Söyleyene değil söyletene bakın

"Bize yemek yemeyi o öğretti..." Bu sözler 1800’lü yıllarda Rus Çarı olan I. Aleksander’a ait. Peki kim için söylemiş bu iddialı sözleri?

Tabii ki dönemin en ünlü aşçısı olan ve yemek kültürünün gelişmesinde çok önemli yere sahip Careme için. Peki kimdir bu Marie Antoine Careme ve "dahi aşçı" unvanını neden almıştır? 1783 yılında Paris’te doğan Careme’nin hayallerini aslında mimar olmak süslüyordu. Ama babası buna bir türlü rıza göstermedi ve oğlunu amcasının restoranında çıraklık yapması için ikna etti. Gençlik yıllarında Paris’te aşçılık konusunda eğitim aldı ve bu konudaki üstün yeteneğini de kullanarak en ünlü aşçılar arasında yer almayı başardı. Hatta ünü o kadar hızla yayıldı ki, Fransa’da, restoranına gelen müşteriler arasında Napolyon bile vardı. Dönemin en önemli diplomatlarından biri olan Talleyrand’ın aşçılığını yapmaya başlayınca, ünü yurt dışına da yayıldı. Bu deha aşçı bir süre sonra İngiliz ve Rus saraylarında aşçılık yapma ve güzel yemeklerini oralara da götürme şansı buldu. Herhalde bir yemekçi olarak, bundan yaklaşık 200 yıl önce yaşamış olan Careme’nin nefis yemeklerini tatmayı ve onu yemek yaparken seyretmeyi nasıl istediğimi anlatmama gerek yoktur değil mi?

Etli patlıcan dolması

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

1,5 kg. dolmalık ince patlıcan (Kemer patlıcan ya da tombul Adana patlıcanı kullanabilirsiniz)

İç harcı için;

500 gr. orta yağlı kıyma

Yarım su bardağı pirinç

Yarım su bardağı ince köftelik bulgur

2-3 adet orta boy kuru soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

2 tatlı kaşığı biber salçası

2 çay kaşığı tuz, karabiber

5-6 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı kuru nane

2-3 diş sarmısak

1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber

1 su bardağı ılık su

Sos için;

2,5 su bardağı sıcak su

4 tatlı kaşığı domates salçası

Patlıcanları alacalı (çizgili) formda soyun. 10-12 santim boyunda parçalar oluşturacak şekilde dilimleyip parçaların içini bir dolma oyacağı ya da çay kaşığı yardımıyla oyun (oyulan patlıcanların kenar kalınlıkları yarım santimi geçmemeli). Acı tadının çıkması için patlıcanları tuzlu suda 20-30 dakika bekletin. Kıymayı derin bir kaba koyun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve bulguru üzerine ekleyip incecik doğradığınız kuru soğanları ilave edin. Domates ve biber salçasını aktarıp tuz, karabiber, kimyon ve kuru naneyi serpin. Üzerine zeytinyağı ve dövülmüş sarmısakları aktarıp 2-3 dakika kadar yoğurduktan sonra ılık suyu da katıp tekrar yoğurun. İsterseniz harca kırmızı pul biber de katabilirsiniz. Hazırladığınız harcı bir kenarda bekletin. Sıcak su ve domates salçasını derin bir kapta karıştırın. Patlıcanları tuzlu sudan çıkardıktan sonra yıkayıp süzün. Hazırladığınız etli harcı patlıcanların içine bastırarak doldurun. Dolmaları geniş bir tencereye ağız kısımları yukarı bakacak şekilde yan yana yerleştirin. Hazırladığınız salçalı sosu üzerine gezdirip orta ısılı ateşte, kapalı açık vaziyette kaynayıncaya kadar pişirin. Tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını kısarak dolmaları kısık ateşte 30-40 dakika, patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Portakallı fındıklı diyet kek

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

4 tepeleme yemek kaşığı buğday unu

2 tepeleme yemek kaşığı çavdar unu karışımı

2 yemek kaşığı çekilmiş fındık içi

1 yemek kaşığı kuru çekirdeksiz üzüm

1 adet yumurta

1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu

1 su bardağı soğuk su

1 paket kabartma tozu

2 yemek kaşığı toz tatlandırıcı

Toz tatlandırıcıyı 1 su bardağı soğuk suda karıştırarak eritin. Unu ve çavdar unu karışımını derin bir kaba koyun (büyük marketlerde çavdar unu, kepek unu karışımı unlar satılıyor. Kek ve pastalarınız için bu unları kullanabilirsiniz). Çekilmiş fındık içi ve çekirdeksiz kuru üzümü ilave edin. Yumurtayı kırıp portakal suyunu da kaba aktarın. Malzemeleri tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla çırpın. Tatlandırıcı kattığınız suyu ve kabartma tozunu da ilave edip malzemeler birbirine iyice karışıncaya kadar çırpma işlemini sürdürün. Karışımı oda sıcaklığında 15 dakika bekletin. Tekrar çırpıp koyu boza kıvamında bir kek hamuru elde edin. Orta boy bir kek kalıbını ya da şekilli bir kalıbı 1 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Hazırladığınız hamuru kek kalıbına aktarın. Keki yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 25 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip kalıptan çıkardıktan sonra servise sunun. Kekin üzerini taze meyvelerle süsleyebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları