Striptiz ekonomisi

REFAHYOL hükümeti döneminde Erbakan'ın danışmanlığını yapan İÜ İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Osman Altuğ'un, Best FM'e söyledikleri, istek üzerine sık sık yayınlanıyor.

Tayyip Erdoğan'ın duygu sömürüsüne karşı Altuğ'un söylediklerini okumak ister misiniz?

‘‘Türkiye'de uygulanan ekonomi striptiz ekonomisidir. Bütçe açık, ödemeler dengesi açık, dış ticaret dengesi açık, istihdam dengesi açık, bankaların pozisyonları açık... Savaş tahvili çıkarıp kime satacaksın? Parası olana... Üçkáğıt ekonomisine...

Türkiye ekonomisini tahviller hamile bırakmaktadır. 'Savaş tahvili' diye yeni bir çocuk doğurmaya çalışıyorsunuz. Savaş tahvilinden sonra 'barış tahvili' mi çıkartacaksınız?

Herkes 100 dolar versin, ben de memleketi yöneteyim! Harika değil mi?

10 milyon insan işsiz... Bir kişi sana üç kuruş para yolladı diye bunu ülke geneline yayamazsın.

Demokraside servet vergisi olmaz; teokraside olur, komünist sistemde olur... Faizden vergi almayıp milletin iki göz odasından vergi alıyorsun. Caminin önünde para toplayarak bir yere varamazsın.

Devlet yardım toplamaz, devlet bağış kurumu değildir.

Devlet gereğini yapar. 623 milyar liraya kadar faizcilerden vergi almama kararı çıkartmışsın. Zengin de, yoksul da aynı vergiyi ödüyor. Çaktırmadan vergilendiriyorsun; 'namert vergisi'... Neyinden vergi alacaksın? Bir sokağa çık, Allah'tan kork, vatandaşı gör; adam aç!..

Millet de seni bekliyor... Aman Tayyip gelse de biz buna yardım etsek diye...’’

Akıllılar, cahiller

‘‘DÖVÜŞTE usta olanlar öfkelenmez. Kazanmakta usta olanlarsa korkmazlar. Dolayısıyla ákıllılar dövüşmeden önce kazanır, cahiller kazanmak için dövüşürler.’’

Buket Uzuner'in 'Kumral Ada Mavi Tuna' adlı kitabından aldım bunları. İçinde bulunduğumuz dünya haline çok uygun değil mi?

Bedriye MAYUK-TORBALI

Yargıdan kurtulamazlar

IRAK
Enformasyon Bakanı El Sahhaf ‘‘Oğul Bush Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalı’’ diyor. Zaten, uluslararası bir sivil toplum örgütü, baba Bush için 1991 Körfez harekátında bir sığınakta 400 küsur sivilin bombayla ölümü nedeniyle, kanıtlarıyla suç duyurusunda bulundu. Oğul Bush için de ulusal bir sivil toplum örgütü suç duyurusu yaptı. İşin ilginç yanı Halepçe katliamı sanığı Saddam da bu mahkeme de yargılanacaktır. Ancak Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin statüsünü hálá benimsemeyen iki ülkeden birisi ABD, diğeri Irak...

Statüyü kabul etmeme, yargılanmayı önleyemiyor.

Darısı Blair ve Aznar'ın başına.

Nurettin KAPTAN-ANKARA

GÜNÜN UYARISI

‘‘Orman vasfını kaybetmiş alanların orman alanı dışına çıkarılması yanlıştır; yoksa ülkemizin geleceğini kaybederiz.’’

(İÜ Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Doğan Kantarcı)

Tehlikeli kadrolaşma

AKP hükümeti ‘‘değiştik’’ kandırmacası arkasında takıyye yapmaya devam ediyor. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin bugüne kadar olan en büyük kadrolaşma hareketini gerçekleştiriyor. Çok tehlikeli bir durum. Laik güçlerin çok dikkatli olmaları gerekli. Aksi halde ulus olarak altından kolay kolay kalkılamayacak bir fatura ödemek zorunda kalabiliriz.

Eser ÖZALTINDERE-İSTANBUL

Kime ne!

GAZETEMİZE
gönderilen e-posta mesajında çok şeyler anlatılıyor: Milli Eğitim İl Müdürlüklerine din öğretmenleri getiriliyor, bana ne!

Kamu bankalarının başına İslami banka yöneticileri getiriliyor, bana ne! Özelleştirmelerde yeşil sermayenin önü açılsın mı?

Tarikatçı bir Maliye Bakanı'na Türkiye'nin önemli varlıkları -THY, Tekel, TÜPRAŞ, Erdemir- Öİ'ye bağlanıyor, bana ne!

Sırf türban serbest kalsın diye YÖK Kanunu değiştirilecek, kime ne!

Türk ordusuna, eski konuşmalarında 'cellat' diyenler bu partinin yandaşları arasında yer alıyormuş, bana ne!

Vatan yine 70 cente muhtaç duruma getirilmek üzere, kime ne!

SSK emeklisi 52 yaşında bir vatandaş bu olmazlara karşı ne yapabilir ki... Kıvrıkoğlu Paşam, sen olsaydın böyle mi olurdu?''

Kim ne derse desin aydın kesim böyle düşünüyor.

Büyükşehir’deki ‘derin hikáye’ye

İSTANBUL Büyükşehir'le ilgili yazınızda AKP içindeki çekişmeyi yansıtıyorsunuz. Orada isimleri geçen Ahmet Genç (Eyüp), Hüseyin Bürge'nin (Bayrampaşa) gönlünden Büyükşehir Belediye Başkanlığı geçtiği kulislerde konuşuluyor. Ancak Tayyip Erdoğan'ın adayı Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tır. Refahyol döneminde Topbaş, Taksim'e cami projesinin gerçekleştirilmesi için Anıtlar Kurulu'na atanmıştır. Yerel yönetimler yasasını kendisiyle görüşerek biçimlendirtmiştir. Bu nedenle kimsenin başkan adaylığına kalkışmamasını bir AKP'li olarak öneririm.''

ALİ Müfit Gürtuna, Büyükşehir Belediye Meclis üyelerinden bazılarını geçen ay Japonya'ya götürdüğüne göre, acaba bu üyeler kendisine neden karşı oy verdiler? Demek ki, hassas bir durum var.

M.M.-PENDİK

BAĞCILAR
Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık ‘‘Küçük bir düzeltme yapıyorum; AKP Büyükşehir Meclis Grup Başkanı Hüseyin Evliyaoğlu Bağcılar değil, Güngören Belediye Meclis üyesidir. İmar değişikliği ile ilgileniyorsa Güngören İlçesi olabilir bu. Ben Büyükşehir'le fazla alakalı birisi değilim, fikrim varsa söylüyorum. Bize 600 bin Bağcılarlı yetiyor.’’ dedi.
Yazarın Tüm Yazıları