THY Star Alliance uçağına biniyor

Türk Hava Yolları (THY), dünyaya açılmada çok önemli bir dönemeçten geçiyor.

Dünya havayolu pazarının yüzde 25’ini kontrol eden Star Alliance ittifakına giriş için ön anlaşma imzalayacak THY, tek biletle yolcularına 152 ülkede tam 842 noktaya uçma imkanı sunacak.

Havayolları, pazar paylarını artırmak için ittifaklar kuruyor. Ulaşamadıkları veya girdiklerinde yeterli yolcu bulamayacakları bölgede güçlü olanlarla birlik oluşturuyor. Bugün dünyada üç büyük havayolu ittifakı pazarın yaklaşık yüzde 70’ini kontrol ediyor. İttifaklarda havayolları uçak, yakıt, ikram alımlarında ortak hareket ediyor. Pazarlıkların birlikte yapılması büyük bir avantaj sağlıyor, maliyetleri düşürüyor.

YOLCUYA AVANTAJ

THY’nin 9 Aralık’tan sonra tam üyelik için önünde pazarlıklarla geçecek 12 ila 18 aylık sürece giriyor. THY, bu dönem içinde Lufthansa, United Airlines, Singapur gibi havayollarının başını çektiği tüm üyelerle ortak bir tarife oluşturacak. Uçuşlar birbirine uyumlu hale getirilecek. En önemli ve en uzun çalışma ise bilgi işlem alt yapısında yapılacak. THY’nin tüm rezervasyon ve satışla ilgili alt yapısı Star Alliance ile birlikte çalışacak.

Bunun anlamı şu: Bir yolcu Kars’tan yola çıkıp tek biletle Güney Amerika’nın en uç noktasına kadar sorunsuzca aktarma yapıp uçabilecek. Başına bir sorun geldiğinde muhatabı tek bir havayolu olacak. Şirketler ortak uçuş anlaşması yaptığı için yolcular avantajlı fiyatlardan bilet alacak.

Normalde başka havayollarına kaymak yerine yolcular Star Alliance’ı tercih edecek. Bu açıdan THY’nin taşıdığı yolcu sayısını hızla artıracak. Doluluk oranlarını yükseltecek.

Türkiye’den çıkışların yanı sıra yurtdışından gelen yolcular, THY’nin bölgedeki etkin ağı sayesinde Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika’daki noktalara havalimanlarında vakit kaybetmeden aktarmalı uçuşlarla ulaşabilecek. Böylece THY başka havayolu adına bilet kesip komisyon alabilecek, gelirini artıracak.

Star Alliance üyesi havayollarıyla uçan özel yolcu programının üyeleri yaptıkları uçuş karşılığında biriktirdikleri millerle üye havayollarında ücretsiz bilet veya bir üst sınıfa (business-first class) yükseltebilecek. İsteyen yolcular, Star Alliance’ın alışveriş kataloglarından milleri karşılığında alışveriş yapabilecek. Havalimanlarında ise yolcular Star Alliance üyelerinin kullandıkları özel yolcu salonlarından yararlanacak.

Tolga ÖZBEK

TAI, Pakistan F-16’larını modernize edecek

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI), Pakistan Hava Kuvvetleri’nin F-16 uçaklarını modernize etmek üzere iyi niyet anlaşması imzaladı. Önümüzdeki yıl içinde sonuçlandırılması beklenen proje ile TAI, sayıları 25-35 arasında değişen Pakistan F-16’larına Türkiye’de yarı ömür ve avionik yenileştirmesi gerçekleştirecek. Projenin mali boyutunun yaklaşık 40-50 milyon dolar civarında olması bekleniyor. Halen Ürdün’ün F-16’ları TAI tarafından modernize ediliyor.

İMALAT HATTI

Diğer taraftan TAI, 30 adet alınacak F-16 uçağı için imalat hattını tekrar harekete geçirmek üzere Lockheed Martin şirketiyle görüşmelerini sürdürüyor. Ek 200 kişilik istihdam sağlayacak projeyle TAI özellikle işçilik maliyetlerini aşağı çekmek istiyor.

Air Race’te zafer Kirby’nin

Bu sezon İstanbul ayağıyla büyük ilgi çeken Air Race’te zafer 38 puanla Amerikalı pilot Kirby Chambliss’in oldu. Avustralya’nın Perth kentinde düzenlenen sezonun son ayağında Kirby Chambliss, puanlarını riske atmayarak üçüncülükle yetindi. Perth yarışını Air Race’in mucidi Macar Pilot Peter Besenyei kazanırken ikinciliği ise İngiliz pilot Paul Bonhomme aldı.

Gelecek yıl sezon Mart ayında Abu Dabi yarışıyla başlayacak. Toplam 12 yarışta pilotlar saatte 400 kilometreye ulaşan süratleriyle zorlu parkurda en hızlı olabilmek için yarışacak. Henüz yarış programı kesinleşmezken adaylar arasında İstanbul’un yüksek şansı bulunuyor.

