Takke düştü kel göründü

SON zamanlarda devletin önemli kurumlarından YÖK'e karşı savaş açmış olan, imam hatip okulları mezunlarının üniversiteye girmelerini kolaylaştırmak için ayrıcalıklı yollar arayan, okul kitaplarından Atatürkçülüğün kaldırılması konusunda ciddi uğraşlar veren ‘Milli Eğitim’ Bakanı Hüseyin Çelik'in, Türkiye'yi yeniden tarikatlar, tekkeler, zaviyeler ve meczuplar ülkesi yapmak isteyen köktendinci kimseleri rehber kabul etmiş olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır. (Bakınız, Hürriyet'in 1.10.2003 tarihli sayısındaki Anka'nın haberi.)

Bu gelişmeler göstermektedir ki, Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli bakanlığının başında, dini yeniden devlet işlerine karıştırmayı amaçlayan bir kimse bulunmaktadır. Takıyyeci bir bakanın daha takkesi düşmüş ve keli görünmüştür.

Bu bakan görevinden hemen ayrılmalıdır ya da alınmalıdır. Aksi takdirde, anamuhalefet partisi, bu bakan hakkında TBMM'ye acilen bir gensoru önergesi vererek, görevden alınmasını sağlamalıdır.

Çünkü laik ve demokratik, halka dayalı ve halk mayalı cumhuriyetimizin düşmanlarını rehber edinen kimselerin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en önemli bakanlığını yönetme hakkı olamaz!

Dursun ATILGAN

Avrupa-ADD Genel Başkanı-KÖLN


Türkçe’ye saygı


‘‘DİLİMİZE girmiş bütün kelimelerin Türkçe kabul edilmesi gerekir, her kelimeye Türkçe karşılık bulma çabası yanlıştır’’ diyor Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik...

Fransız, İngiliz
ya da bir Arap hükümetinin yetkilisi böyle konuşabilir mi?

Yoksa Çelik Türkçe'yi, Arapça ya da İngilizce kadar sevmiyor mu?

Aptallığımız


ANTALYA'da, Alman turistin çantasındaki taşı bularak görevini yapan, gümrük memurunu tebrik ederim.

Yıllarca yurdumuzdaki tarihi eserleri, elçilik görevlisi veya gezgin numarasıyla, memleketimize gelip, çalıp soydular. Şimdi, bu hazineler dış ülkelerin müzelerinde sergilenmektedir.

Çanakkale'deki Truva hazinesini soyup kaçıran, Mecklenburg'daki fakir köy papazının oğlu Heinriche Sehlieman... Bergama Tapınağı'nın taş ve mermerlerini günlerce keserek numaralayıp yurtdışına kaçıran da Alman'dı... Zamanın saf idarecilerine, ‘‘Kıymetli madenleri siz alın, ehemmiyetsiz mermer ve tasları ben alayim’’ demişti.

Bergama Tapınağı şimdi Berlin'de sergileniyor. Bembeyaz, görkemli tapınağı, aptallığımıza yanarak, hüzünle seyrettim.

Kazım ERBİL - İSTANBUL

Hırsız mı çok polis mi az!


AYDIN'da öğretmenlik yapan kızımın evine zaman zaman gidiyorum. Aydın'da medeniyete şahit oldum. İnsanlar iyi niyetli ve çok yardımsever. Polisimiz de öyle. Evimize hırsız girdi; ihbar ettikten 5-10 dakika sonra geldiler. Yapılması gerekeni yaptılar. Bir hafta içinde 134 evin soyulduğunu öğrendiğimizde, kendi üzüntümüzü bir kenara attık. Şimdi hırsızlarımızın yakalanmasını bekliyoruz. Sayın Emniyet Müdürü'ne soruyorum; acaba güvenlik güçlerinin sayısı mı az, yoksa hırsızlar mı çok?

