Tatlım, şekerim

Eminim lezzet düşkünü bir çoğunuz, ‘aynı zamanda yemek için de yaşadığımızı’ söyleyecektir.

Haberin Devamı

Hatta tatlısız asla yaşayamam diyen ciddi bir azınlık çıkacaktır. Şeker, çikolata ve tatlılar sadece beslenmemizin temel öğelerinden değildir. Biz günlük hayatımızda da bize hoş ve güzel görünen birçok şeyi tanımlamak için de, ‘tatlım’, ‘şekerim’ gibi sözcükleri çok sık kullanırız. Sadece biz değil, yabancılar da ‘honey’, ‘sweet’ gibi tatlım, balım gibi sözcüklerini gündelik lisanlarında çok kullanırlar.

İnce Noktalar

‘Mantı’, Çin kökenli bir yemek olup, adını ‘Mantu’ sözcüğünden almış. 13. yy’da Orta Asya Türkleri öğrenmiş ve Anadoluya taşımış.

Süzme patates çorbası

Patatesleri küp küp doğrayıp, tencereye alın. Suyunu ekleyip, haşlayın, el blenderıyla parçalayın. Tencerede yağda hafifçe kavurduğunuz una ekleyin. Üzerine süt ve kremayı katıp, boza kıvamına getirin. 15 dakika kaynatıp, tuz, karabiber ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyerek servis yapın.

6 kişilik
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika

Malzeme listesi

4 adet patates
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı hazır çiğ krema
1 su bardağı süt
Tuz, karabiber

Beğendili kuzu kebabı

Yapılışı:

Patlıcanları közleyip, akan suyun altında kabuklarını soyun. Üzerine limon sürün. Yağda unu sarartın, sütü ekleyin. Boza kıvamını alınca çatalla ezdiğiniz patlıcanları katarak, karıştıra karıştıra 7-8 dakika pişirin. Tuzunu, karabiberini ve kaşar peynirini koyarak ateşten alın. Doğranmış kuru soğan ve salçayı tereyağında 6-7 dakika kadar karıştırın. Eti koyup, 3 bardak sıcak su ekleyin ve orta ateşte pişirin. Tabağa önce beğendiden üzerine etli kebaptan koyup, maydanozla süsleyin.

6 kişilik
Hazırlama süresi:
20 dakika
Pişirme süresi: 50 dakika

Malzeme listesi


500 gr. kuzu kuşbaşı
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı salça
3 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz

Beğendisi için

8 adet patlıcan
2 yemek kaşığı tereyağı
1,5 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
5 yemek kaşığı kaşar peyniri
Yarım limon, tuz karabiber

Aşk böceği

Yapılışı:

Bir karıştırma kabında yumurtaları ve toz şekeri 5 dakika kadar çırpın. Kakao ve kabartma tozunu karıştırdığınız unu ekleyin. Erimiş margarin ve sütü de katarak, 5 dakika daha çırpın. Yağlanmış kek kalıbına koyarak, 180 derecelik fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Pişen keki ılınınca servis tabağına ters çıkarın, üzerine 1 su bardağı soğuk süt gezdirin. Krem şantiyi sütle beraber katılaşıncaya kadar çırpıp, buzluğa alın. Donmaya yakın sıkma torbasına doldurup, keki süsleyin. Buzdolabında 2 saat beklettikten sonra servis yapın.

10 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 35 dakika

Malzemeler


4 adet yumurta
4 yemek kaşığı kakao
2 su bardağı toz şeker
3 su bardağı un
1 su bardağı margarin (erimiş)
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
Üzeri için 1 su bardağı soğuk süt

Krem şanti için

1 su bardağı süt
1 poşet krem şanti (toz)

Üzeri için

1 su bardağı soğuk süt

Yazarın Tüm Yazıları