Sosyal medya sokaktan farksız çocukları koruyun

Facebook’u dünyada 1 milyar kişi kullanıyor. Türkiye’deki 32 milyon kullanıcının yüzde 10’u 13-15 yaş arası çocuklar. Peki bu ne kadar güvenli? ODTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Kürşat Çağıltay 10 soruda cevapladı

Haberin Devamı

1- Çocuklar sosyal medyayla en erken ne zaman tanışmalı?
-  Facebook sosyal ağ üyeliğinde yaş sınırı 13. Ancak Türkiye’de birçok çocuk yaşını büyük göstererek sosyal ağlara üye oluyor. Kasımda yayınlanan bir rapora göre, İsveç’te iki yaşındaki çocukların yüzde 40’ı internet kullanıcısı. 13 önemli bir yaş, bu yaştan önce sosyal ağı kullanan çocukların aileleri dikkat etmeli.

2- Kontrol etmeli mi?
- Evet. Çocuğun kimlerle arkadaşlık ettiği, nereye gittiği, nasıl vakit geçirdiği gibi konuları ailelerin sorma ve sorgulama hakkı vardır. Bu sosyal medya için de geçerlidir. Ancak, katı yasaklamalarla değil, karşılıklı anlaşarak kurallar getirilmeli. Gizli kontroller karşılıklı güveni yıkar. Aile, çocuğun sosyal medya kullanımını kurallarla sınırlamalı. Buna sadece çocuklar değil tüm aile fertleri uymalı. Sosyal ağlarda uzun zaman geçirmemek için zaman yaratılmalı.

Haberin Devamı

3-Çocuk ismiyle mi, rumuzla mı hesap açmalı?
-Sosyal ağda çocukların kendi isimleriyle yer almaları fazla risk oluşturmaz ama sosyal ağ üzerinden paylaştıkları hassas bilgiler sorun yaratır.

4- Fotoğraf paylaşılmalı mı?
- Paylaşılan resimlerin içerikleri ve kimlerle paylaşıldığı çok önemli. Onlara, resimlerin bir daha internetten silinmeme riski olduğu öğretilmeli.

5- Sosyal medyayı yasaklamalı mı?
- Eğer “İnternet sokaktır” diyorsak sokağa çıkmayı yasaklamak değil, risklerle başa çıkmayı öğretmek gerekli.

6- Neleri paylaşmasına izin verilmeli?
- Herkesle herşeyi paylaşmak yerine yakın kişilerle daha fazla, uzak kişilerle daha az paylaşım yapılması ilk kuraldır. “Bunu paylaşırsam ileride sorun olur mu?” sorusunu her zaman kendisine sormalı. Ev adresi, telefon gibi bilgiler, hassas kişisel resimler (plaj vs) kesinlikle paylaşılmamalı. Hakaret içeren yazıların yazılmaması hatırlatılmalı.

7- Sosyal medya o kadar tehlikeli mi?
- Sokağın tehlikeleriyle sosyal medyanın tehlikeleri aynı. Nasıl sokakta çocuğun şiddete maruz kalması mümkünse sosyal medyada da sanal zorbalık riski var. Yine çocuklara yönelik taciz, sosyal medyada da görülüyor.  “Tanımadığın kişilerle konuşma!” uyarısı burada da geçerli.

Haberin Devamı

8- Çocuğu bu tehlikelerden korumak için neler yapmalı?
- Yasaklamak çözüm değil. Önemli olan risklerle yaşamayı ve onlarla nasıl başa çıkılacağını öğretmek.

9- Facebook ya da twitter’ı aile de takip etmeli mi?
- Evet, aile en az çocuk kadar bu ortamları kullanmayı bilmeli. Sosyal ağda yer alan çocuk, ailesinin de takipçisi olduğunun farkında olmalı.

10- Çocuk bir hata yaparsa?
- Aşırı tepki, azarlama ya da şiddet uygulamamalı. Sorunu anlamak ve beraber üstesinden gelmek için serinkanlı yaklaşmalı. Aşırı tepkisel davranışlar, yanlışın tekrarında çocuğun bunu saklamasına yol açabilir.

Yazarın Tüm Yazıları