Pilotlara özel eğitim yazılımı

Yazılımı Kaptan Pilot Ergin Erdin tarafından yapılan özel bilgisayar programı sayesinde artık havayolu pilotları uçuşlarına ara vermeden periyodik eğitimlerini bilgisayar başında yapabilecek. Kendi isimleriyle internet bağlantısı olan her yerden programa girebilecek pilotların aldıkları dersler ve girdikleri sınavlar, havayolları ve havacılık otoriteleri tarafından aynı anda takip edilebilecek.

Pilotların uçuş emniyeti, düşük görüş şartları, ETOPS, RVSM, ilk yardım gibi 10 ayrı dersi 6, 12 ve 24 ayda bir görmek ve sınav olmak mecburiyetlerinin bulunduğunu belirten Kaptan Pilot Erdin, "Yazılım sayesinde pilotlar yılda en az 4-5 iş günü kaybetmeden derslerini evde görüyor. İsterlerse sınavları da bilgisayar başında yapılabiliyor. Bu hem havayolu hem de pilotlar için ciddi zaman tasarrufu ve esneklik sağlıyor" diye konuştu.

Dünyaca ünlü uçuş eğitim merkezi Flight Safety’nin kendisiyle resmen iş birliği yaptığını belirten Kaptan Pilot Erdin, yabancı havayollarının da programa ilgi gösterdiğini söyledi. Pilotlar, programda dersleri animasyon ve grafikler eşliğinde İngilizce veya Türkçe takip edebiliyorlar.

Sıcak yemek kutuda

Avusturya Havayolları, 65 dakikadan iki buçuk saate kadar tüm uçuşlarında karton kutuda sıcak yemek servisine başladı. Fırında ısıtılan özel kutularda Avusturya’nın en ünlü aşçılarından Alfred Ötsch tarafından hazırlanan mönüler sunuluyor. Kutularda sabah kahvaltı, öğlen ve akşam sıcak yemek veriliyor.

Atlasjet’e ödül

Atlasjet, Skal International tarafından üst üste ikinci kez yılın havayolu şirketi seçildi. Turizm sektöründe dünyadaki kalite çıtasını yükseltmeyi amaçlayan ödülü Atlasjet’in CEO’su Tuncay Doğaner, Skal İstanbul Başkanı Deniz Anapa’dan aldı.

Uçan fırsatlar

Lufthansa, 2 Ocak-28 Şubat 2007 tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir«den New York«a 333, Philadelhia«ya 379, Chicago«ya 359, Washington«a 379, Denver«a 469, Miami«ye 409, San Francisco«ya 429, Los Angeles«a da 444 Euro«dan başlayan fiyatlar sunuyor. Gidiş-dönüş ekonomi sınıfı biletlere vergiler dahil değil.

Atlasjet, 4 Aralık«tan itibaren iki yeni hat açıyor. Ankara«ya günde dört sefer uçacak Atlasjet’te fiyatlar tek yön 49 YTL«den başlıyor. Havayolunun ikinci yeni hattı ise Çanakkale. 4 Aralık«tan itibaren İstanbul«dan her gün CRJ900’lerle sefer yapılacak.

Pegasus, 1 Aralık«tan itibaren İstanbul-Malatya uçuşlarına başlıyor. Haftanın dört günü karşılıklı yapılacak uçuşlarda tek yön bilet fiyatları vergiler hariç 35 YTL«den başlıyor.

Yolcu hattı

Fax: 0 212 677 03 64

cockpit@hurriyet.com.tr


Ödül bilet

THY’nin Miles&Smiles üyesiyim. 30 bin mile sahibim. Bu miller, Tunus’a iki kişilik ödül bilet alabilmek için yeterli. Ancak ABD’de Orlando’da oturuyorum. THY’nin web sitesi üzerinden ödül bilet alamadığım için yıl sonunda millerim bir kısmı geçerliliğini kaybedecek. Diğer havayollarının sitelerinde başkası adına kendi millerinizle bilet alabiliyorsunuz.

Can KEÇECİOĞLU

Kuru özür

Lufthansa Havayolları’ndan Ankara çıkışlı, Münih ve Chicago aktarmalı San Francisco bileti aldım. Dönüş yolculuğunda ortak uçuş olması nedeniyle Chicago-Münih arasını United Havayolları’yla uçtum. Akıl sağlığı yerinde olmayan bir yolcu etrafındaki herkesin hayatını zindan etti, uçuş güvenliğine zarar verdi. Kabin memurları bu yolcuya müdahale etmedi. Şikayet mektubu Lufthansa tarafından United Havayolları’na iletildi. Sadece kuru bir özür yazısı gönderildi.

Cavidan KAYA

Yemek şikayeti

Geçen hafta sayfanızda yer alan Can Ataç’ın şikayeti üzerine CGN ikram şirketinden analiz sonuçları istendi. Yapılan inceleme sonrasında yiyeceklerde standart dışı bir duruma rastlanmadığı bize raporla bildirildi. Bir çok durumda rahatsızlık kaynağı son yenilen yemek olmayıp 72 saat içinde yenilen herhangi bir yemek olabilir. Bu kapsamda yolcumuzun son yediği yemekle kusmuk, dışkı analizleri ve sonuçlarının karşılaştırılması gerekir. Ayrıca kişinin biyolojik ve fiziksel durumu da dikkate alınmalıdır.

Ahmet DOĞAN

THY İkram Başkanı
Yazarın Tüm Yazıları