Taş yerinde ağırdır!..

 Ümit Karan’ın Galatasaray’la sözleşmesi devam etmesine rağmen Fenerbahçe ile transfer görüşmesi sizce doğru bir davranış mı? Bu olayı nasıl yorumluyorsunuz?

ÜMİT,
profesyonel bir futbolcu. Futbol hayatı 3-4 yıl sonra bitecek. Kendisine daha iyi şartlar sunan bir takımla görüşmesini doğal karşılıyorum. Bu takım, Fenerbahçe de olur, Beşiktaş da... Türkiye’de bir büyük takımdan başkasına geçen futbolcular eleştiriliyor. Ben, aynı görüşte değilim. Bu tür tartışmalar eskiden olmazdı. Takım değiştiren çok oyuncu oldu. Son zamanlarda fanatikler tartışmayı körüklemeye başladılar. Olaya bir de Ümit tarafından bakmak gerekir. Kendisine daha fazla parayı verecek takıma gitmesi onun en doğal hakkı. Ortada bir tazminat vardır, ödenir ve sorun halledilir.

Teklif Fenerbahçe’den mi geldi, yoksa Ümit’ten mi bilmiyorum. Fenerbahçe durup dururken Ümit’e gitmemiştir. Futbolcunun da bir meyili vardı ki, böyle bir olay gerçekleşti. Aracılar vasıtasıyla bu görüşme yapılmış olabilir. Ümit, Türkiye’nin en güçlü, en golcü santrforu. F.Bahçe’nin Ümit gibi bir santrfora ihtiyacı var. Bu şartlar altında, transferini istemesi kadar doğal bir şey olamaz.

Ümit, takımında kalmakla en doğrusunu yaptı. Kulübüyle bazı problemler yaşamış olabilir. Ancak, taş yerinde ağırdır. Bu bakımdan Ümit’in G.Saray’da kalması en doğrusu oldu.

Federasyon görevinin farkında değil...

Æ Futbol Federasyonu, kulüplerin beklediği yabancı kararını bir türlü çıkaramadı. Bu gecikmeyi neye bağlıyorsunuz?

FUTBOL Federasyonu ile Fenerbahçe arasında bir çekişme var. Tarafların yıldızları bir türlü barışmadı. Fenerbahçe, Avrupa’da başarılı olmak istiyor. Çünkü, önünde bir G.Saray örneği var. Onlar da sarı kırmızılılar gibi ülkemize bir kupa kazandırmak için çabalıyor. Fenerbahçeli yöneticiler bu yüzden yabancı sınırlamasının kaldırılmasını talep ediyor.

Bence, Futbol Federasyonu’nun Türk futbolu hakkındaki görüşü sıfır. Bir kere görevlerini bilmiyor ve yerine getiremiyor. Fenerbahçe elindeki kadroyla Türkiye’de şampiyon olabilir. Ancak, iş Avrupa’ya gelince durum farklı oluyor.

Bazı kulüpler yabancı oyuncu sayısının artırılmasına karşı. Çünkü, fazla yabancı alınması demek, kulüplerin kasasından fazladan para çıkması anlamına geliyor. Fenerbahçe, stat gelirleri ve forma satışları sayesinde bu sorunu bir ölçüde çözmüş. Ancak, diğerleri için aynı şeyler geçerli değil. Fenerbahçe, yabancı sayısının artırılmasını Avrupa’da başarılı olmak için istiyor. Federasyonun bu konudaki tutumunu anlamak güç.

Ertuğrul Sağlam’ın bir bildiği vardır

Æ Beşiktaş sezona günde üç idmanla hazırlanıyor. Ertuğrul Sağlam’ın bu uygulamasını doğru buluyor musunuz?

BEN, sezon başına kadar bu kadar sert antrenman yapılmasına karşıyım. Ancak, Ertuğrul Sağlam da bir yerde haklı. Çünkü takımını Şampiyonlar Ligi eleme maçlarına ve lige hazırlaması lazım. Bizdeki ligler çok uzun sürüyor. Bir futbolcunun adalesinin hazır duruma gelebilmesi için 3-4 haftaya ihtiyacı var. Fazla yükleme yaparsanız, sakatlıklar da beraberinde gelir.

Alın Kayserispor’u önünüze, bakın. Geçen sezona mükemmel başladılar. Avrupa’da başarılı sonuçlar aldılar. Erken yükleme yapıldığı için daha sonra düşüşe geçtiler. Teknik direktörler bu durumu gözönünde bulundurmak zorundalar.

Ertuğrul Sağlam çok beyefendi bir insan, çok da iyi bir hocadır. Bir bildiği vardır. Bana göre hesabını iyi yapmıştır ve Beşiktaş’a faydalı olacaktır.

Trabzon, Fatih’i geri getirmeli...

Æ Trabzonspor, Intertoto Kupası’ndaki ilk sınavını Arnavutluk takımı Vllaznia önünde verecek. Sizce bordo mavililer, UEFA Kupası’na kadar gidebilir mi?

TRABZONSPOR,
elindeki becerikli oyuncularla Arnavutluk takımını eleyip, UEFA Kupası’na kadar gidecek güçte. Bunun aksi sürpriz olur. Bana sorarsanız, Trabzonspor ne yapıp edip Fatih Tekke’yi geri getirmeli. Fatih, topu iyi kullanan, çok kaliteli bir golcü. Trabzonspor’un onun gibi bir futbolcuya ihtiyacı var. Üstelik Trabzonlu. Bu yüzden daha yürekten oynuyor.

Bordo mavili takım, eğer Arnavutluk takımını eleyemezse, "büyüğüm" diye böbürlenmesin. Rakip zayıf mı? Bence hayır. Avrupa’da oynayan hiçbir takım zayıf değildir. Ancak, Trabzonspor’un kalitesinde olmadığı da bir gerçek.
Yazarın Tüm Yazıları