Sürücülere 2. kazık

ANKARA’dan Tuncer Kayalar ‘tuzak’ cezalara haklı olarak isyan ediyor ve “Uyan sürücü’ diyor:

Haberin Devamı

Ülkemizde sürücülere uygulanan trafik cezaları ile ilgili şikâyetler zaman zaman gazetelerde yayınlanmakta, bu şikâyetleri giderici bir takım tedbirlerin alınması gerekirken, uygulamalar gittikçe daha da ağırlaştırılmaktadır.
Bunun son örneği gizli radar uygulamasıdır. Şehir içinde 3 şeritli yollarda bile, gizlenen radarlarla, sebebi ne olursa olsun, 70 km sürat limiti ihlal edildiğinde sürücüye ceza uygulanmaktadır. Bu uygulama öncelikle Karayolları Trafik Kanunu’nun 50. maddesinin 3. fıkrası ile hüküm altına alınan devletin bireylere bilgi verme yükümlülüğü ile çelişmektedir. Hukuk devleti ve sürücülerin bilgilenme hakkı, radar uygulamasının gizlenmemesini, yüksek benzin fiyatları ile esasen bunalan sürücünün sürekli baskı altına alınmamasını ve devletin bu tür bir yöntemle bunu bir mali kaynak haline dönüştürmemesini gerektirmektedir. Doğru olan devletin yol itibariyle özellik taşıyan ve daha dikkatli olmayı gerektiren yerlerde radar uygulamasına başvurması ve bunu önceden sürücülere bildirmesidir.
Bu hususun köşenizde gündeme getirilmesini özellikle istirham ediyorum.
Tuncer KAYALAR

Haberin Devamı

9 Eylül’ün adımı

26-30 Ağustos 1922 tarihleri arasındaki ‘Büyük Taarruz’ görkemli bir zaferle sonuçlanarak, 9 Eylül’de İzmir’e girilir. Ama İstanbul hükümetinin sesi ‘Alemdar’ gazetesi 10 Eylül’de: “Yunanlılar yenilmediler, manevra yapıyorlar. Yeniden saldırıya geçecekler” der. Emperyalizmle işbirliğindeki bu yaklaşımla, şimdilerde, “Lozan geçici ve gerçeklere uygun değildir” diyerek ’Sevr’in iadesini’ içli-dışlı isteyenler, aynı amaçta değiller midir?
Ertuğrul KAZANCI
Eğitimci - Hukukçu

GÜNÜN SÖZÜ

“Biliyorum ki, hayvanlar da ağlar; sevinç gözyaşları da döker... Yapay olarak ağlamak çok zordur.”?(Bülent Arınç)

Başbakan’ın kızgınlığı herkesi titretiyor!

Rize’de çift fırça!

BAŞBAKAN Rize’de, Bakan Erdoğan Bayraktar ile Vali Nurullah Çakır’ı neden fırçalamış? Yerel bir gazeteciye sorduk; “Biraz haklı... Çünkü idareciler artık inisiyatif kullanamıyorlar. Tek başlarına bir şey yapmaya korkuyorlar. Bunun sonucunda bürokrasinin dengesi de bozuluyor, sonra herkes suçu birbirinin üzerine atıyor.”
“Sonra Başbakan ne der korkusu bu!”
Başbakan’ın tepkisi, valilik logolu ‘Rize Valiliği’nin 2013 Ağustos ayında açılışı yapılan tesislerin kitapçığı’ üzerine... 20 sayfalık kitapçıkta, Rize il ve ilçelerinde nerelerde okul ve sağlık merkezi yapıldığı, onarıldığı (çoğu AKP’li işadamlarının ismi yer alıyor), restorasyon yapılan mekânlar, doğal afet ve taşkınlardan korunma bentleri vs. gibi işler yer alıyor. Ancak Başbakan kitapçıktaki özensiz fotoğrafları, anlatımını, hurufat seçimini ve baskısını beğenmemiş... Mimari yapıların yöreye uygun olmadığını -her zaman fırçaladığı gibi- Çevre ve Şehircilik Bakanı’nı hemşerilerinin önünde uyarmış.
Bayraktar da benim bu kitaptan haberim yoktu demiş, daha da kızmış Başbakan, bundan vali de nasibini almış. Yani hem kitapçığı hem de yapıların çirkinliğine tepki göstermiş. Başbakan ayrıldıktan sonra tabii ki, siyasetçiler ve
bürokratlar karşılıklı olarak birbirlerini suçlamışlar!

