Trabzon’un doyumsuz lezzetleri

Trabzon Uzun Sokak’taki kumaşçı, Trabzon Uzun Sokak’taki berber, Trabzon Uzun Sokak’taki doktor ve beton helvacı...

Bütün bunlar için Uzun Sokak’a pek çok kereler gidip geldiğimi hatırlıyorum. İlk Trabzon’a gidişimiz ise babamın Trabazon-Zefanos köprü ve yol inşaatını almasıyla başladı. Bu ilk gidiş, sonradan alışveriş ve gezi turlarına dönüştü. Her seferinde deniz manzaralı Yeşilyurt Oteli’nde kalmaksa bizim için bir alışkanlık olmuştu.

Yeşilyurt Oteli’ni düşündüğümde aklıma gelen, babamın otel odasına getirttiği üzeri açık Trabzon pidesi ve biz çocukların bu pideyi nasıl da iştahla yediğimizdi. Damağına çok düşkün biri olan babam, Trabzon pidesine bayılırdı ama örneğin mısır kuymağı ya da peynir kuymağı yemek sözkonusu olduğunda hiç tartışmasız Gümüşhaneli hemşehrilerimizin yerine gidilirdi. "Trabzon’da mısır kuymağını en iyi Gümşhaneliler yapar" diye de övünmeden edemezdi. Trabzon’da oturan akrabalarımızın kızları Zerrin’le en büyük zevkimiz Beton Helva’ya gidip 250-300 gramlık tahin helva porsiyonlarını afiyetle yemekti. Bazen de ayaküstü Akçay’ın dönerinden yer ve üzerine de tereyağlı Kalkanoğlu pilavıyla cila çekerdik.

Rokalı aromatik tavuk

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 6 adet tavuk baget

(Kemiksiz tavuk incik eti de kullanabilirsiniz.)

á 6 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1-2 adet taze yeşil soğan

á 6 diş sarmısak

á 1 çay kaşığı tatlı hardal

á 1 yemek kaşığı un

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı kuru kekik, kuru fesleğen

á 8-10 yaprak roka

Roka yapraklarını yıkayıp ince ince doğrayarak bir kenarda bekletin. Aynı şekilde, yeşil soğanları da ayıklayıp incecik dilimleyin. Kuru soğanı yemeklik doğrayıp sarmısakları ortadan ikiye bölün. Diğer taraftan, tavuk bagetlerin derilerini çıkarıp yıkayın ve süzün. Zeytinyağını geniş bir tencereye koyup tavuk bagetleri tencereye yerleştirin ve orta ısılı ateşin üzerine oturtun.

Üzerine yeşil ve kuru soğanla birlikte sarmısakları ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Tavukları kendi suyuyla en az 10 dakika kadar pişirin. Tencerenin kapağını açıp hardal, tuz, karabiber, kuru kekik ve kuru fesleğeni ekledikten sonra karıştırın.

Unu üzerine tuz serper gibi serpiştirip birkaç sefer daha karıştırdıktan sonra doğranmış rokayı ve bir su bardağı sıcak suyu ilave edin. Tavuk etini, kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette en az 20 dakika, iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp yanına pilav ya da püre koyarak servise sunun.

Zeytinyağlı yeşil soğanlı bakla

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 1 kg taze bakla

á 4-5 adet taze yeşil soğan

á 1 yemek kaşığı toz şeker

á 2 çay kaşığı tuz

á 1/2 su bardağı zeytinyağı

á 1 adet limonun suyu

á 1 yemek kaşığı un

á 1 demet dereotu

Sos için;

á 2 su bardağı yoğurt

á 3 diş sarmısak

Baklaların iki ucunu yeşil fasulye ayıklar gibi kesin ve bol suyla yıkayıp süzün. Baklaları derin bir kaba koyup üzerine limon suyu, un, toz şeker ve tuzu ekleyin ve karıştırarak 10 dakika kadar bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, yeşil soğanları ayıklayıp yıkadıktan sonra en az 10-12 santim uzunluğunda şeritler oluşturacak şekilde doğrayın. Zeytinyağının yarısını geniş bir tencereye aktarın.

Üzerine sosta bekleyen baklaları güneş ışıkları şekli oluşturacak şekilde düzgünce dizin. Yeşil soğan dilimlerini üzerine yerleştirip bir sıra daha bakla sıralayın. Üzerine kalan zeytinyağını gezdirin. Tencerenin kenarından 2 su bardağı sıcak su ekleyip üzerini porselen bir tabakla kapatın. Yemeği kısık ateşte 50-60 dakika kadar pişirdikten sonra kapak yardımıyla servis tabağına ters çevirin. Üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirip ince kıyılmış dereotu serpiştirin ve servise sunun. İsterseniz bu yemeğe taze nane yaprağı da katabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları