 

Siz hiç bir zeytin ağacına sarıldınız mı

 

CUNDA Adası’nda doyumsuz bir manzaraya sahip Necdet Kent Kütüphanesi’nde bir pazar sabahı.


5. Zeytin Hasat Şenliği
için gelenler Kürşat Zeytinyağlarının sahibi Fatma Kürşat ile oğlu Ali Kürşat’ın hazırladıkları ve “Ayvalık tatlarının” ağır bastığı brunch keyfinden sonra kitap imzalatmak için kuyruktalar.


Gazeteci-yazar Nedim Atilla’ya kitabını imzalatanlar bu kez fotograf sanatçısı İsa Çelik’in önündeler.


Komili
’nin sponsorluğunda yayınlanmış olan kitabın adı “Ağaçtan İnsana Zeytinyağı Anıtları”.


Yazılar Nedim Atilla, fotograflar İsa Çelik’e ait olunca ortaya elinizden bırakmak istemediğiniz bir kitap çıkmış.


Nedim Atilla
yaşadığımız topraklarda Antik Çağ’dan günümüze zeytine, zeytinyağına gönül verenlerin peşine düşmüş.


Yazılar kadar fotograflar da müthiş etkileyici.


Ege
’de Sağancı ve Samanlık köyün 80 yaş üzerindeki fertlerinin yaşlı bir zeytin ağacının gövdesine öyle sıkıca bir sarılmaları var ki size gördüğünüz ilk zeytin ağacına sarılmak isteği veriyor. 

X