Fazıl Say’ın akil adamları

Haberin Devamı

BİRAZ geç kaldık ama fark etmez... Radikal ve Cumhuriyet’in internet sitelerinde, Yurt’un da sayfalarında yer aldı. Fazıl Say’ın ‘akil adamları’ kim?
Kızanlar olabilir ama tam bir dünya takımı yapmış.
Sırasıyla şu tweet’leri atmış hafta sonu Say...
“Valla arkadaş, gerçeği söyleyelim, benim de akil adamlarım var, hatta takım kurarım, kalede Hayyam, geri dörtlüde Marx, Darwin, Einstein, Newton...
Orta sahada; Beethoven, Stravinski, Mozart,
Picasso...
İleride, Nâzım, Can Yücel...
Teknik direktör, Atatürk...
Olarak sahaya çıksak?
(Bu arada bazı akil adamları da iğneliyor.)
- Ayrıca Nietzsche’yi de ‘joker’ olarak ikinci yarıda oyuna sürüyorum genelde...
Buyurun, alternatif ‘takımınızı’ siz de hazırlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz


-BATI Trakya Türk Cumhuriyeti 100. Yıl Özel Anma Programı’nda bugün 13.00’ten itibaren canlı yayında Özcan Pehlivanoğlu, Süheyl Çobanoğlu, Yalçın Koçak ve Ferruh Özkan’ın yer alacağını, programa da telefonla Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, Doç. Dr. Murat Hatipoğlu başta olmak üzere çok sayıda konuğun katılacağını...
-VİZE Belediyesi Başkanı, DP’li Selçuk Yılmaz’ın Trakya Gastronomi Festivali’nin bugün ve
yarın, 8. Tarih ve Kültür Festivali’nin ise 29-31 Ağustos’ta kutlanacağını açıkladığını (Vize MÖ önce 5.000 yıllarına dayanan tarihi ile önce Trak’lara başkentlik yapmış, daha sonra Romalılar ve Bizanslıların yaşadığı, Osmanlılar döneminde ise Trakya’daki 3 sancaktan biri olmuş, Cumhuriyet’in kurulmasıyla belediye olmuş, bir süre önce Trakya’nın tek sakin şehri-Cittaslow- ilan edilmişti) 0288-318 10 21/www.vize.bel.tr

Üsküdar Belediyesi, İstanbul Boğazı’nı korumak zorunda

Haberin Devamı

YAŞAMAKTA olduğumuz Üsküdar Aziz Hüdayi Mahallesi, Ayazma camii çevresi vatandaşları olarak aşağıda yapacağımız açıklamaları dikkate alarak yapılan bir yanlışlıktan dönülmesi istemekteyiz.
Şöyle ki:
Yeşil alan diğer parsellerde (sözde) bina ve kişi yoğunluğunu arttırmadan imarlı hale getirilmektedir.
Mahallemizde böyle bir olay gerçekleşmektedir. İçinde imarlı ruhsatlı ve iskanlı bir bina olan 21 pafta 385 ada 24 parsel sayılı yer 25 nolu parselde ikiz nizam blok yapılaşmaya sahip iken 1997 yılında yapılan imar değişikliğinde 24 parsel sayılı yerin blok nizamı kaldırılarak... imarsız olarak gösterilmiş... tam karşısında olan 386 ada 9 parsel sayılı yere 8 m. x 11 m. ebadında ve 12,5 m irtifada imar verilerek kişi ve bina yoğunluğu oluşturulmuştur.
Üstelik bina hizasındaki binaları resimlerde görüldüğü gibi 6 metre geçerek yola dayanmış manolya ağacına yaslamıştır.
Yapılan bina boğaz ön görünümlüdür.
Binayı yapan müteahhit Üsküdar Belediyesi AKP MeclisÜüyesi Mekin Yapı’nın sahibi Hasan Demir’dir.
L.D.

