Tarihe not düşen kareler

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, 1985 yılından bu yana ‘Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nı düzenliyor.

Haberin Devamı

Tarihe not düşen kareler

Bu yıl 32. kez düzenlenen yarışma, Türkiye’de fotoğrafçılık alanında gerçekleştirilen en uzun soluklu ve aralıksız yapılan organizasyon. Yılın Basın Fotoğrafları, medya dünyasının ise en saygın ve prestijli ödülleri arasında yer alıyor. Bu yıl ödül alan kareler, geçtiğimiz hafta açıklandı.
İşte bu kareler Türkiye’de ilk kez Ankara’da 9 Nisan’a kadar, Panora AVM’de görücüye çıkıyor.

Tarihe not düşen kareler

NEDEN PRESTİJLİ

Bu yıl yarışmaya katılan fotoğraf sayısı yaklaşık 3 bin kare. 32 yıllık bu yarışmada ödül alabilmek pek çok gazeteci için çok önemli. Para ödülleri çok yüksek olmayan bu yarışmaya katılımın yüksek olmasının sebebi de buradan geliyor. Yarışmayı bu kadar prestijli ve saygın kılan ise fotoğrafların objektif bir şekilde değerlendirilmesi. Yılın Basın Fotoğrafları ve Spor Toto Spor Fotoğrafları iki farklı jüri tarafından değerlendiriliyor. Jüri üyeleri arasında ise Türk basın fotoğrafına yön veren isimlerin yanı sıra dünya basın fotoğrafının önemli isimleri konuk ediliyor. Jüri toplantılarına katılan biri olarak paylaşmak istediğim bir not yalnızca Yılın Basın Fotoğrafı’nın seçimi yani büyük ödül için finale 4-5 kare fotoğraf kaldıktan sonra başlayan tartışmanın 2 saati aşkın süre devam ettiğini söylersem, sanırım jürinin ne kadar titiz bir çalışma yürüttüğünü anlatmış olurum.

DAMGA VURAN KARELER

Panora AVM’de sergilenecek, TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2017 Yarışması’nın ödül alan kareleri, 2016 yılına damga vuran olayların fotoğraflarından oluşuyor. Sergide 15 farklı basın kuruluşundan foto muhabirlerinin çektiği, 8 kategoride ödül alan 29 fotoğraf ve 7 seriye ait 107 kare yer alıyor. Depo Photos adına çalışan foto muhabiri Osmancan Gürdoğan’ın 15 Temmuz gecesi çektiği kare ile “Yılın Basın Fotoğrafı 2017” ödülünü aldığı yarışmada Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı ödülü ise İstanbul’da Galatasaray maçında Trabzonsporlu Salih Dursun’un hakem Deniz Ateş Bitnel’e kırmızı kart gösterdiği kare ile Sabah Gazetesi’nden Oğuz Yörük’ün olmuştu. Bu yıl Türkiye’den bir foto muhabiri dünyanın en önemli basın fotoğrafçılığı ödülüne layık görüldü. AP foto muhabiri Burhan Özbilici, Rus büyükelçiye suikast fotoğraflarıyla World Press Photo ödülünü aldı. Dernek yönetim kurulu bu kareleri çeken foto muhabiri Burhan Özbilici’yi ise değerlendirmeye bile almadan “Onur Ödülü” verilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

Tarihe not düşen kareler

USTALAR SEÇTİ

Haberin Devamı

Yılın Basın Fotoğrafları 2017 yarışmasının ödül alan kareleri Antalya ve İstanbul’da geçtiğimiz haftalarda toplanan jürisi tarafından belirlendi. Jüri ise şu isimlerden oluştu:
Magnum Foto Muhabiri Nikos Economopoulos, Foto Muhabiri Coşkun Aral, Anadolu Ajansı Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel, Newsweek Fotoğraf Editörü Jenifer Diane Tse, Paris Match Fotoğraf Editörü Jerome Huffer, New York’lu usta foto muhabiri Gary Mark Hershorn, Reuters Türkiye Fotoğraf Editörü Murad Sezer, Associated Press Türkiye Fotoğraf Editörü Lefteris Pitarakis, Milliyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Bünyamin Aygün, Foto Muhabiri Sinan Çakmak, TFMD Başkanı ve Hürriyet Foto Muhabiri Rıza Özel, Milliyet Gazetesi Spor Müdürü Tayfun Bayındır, Hürriyet Foto Muhabiri Süleyman Arat, Habertürk Yazarı Atilla Türker, Foto Muhabiri Şafak Kayarlar.

Yazarın Tüm Yazıları