Sosyal hayatın vazgeçilmezi kahvehane

Dün de söylediğimiz gibi kahve, Osmanlı sarayına ilk kez Kanuni zamanında girmiş, daha sonra çok sevilerek yayılımını sürdürmüştür.

Kahve içilip sohbet edilen bir mekan olarak kahvehaneler de hızla açılmaya ve çoğalmaya bu dönemde başlamıştır. Söylenenlere göre, Kanuni döneminin sonlarına doğru İstanbul’daki kahvehane sayısı 50 kadardır.
Osmanlı erkeklerinin uğrak ve hatta toplanma yeri halini alan kahvehaneler zaman zaman “dinden uzaklaştırıyor, ibadetten soğutuyor” ya da “oralarda ayaklanmalar tertip ediliyor” bahaneleriyle kapatılsa da, genel olarak Osmanlı kültür ve sosyal hayatının vazgeçilmezi olmuştur.
Avrupa’nın ilk kahvehanesi de, Osmanlı’nın ilk kahvehanesinden yaklaşık 120 yıl sonra açılmış ve popüler olma yolunda emin adımlarla ilerlemiştir.
Venedik’te açılan ilk kahvehanenin ardından İngiltere’de de açılan kahvehanelerle sosyal hayat renklenmiştir.
Osmanlı’da kahvehanelere sadece erkekler gidebiliyordu. Kadınların böyle yerlere gitmeleri sakıncalıydı. Yine de kahvehaneler sosyal hayatın vazgeçilmez bir parçasıydı...

AYVALI DİLRUBA TATLISI

MALZEMELER
* 1 kg ayva
* 3 su bardağı tozşeker
* 2 adet limonun suyu

YAPILIŞI
Ayvaları soyup dörde bölün. Keskin bir bıçakla çekirdek yuvalarını çıkarıp kuşbaşı et formunda doğrayın. Orta boy bir tencereye koyup üzerine 5 santim çıkacak kadar su ekleyin.
Ayvanın çekirdeklerini de bir tülbende sarıp bağlayarak renk vermesi için tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, ayvalar iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Suyunu süzüp çatal yardımıyla püre haline gelinceye kadar ezin. Yaklaşık 3 su bardağı dolusu ayva püresi elde edeceksiniz.
Ayva püresini küçük bir tencereye aktarın. Üzerine tozşekeri ekleyip çok kısık ateşte, sürekli karıştırarak şeker eriyip ayvalara karışıncaya kadar pişirin ve ocaktan alın.
Diğer taraftan, 15-20 santim çaplı bir tepsinin her tarafına fırça yardımıyla bolca limon suyu sürün. Şekerli ayva püresini tepsiye bastırarak yayın.
Üzerini kapatmadan soğuk bir yerde (buzdolabı uygun) bir gece bekletin. Ertesi gün dilimleyip üzerine fıstık ve badem serperek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları