Tekel’de son perde

(Tekel’deki 2. el makine ithali ile ilgili yazılarımıza ’bıktırdı’ gözüyle bakılmaması gerekiyor. Bu yazılarımızda hakaret ve iftira gerekçesiyle hakkımızda bir çok suç duyurusunda bulunuldu, ifadeler vermek zorunda kaldık; keza tazminat davaları da açıldı. Yargı bu davalarda da bizi haklı buldu. Hakkımız teslim edildi. Bunu vurgulamak gereğini duyduk. Dünkü yazımızın devamı anlamında, olayın bundan sonra ne olacağını da aktarmak istiyoruz.)

Haberin Devamı

YABANCI sigara üreticileri ile piyasa payını artırma yarışına girmek isteyen, Tekel’in geçen yılki genel müdürü Sezai Enseri, makinelerin alımını yaptığı İspanyol MTS firmasının ortağı Şenol Çelik (aynı zamanda Tekel’den ucuz fiyatla tütün satın alan Wesserfrucht’un da yetkilisi) ile İspanya’ya kadar gitmiş, bütün ’imkanları’ kullanmasına rağmen bu alımı gerçekleştirememişti. Bütün bu olaylar sarpa sarınca, şu anda işlevsiz bir kurum olan Sümerbank Genel Müdürlüğü’nde bulan Ensari’nin gitmesinden sonra ’sağ kolu’ olan Genel Müdür Yardımcısı Tekin Kaymakoğlu ve hukuk müşaviri Mine Batova yeni yönetimce ’müşavirliğe’ alındılar.

Ayrıca, Batova hakkında avukatlık vekalet ücretini ’evrakta sahtecilik’ iddiasıyla kendisine yönlendirmesi ile maaşını aylık 14 milyar TL’ye çıkartmaktan ötürü Tekel Teftiş Kurulu’nca Fatih Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

KKTC’DEKİ MAKİNELER

Haberin Devamı

Bütün bunların dışında %51 hisseyle Tekel’in ortaklığı olan Kıbrıs Türk Tütün Endüstrisi’ne, Sezai Ensari’nin, ihtiyaç olmadığını belirttiği halde adedi 1 milyon 100 bin Euro’ya bedelle yine MTS firmasından alınan üç adet 2. el makinenin akıbeti henüz bilinmiyor. Söz konusu şirketin Yönetim Kurulu Başkanı’nın Tekin Kaymakoğlu olduğu biliniyor.

Tekel’in 2. el makine alımıyla ilgili olarak daha önümüze başka davalar çıkarsa hiç şaşırmamak gerekiyor. Örneğin; makinelerde kullanılmak üzere alınan yaklaşık 2 trilyon TL’lik malzeme ve ’ne olduğu’ belirsiz şirketlerine satılan ucuz tütünler...

YENİ YÖNETİM NE YAPACAK

Tekel’in yeni Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Çalışkan ile Genel Müdür Fahri Arıkan şimdiye kadar Tokat ve KKTC için alınmak istenen toplam 17 milyon 140 bin Euro (yaklaşık 28 milyon YTL) 2. el makine skandalında yaşanan usulsüzlüklerle ilgili olarak ne gibi işlem yaptılar?

Bu ciddi bir soru...

Tokat için satın alınmak istenen makinelerle ilgili ihale aşamasında alınan 830 bin 400 Euro’luk teminat, makineler 2. el çıkınca Hazine’ye irad kaydedilmişti. Ancak Tekel çevrelerinde bu teminatın, Şenol Çelik’e iade edileceği söylentisi dolaşıyor. Bu doğru mudur?

Bu arada özellikle KKTC’ye alınan üç makine ile ilgili bugüne kadar soruşturmaya, dolayısıyla yargıya dönük bir işlem yapılmadığı biliniyor. Türkiye’ye sokulan 8 makine İspanya’ya geri gönderildiği halde üç adedinin parası peşin ödenen (3 milyon 300 bin Euro) KKTC’dekiler ne olacak? KKTC ’üreteceği’ sigaraları nereye satacak?

Bu konularla ilgili olarak ilgili ve yetkililerin, duyarlı savcıların gerekli işlemleri yapmaları Tekel çalışanlarının beklentisidir. Onlar Tekel’de şimdiye kadar böyle bir skandalın yaşanmadığını söylüyorlar.

Referans Gazetesi’nin 11 Mart tarihli manşetinde, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci "Tekel dışında hiçbir ihalede hata yapmadık" diyerek, Tekel’le ilgili beceriksizlikleri ortaya koyuyordu.