Haberin Devamı

Danıştay’dan benzin-otogaz ve içkiye yapılan ÖTV zammında çifte standart

DANIŞTAY benzin ve otogaza 300 kuruşluk içkiye-rakıya- 12 TL’lik ÖTV zammının yürütülmesinin durdurulmasını 8’e karşı 13 oyla reddetti.
Ankara Barosu’na kayıtlı avukat Sedat Vural tarafından Eylül 2012 tarihinde benzin otogaz ve içkiye yüzde 16 ile 25 arasında yapılan ÖTV zammını içeren Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütülmesinin durdurulması talebi ile Danıştay 7. Daire’ye dava açıldı.
Yürütmenin durdurulması konusunda son itiraz mercii olan Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu’ydu. İtiraz no.2013-1 sayılı ve 8 kurul üyesinin itirazın kabulüne karşın kurul başkanı dahil 13 üyenin kararı ile yürütmenin durdurulması talebini reddetti.
Kurul Başkanı Zerrin Güngör ise Temmuz 2013’te Danıştay Başkanlığı’na seçilmiştir.
Ne var ki aynı Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu 25.06.2010 tarihinde yani 12 Eylül 2010 referandumu ile Danıştay üye yapısının değiştirilmesinden önceydi. İtiraz no.2010-52 sayılı kararı ile benzin otogaz ve içkiye yapılan yüzde 10 ÖTV zammının -2009 yılı için yüzde 2.2 olarak belirlenen yeniden değerleme oranının üzerinde olması nedeniyle yürütmenin durdurulması kararı verdi.
Oysa dava konusu eylül 2012 yılı benzin, otogaz ve içkiye ÖTV zam oranı yüzde 16-25 arası olup 10.11.2012 tarih ve 28643 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 419 sıra no’lu vergi usul kanunu genel tebliğine göre 2012 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 7.80’dir.
ÖTV zam oranının bu oranın 2-3 katı olması iş bu davada da yürütmenin durdurulması kararı verilmesi daha önceki kurul kararı gereği hukuki ve içtihadı bütünlük ve zorunluluktur.
Böyle bir ret kararı hukuk devleti ve devlete güven ilkelerine olduğu kadar adalete ve toplumsal vicdana da aykırıdır.
(Not: Karara yeni muttali oldum.)
Av. Sedat VURAL

65 yaş üstü tren pasoları ne oldu

TEMMUZ ayının başlarında Sayın Başbakan büyük bir zevkle açıklamışlardı:
“65 yaş üstündekilere şehir içinde tren ücretsiz, şehirlerarasında yüzde 50 indirimli olacak.”
Aradan bunca zaman geçti; değişen bir şey olmadı. Bu paso işlemi Karaköy’deki Tünel binasında (0212.444 18 71) yapılacak. Görevliler, soruları “Henüz bize intikal etmiş bir şey yok!” diye cevaplıyor.
65’i aşanlar da soruyor: Bundan sonra kime inanalım, kime güvenelim?..
Taşınan kışlalar
Anlayana, bilene rastlayamadık… “Askerî birlikler şehirlerin dışına çıkarılıyor”
Görenler anlatıyor: Beylikdüzü-Hadımköy yolu üzerinde boşaltılan kışlalar kaderlerine terkedilmiş durumda... Ne bekçisi var, ne gözcüsü…
Yarın camları sökülse, kiremitleri kırılsa, kapıları bacaları çalınsa, kim sorumlu olacak?
Devlet, millet malına yazık değil mi?
Aydil EROL

Yazarın Tüm Yazıları