Tencere yemekleri sağlıklı mı

Yapılan araştırmalar Türk kadınlarının en çok tercih ettiği yemek türü olarak tencere yemeklerini işaret ediyor.

Haberin Devamı

Tencere yemeklerini sofranızdan çıkardığınızı ve hiç yapmayacağınızı düşündüğünüzde anlıyorsunuz, mutfağınızda kapladığı yeri. Yüzyıllardır sebzeyi ana malzeme yapan bir mutfağa sahibiz ve bu, aslında Batılıların son yıllarda çok önemsedikleri sağlıklı beslenme biçimine pek uygun.

Isırganotlu sütlü börek

Malzeme listesi
· 2 adet hazır yufka
· 1 su bardağı süt
· 1 adet yumurta
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ
· 1 yemek kaşığı çörekotu

İç malzemesi;
· 200-250 gr ısırganotu
· 1 adet yumurtanın sarısı
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan süt
· 1 yemek kaşığı dolusu un
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 yemek kaşığı zeytinyağı
· 1 adet orta boy kuru soğan

YAPILIŞI: Isırganotunun yapraklarını saplarından ayırıp saplarını atın. (Isırganotunu temizlemek için eldiven kullanmanız gerekir.) Yapraklarını yıkayıp süzdükten sonra tuz ve karabiber serpin ve elinizle ovalayarak yumuşatın. Diğer taraftan, zeytinyağı ve incecik kıyılmış soğanları orta boy bir tavaya koyup orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine ısırganotunu ekleyip ocaktan alın. Sıcak haldeyken  üzerine unu serpiştirip süt ve yumurta sarısını ilave ettikten sonra  iyice karıştırın.
 
Hazırladığınız börek içini kenarda bekletin. Yufkaları üst üste tezgahın üzerine serdikten sonra  bıçakla dört eşit parçaya bölün. Böylece 8 adet üçgen parça elde etmiş olacaksınız. Yufkaların sosunu hazırlamak  için; süt, yumurta ve sıvıyağı geniş bir kaseye aktarıp çatalla iyice çırpın. Bu sosu fırça yardımıyla üçgen şeklindeki yufka parçalarının üzerine sürün. Yufkaların uzun kenarına hazırladığınız ısırgan otlu karışımdan bol miktarda koyup kenarlarını içe doğru katlayın. Yufkaları kalın rulolar oluşturacak şekilde sarın. Tam ortalarını bıçakla 3 santim kadar kesip, içleri görünecek şekilde ve aralıklı olarak yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine çörekotu serpiştirip 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri iyice kızarıncaya kadar, 30-35 dakika pişirin. Sıcak sıcak servis yapın.

Haberin Devamı

Kurabiye subay düğmesi

Haberin Devamı

Malzeme listesi· 250 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)
· 2 yemek kaşığı pudra şekeri
· 1 paket vanilya
· 1 paket kabartma tozu
· 4,5 su bardağı un
· 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
· ya da fındık içi

Üzeri için;
· ½ su bardağı pudra şekeri
· 2 tatlı kaşığı toz tarçın
· 3 yemek kaşığı incecik dövülmüş fındık içi

YAPILIŞI: Oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir kaaba aktarın. Üzerine  pudra şekeri ve vanilyayı ekleyin. Un ve kabartma tozunu başka bir kapta karıştırıp margarinin olduğu kaba aktarın. Kulak memesinden biraz daha sert ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.  Hamur toplanmaya başlandığında dövülmüş ceviz içini ilave edip hamura iyice yedirinceye kadar yoğurun. Hamurdan misket ya da kabuklu fındık büyüklüğünde parçalar kopararak avuçlarınız arasında yuvarlayın. Ortalarına serçe parmağınızla bastırarak çukurlaştırın.
Â
Kurabiyeleri bir yemek kaşığı sıvıyağla  yağlanmış ya da üzerine fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine en az bir parmak aralıklı olacak şekilde yerleştirin. Alt-üst ayarında olan ve 10 dakika önceden 150 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri hafifçe pembeleşinceye kadar, 15-20 dakika pişirin. Hemen ocaktan alın. Diğer taraftan, pudra şekeri ve tarçını bir kapta karıştırıp fırından çıkardığınız  minik kurabiyeleri henüz sıcakken bu karışıma bulayın. Soğuyunca servis yapın.

Yazarın Tüm Yazıları