Bağcılar’da neler oluyor

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat, Bağcılar’da 2 aydır çok sayıda araçın esrarengiz bir şekilde çoğu molotof kokteyli atılarak kundaklandığını, insanların geceleri araçları başında nöbet tuttuğunu belirterek "İlçede suç patlaması yaşanmaktadır" diyerek İçişleri Bakanı Aksu’ya soruyor:

"Bağcılar özellikle mi hedef seçilmektedir? Emniyet teşkilatı, üç yıldır büyüyen suçlar karşısında, bu gibi olayları aydınlatacak kadrolara ve altyapıya sahip değil midir"

Fransız Sokağı

BEYOĞLU Belediye Başkanı A.Misbah Demircan’dan: Cezayir Sokağı’nın ismi Fransız Sokağı olarak değiştirilmemiştir. Sokağın girişinde Cezayir Sokağı tabelası görülebilir. Bu sokakta Afitaş Yapım ile Kültür Üniversitesi’nin geliştirdiği projenin adı da ’Fransız Sokağı Projesi’dir.

Başbakan, Polat Alemdar kadar gençlerin idolü

BAĞIMSIZ Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, son günlerde gittikçe tırmanan okullardaki şiddet olaylarında 9 öğrencinin hayatını kaybettiğini, 40 öğrenci ve öğretmenin de yaralandığını bildiriyor.

Okulun adının kötüye çıkmasından çekinildiği için birçok olayın da saklandığını anlatırken şöyle diyor:

"Sayın Başbakan’ın halkı azarlayan agresif açıklamaları, Kasımpaşalı edasıyla yaptığı çıkışları, ’Lan, ananı al da git! Yahu!..." gibi sözleri maalesef gençler tarafından örnek alınmaktadır. Sayın Başbakan bu özellikleriyle gençler arasında en az Kurtlar Vadisi’nin Polat Alemdar’ı kadar ’idol’ durumuna gelmiştir."

Biliyor musunuz

TUZLA Belediye sınırları içinde adı ne zaman konulduğu öğrenilemeyen ’Cumhuriyet Çıkmazı Sokağı’ adının, emlak vergisi rayiç bedellerinin gösterildiği Maliye’nin Gelir İdaresi internet sitesinde de yeraldığını... YILLAR önce kaçırılan ve İngiltere British Museum’da sergilenen ’Mousoleum’un Türkiye’ye geri getirilmesi için www.a-sinema.org da bir imza kampanyası başlatıldığını...

DENİZLİ’de aylardır, yasal olmadığı iddia edilen bir karar gereğince, otobüslere pahalı binildiğini, geçersiz imar planlarının uygulandığını, CHP’nin bu konudaki karşı önergelerinin ne yazık ki unutulduğunu (Hüsamettin Ataman’dan)...

MESAJ PANOSU

"BEN İTÜ
’de okuyorum. Pazartesi 21.00 sıralarında bir arkadaşımız Vadi Yurdu (Ayazağa) girişinde (kampüs içinde) bir sokak serserisi tarafından bacağından bıçaklandı. Rektörlük nezdinde önlem alınmasını isterken, lütfen bunu kamuoyuna duyurun. Başbakan yine ortaya çıkıp "Ülke iyiye gidiyor, yapılanlar 3-5 çapulcunun işi" diyecek mi?

YILLAR önce kaçırılan ve İngiltere British Museum’da sergilenen ’Mousoleum’un Türkiye’ye geri getirilmesi amacıyla başlatılan imza kampanyası için www.a-sinema.org’a katılabilirsiniz.

Edremit’teki mafya

ANKARA’dan ’Prof. Dr.’ bir okurumuz şu notu göndermiş, Edremit’i anlayabilmek için:

"Edremit’te, halkı galeyana getiren olaylar bir otobüs şoförünün geçen yaz söylediklerini hatırlattı.

Sınıf toplantısı için Edremit-Akçay’daydık. Kaz Dağları gezisi için bindiğimiz otobüsün Edremit’in yerlisi olan şoförü, Akçay’ın eski ve yeni olarak ikiye ayrıldığını, bunlardan birinin ’Batman mafyası’nın kontrolünde olduğunu, yöre halkının korkudan ses çıkaramadığını anlattıktan sonra çaresizliklerinin nedenini şöyle açıkladı:

’Benim bir tane oğlum, adamın 9-10 oğlu var, 2-3’ü hapse girse öbürleri aldıkları haraçlarla içerdekilere kral gibi bakıyorlar ama bir gün bıçak kemiğe dayanırsa neler olur bilemem!’

Yorumsuz olarak ve saygılarımla..."

Yazarın Tüm Yazıları