Dr. İlker YÜCEL-ANKARA

Seçimler ‘hileli bilgi’ ile yapıldı


‘HALKIN avukatı' Nusret Çakıroğlu, Siirt seçimlerinin iptali için geçen şubat ayında YSK'ya başvurdu. YSK, 22.3.2003 tarihinde gönderdiği yazı ile talebi reddetti. Çakıroğlu, Erdoğan'ın milletvekili olamayacağını bu kez AİHM'ye götürdü. Dosyanın raportörde olduğunu, 3. dairede görülmesi için sıra beklediğini söyleyen Çakıroğlu, Yargıtay'ın DEHAP'la ilgili onama kararı üzerine YSK'ya başvuran altıncı kişi oldu. Çakıroğlu, genel seçimlerin iptali için şu talepte bulunuyor:

‘‘DEHAP'lılara verilen ceza, seçimlere hileli bilgiyle girildiğinin kanıtıdır. Sanıklar dışına kimse de aksini ileri sürememektedir. Demokrasimizi yaralayıp karalayan bu durumun Anayasa'nın 79. maddesinin görevli kıldığı YSK tarafından düzeltilmesi zorunludur. Olayda süre, sınır, önceki karar önemini yitirmekte, durumu değerlendirip demokrasimizin yüzünü ağartan bir karar verme zorunluluğu sizleri vicdanınızla karşı karşıya bırakmaktadır.’’

'Vatandaş' Nurettin Kaptan da bu konuda şöyle diyor:

‘‘YSK Başkan ve üyeleri, Yargıtay Başsavcılığı'nın resmi belgelere dayalı duyuru (önceden) başvurusunu incelemeden reddetmekle görev yetkilerini kötüye kullanmışlardır. Yargılanmaları için prosedür işletilmelidir. YSK Başkan ve üyelerinin bu kadar olumsuz gelişmeler karşısında toptan istifaları gerekir.’’

Kuşkum var


KPSS-BS 2003 yerleşmelerine TEDAŞ'a sözleşmeli personel olarak yerleştirildim. ÖSYM tarafından gönderilen yerleştirme sonuç belgem elime ulaştı. Yerleştirme kılavuzunda atama için son müracaat tarihinin 10.10.2003 olduğu yazıyor. TEDAŞ'ı arayıp atama süreci hakkında bilgi almak istediğimde 11.10.2003'te yerleştirilen adayları genel müdürlüklerine çağırmayı düşündüklerini, kesin bilgi için birkaç gün sonra tekrar aramamı söylediler. Bazı gazetelerde, ÖSYM'nin yerleştirme işlemlerinde birçok hata yaptığı ve yerleştirmenin iptal olabileceği konusunda haberler çıkıyor. Bu konu ile ilgili ÖSYM'yi tekrar aradığımda ise şu anda sistemlerinde problem olduğunu, sonuçlara ulaşamadıklarını, kurumun belirttiği müracaat tarihinin kendileri ile ilgileri olmadığını söylediler.

Bu durumda son müracaat tarihi 10.10.2003 iken atama için 11.10.2003'ü beklemek bana pek mantıklı gelmiyor.

Mağdur olmamamız için bizleri aydınlatır mısınız? Z.S.

İskeleye yazık


BEYLERBEYİ'nde tarihi bir iskelemiz var. Bilmem gelenlerin dikkatini çekti mi? Çünkü bu iskele Şehir Hatları vapurlarının yanaştığı bir iskeleydi. Tabii ki uzun bir süredir sefer olmadığından kırık dökük viraneye dönüştü. Beylerbeyli olarak yaz aylarında semtimize gelen turistlere bu viraneliği anlatamıyoruz. Öğrendiğimize göre iskele alanı Vakıflarınmış. Tabii ki Vakıflar ve Şehir Hatları arasında olan bir anlaşmazlık yılların tarihi iskelesini devre dışı bıraktı. İnsanlar Çengelkey ve Kuzguncuk iskelelerine yöneldiler. Dolayısıyla bir tarih böylece yok edildi.

Mustafa ALBAYRAK BEYLERBEYİ


Biliyor musunuz?


BİR kalp krizi sonucu kaybettiğimiz Türkiye'nin ilk çağdaş gastronomi uzmanı ve siyaset bilimcisi Tuğrul Şavkay'ın, Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) kurucularından olduğunu ve bu partinin hzırladığı yoksullukla ilgili projede ucuz beslenmenin önemi konusunda önemli katkıları olduğunu...

MESAJ


TAKSİ şoförlerinden fiş/fatura alabilmek için sorun oluyor. Taksilere yurtdışındaki gibi fiş-fatura makinası konulamaz mı? Böylece hem taksilerden gerçek anlamda vergi alınır, hem de trafikteki tıkanmalar azalır. Ceyhun BARLAS-İSTANBUL

4. AVRASYA Ekonomi Zirvesi
bugün İTO Meclis Salonu'nda başlıyor. 20'ye yakın ülkenin katılacağı 3 günlük zirvede, Türkiye- Avrasya ve Avrupa ilişkileri ele alınacak.

(0212-2130557)
Yazarın Tüm Yazıları