Talim Terbiye çağdaş Türk edebiyatına karşı

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Talim Terbiye Kurulu İnceleme Komisyonu, ünlü, çağdaş Türk yazarlarının yapıtlarının yer aldığı Lise I Türk Dili ve Edebiyatı kitabını reddetmiş.

O Kurul'un; çağdaş edebiyatı liselere sokmamaktaki kararlı ısrarını bildiğimden, doğrusu şaşırmadım. O Kurul'un edebiyat ve dil konusundaki sicilleri iyi değil.

Gülsün Özakın ve Muammer Karadaş, '(Z)Talim Terbiye, Onaylı Türkçe Kıyımı' adında bir kitap yayınlamışlardı. Kitabın kapağında Zalim'in Z'sinin üzeri çizilerek T konulmuştu.

Kurul'un kimliğini açıklayan Talim Terbiye'den Zalim Terbiye'ye başlıklı yazım, 12 Eylül 1997 tarihini taşıyor.

İncelemeyi okuduktan sonra, liseyi bitirenlerin neden kitap okumadıklarını, doğru ve güzel Türkçeyi yazılarında ve konuşmalarında kullanamadıklarını örnekleriyle anlamıştım.

İşte bu Kurul, yeni bir örnekle hatalarına yeni bir yenisini eklemiş.

Reddedilen edebiyat kitabı, Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü Komisyonu'nca hazırlanmış.

Lise edebiyat ders kitabındaki serbest okuma parçalarında, Nâzım Hikmet, Aziz Nesin, Melih Cevdet Anday, Nermi Uygur ve Ataol Behramoğlu'nun ürünleri var.

Ben bu yasaklamaya isyan edenlere katılmıyorum.

Çocuklar bunları okursa adam olur, çağdaş dünyayı algılar, sorgular, ne olup bittiğinin farkına varır.

Al başına belayı. Ne istiyorsunuz yani? Talim Terbiye Kurulu, düşünen insanlar mı yetiştirsin. Sallabaş bir kuşağı yönetmenin keyfini çıkaracakken, diken üstünde mi çalışsınlar ?

Talim Terbiye Kurulu, eskiden beri öğrencilerin edebiyat, özgür düşünme sevgisini baltalama yetkisi'ni kullanır. Sadece, şiiri nesre çevir komutuyla, çocukları şiirden de nesirden de nefret ettirir.

Sonra da çocuklar okumuyor, edebiyatı sevmiyor diye goygoyculuk başlar.

Bunu hangi hakla ve cüretle söylüyoruz. Çağdaş edebiyatın örneklerini okumayan, yaşadıklarının aynası bir edebiyattan uzak tutulan öğrenci edebiyatı sever mi?

Vitrinlerde, gazetelerde, dergilerde gördüğü, okuduğu yazar ve şairleri o kitapta görmezse soğur.

Bu ders kitapları netameli bir konudur, edebi açıdan değil de, dar, bağnaz siyasi açıdan.

Cevdet Kudret'in Abdurrahman Nisari takma adıyla yazdığı edebiyat kitabı gerçek adı öğrenilince yasaklandı.

Tanıdığım bir çok edebiyat hocası, bugün bize, genç kuşaklara o sevgiyi verdi, bugün okuyorsak, yazıyorsak onlar sayesindedir.

Salim Rıza Kırkpınar, Behçet Necatigil, Tahir Alangu, Cemal Gültekin, Baha Kahyaoğlu, Baha Dürder, Tevfik Ararat.

***

TALİM Terbiye Kurulu mu,Zalim Terbiye Kurulu mu olduğu anlaşılamayan topluluğun bir tür yasaklama harekâtına karşılık Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, Pen Yazarlar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyatçılar Derneği ortak yazılı bir açıklama yaptı.

Buraya aktarıyorum:

'Bizler, bu kararı şiddetle protesto ediyoruz. Bu karar Milli Eğitim Bakanlığı içindeki gerici güçlerin ne denli etkin konumlarda olduklarını bir kez daha göstermiştir. Ülkemizin aydınlık bir geleceği, çağdaş dünyada saygın bir yeri olsun istiyorsak, önce çocuklarımıza çağdaş yaşam kültürünü verecek eğitim olanaklarını sağlamalıyız. Çağdaş edebiyata yer vermeyen bir eğitim sistemi ile çağdaş bireyler yetiştirilme olanağı yoktur. Bizler bu konuda bakanlığın gereksinim duyacağı yardım ve katkıları da karşılamaya hazır olduğumuzu bildiririz.'

***

ÇAĞDAŞ edebiyatçılarımızı reddeden bir anlayışı bizler de protesto edelim.

Yarının gençlerini edebiyat zevkinden yoksun bir kuşak olarak yetiştirmeye katlanmayalım.













Yazarın Tüm Yazıları