Tarladan düğüne

Becerikli Kelkit kadınlarının tarlada öğle yemeği için yaptıkları bulgur pilavında kalmıştık dün.

Evet, taşların arasına yaktıkları ateşte nefis bir bulgur pilavı pişirirlerdi onlar. Bulgur pilavına bakraç ya da sitil dedikleri bakır kaplarda getirdikleri yoğurt ve ayran ya da karpuz eşlik ederdi. Bu arada ev yapımı peksimet, kete ya da golotlar da çıkardı ortaya. Öğle ziyafetleri bazen de bir tencere ayranlı çorbayla ya da ocakta kalan közde pişirilen nefis patatesle şenlenirdi. Öğle yemeği molasında tarlaya varıp onların pek de yorgun görünmeyen terli yüzlerindeki gülümsemeyle karşılanmak ve aynı sofraya oturup yemeklerini paylaşmak bambaşka bir keyifti benim için.

Yayladan dönülür, tarlada yaşanan harman faslından sonra sıra nihayet düğün derneğe gelirdi. Günlerce, gecelerce süren düğünlerde insanlar türkü söyler, horon teper, yani eğlencenin tadını tam olarak çıkarırlardı. Tabii ki, evlenecek olanların hepsi yaz aylarını tercih etmezdi. Tek tük de olsa güz düğünü de yapılırdı Kelkit’te.

Peynirli sıkma dürüm

Malzeme listesi

Hamuru için;

á 1 adet bayat ekmeğin içi

á 7-8-9 su bardağı un

á 3 çay kaşığı tuz

Harcı için;

á 4 su bardağı çökelek peyniri

á 1 su bardağı beyaz peynir

á 1 demet maydanoz

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 10 adet yeşil soğan

á 25 gr tereyağı

á 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, karabiber

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Ekmek dilimlerinin kabuk kısımlarını çıkarın. İçlerini suda bir süre bekletip hafifçe sıkın. Ekmek içini bir kaba alıp üzerine un ve tuzu ekledikten sonra kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru oda sıcaklığında bir saat kadar bekletin. Kuru soğanları tavla zarı formunda doğrayıp tereyağı kızdırdığınız tavaya aktarın ve karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurduktan sonra ocaktan alın.

Maydanoz ve yeşil soğanı incecik kıyıp soğanla birlikte bir kaseye aktarın. Üzerine rendelenmiş peynir ve çökeleği ilave edip karıştırın. Pul biber ve karabiberi serpiştirip tekrar harmanlayın. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları oklava yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın. Yuvarlak hamurları teflon tavada önlü arkalı pişirdikten sonra içlerine peynirli karışımdan koyup rulo yapın ve servise sunun.

İrmikli portakallı kek

Malzeme listesi

á 5 adet yumurta

á 5 kahve fincanı toz şeker

á 7 kahve fincanı un

á 3,5 kahve fincanı irmik

á 1 kahve fincanı sıvıyağ

á 5 kahve fincanı yoğurt

á 2 paket kabartma tozu

á 1 adet portakal kabuğunun rendesi

á 1 su bardağı portakal suyu

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Kekin hamurunu hazırlamak için; yumurta ve toz şekeri çukur bir cam kapta mikser yardımıyla 5 dakika kadar çırpın. Üzerine yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu, rendelenmiş portakal kabuğu ve irmiği ekleyip çırpmaya devam edin.

Elenmiş unu da ilave edip mikser yardımıyla 10 dakika daha çırpın. Hamuru yağlanmış kek kalıbına aktarıp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarladığınız fırında 35-40 dakika kadar pişirip çıkarın. Kekin hafifçe soğumasını sağlamak için 10 dakika bekledikten sonra kalıptan çıkarın. Üzerine portakal suyunu gezdirip dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları