Toz, süt, çilek, kedi, ağaç

Tıp dünyası alerjiye neden olan en büyük etkenin genetik yatkınlık olduğunu söylüyor.

Annede, babada ya da her ikisinde de bulunan alerjik hastalıkların çocuğa geçmiş olma riski yüksek ama kesin değil. Sonuçta vücudumuz bazı maddelere, onlar sağlığımız için büyük bir tehlike arz etmese de, aşırı tepki veriyor ve kendini korumaya alıyor. Mesela fındık, fıstık, ceviz, çekirdek, çilek, çikolata, mısır ve süt çeşitleri en yaygın alerjenler. Bebeklerde daha çok süt ve yumurta alerjisi görülüyor. Yapay renklendiriciler ve sistemimize zararı kanıtlanmış koruyucu maddeler içeren market ürünleri de alerjik reaksiyona neden oluyor. Vücuda solunum yoluyla giren alerjenler de var. Mesela bazı hayvan tüyleri, ev tozu akarları veya ot, ağaç ve çiçek polenleri gibi. Yaşam kalitesini düşüren bu tepkileri azaltmak için ilaçlar kullanılabiliyor, ama doktorlar en etkili çözümün bu etkilerden uzak durmak olduğunu söylüyor. Tabii öncelikle hangi alerjenlere tepkisel olduğunuzu test ettirmeniz de iyi bir fikir.

Terbiyeli etli ıspanak kökü

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

250-300 gr kuşbaşı kuzu eti

2 demet ıspanak

5 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet orta boy kuru soğan

2 çay kaşığı tuz, karabiber

Terbiyesi için

1 adet yumurtanın sarısı

1 yemek kaşığı dolusu un

1 su bardağı su

1 adet limonun suyu

Ispanakların kök ve saplarını ayırmadan, 2-3 santim kalınlığında doğrayın. Kök ve sapları bol suyla yıkayıp süzün. Diğer taraftan zeytinyağı, yemeklik incecik doğradığınız soğanlar ve eti orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 7-8 dakika kavurun. Üzerine tuz ve karabiberi serpip, 2 su bardağı sıcak suyu ekledikten sonra 10 dakika daha pişirin. Suyunu süzdüğünüz ıspanak saplarını ve köklerini tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte 10 dakika kadar pişirin. Terbiye sosunu hazırlamak için, yumurta sarısı ve limon suyunu derin bir kaba aktarıp çatal yardımıyla çırpın. Un ve suyu da azar azar ilave edip, pürüzsüz kıvama gelinceye kadar karıştırın. Sos kesilmesin diye yemeğin suyundan 5-6 kaşık alıp sosa ekleyerek ılıklaştırın. Bir taraftan yemeği karıştırırken, bir taraftan da ılık hale gelen sosu yemeğe aktarın. Ocağın altını kısıp yemeği un kokusu gidinceye kadar, 10-15 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servis yapın.

Rokalı peynirli pirinç salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı pirinç

10 su bardağı kaynar su

7-8 adet roka

1 adet yeşil taze soğan

1 demet dereotu

100-125 gr tulum peyniri (beyaz peynir de kullanabilirsiniz)

Sos için

Yarım su bardağı sızma zeytinyağı

2 tatlı kaşığı hardal

4 yemek kaşığı nar ekşisi (3 yemek kaşığı elma sirkesi de kullanabilirsiniz)

2 çay kaşığı tuz, karabiber

İyice yıkayıp süzdüğünüz pirinci orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine 10 su bardağı kaynar su ve 2 çay kaşığı tuzu ekledikten sonra, pirinci orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. İyice haşladığınız pirinci süzüp soğuk suyla çalkaladıktan sonra tekrar süzün ve derin bir kaba aktarın. Roka yapraklarını saplarından ayırıp yıkadıktan sonra incecik doğrayın. Yeşil soğan ve dereotunu da ayıkladıktan sonra incecik dilimleyin. Roka, soğan ve dereotunu pirincin üzerine aktarın. Diğer taraftan sızma zeytinyağını derin bir kaba koyup, üzerine tuz ve karabiberi serpiştirin. Üzerine nar ekşisi (elma sirkesi de kullanabilirsiniz) ilave edip, çatal yardımıyla çırpmaya başlayın. Hardalı da ilave ettikten sonra, iyice karıştırdığınız sosu sebzeli pirinç salatasının üzerine gezdirin. Tahta bir kaşıkla iyice karıştırıp üzerine küçük parçalara ayırdığınız tulum ya da beyaz peyniri serpiştirerek servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları