Feriha Dildar Şenkaya
Feriha Dildar Şenkaya
Feriha Dildar ŞenkayaYazarın Tüm Yazıları

Sorunlu bir karne, sorunsuz şekilde nasıl karşılanır

Derslerdeki başarısızlığının kaynağı ister akademik ister gelişimsel olsun, çocuğunuz ister ilkokulda ister lisede olsun, elbette düşük notların olduğu bir karneyi alıp kabullenmenin kolay bir yolu yoktur.

Fakat anne-babanın karne konuşmasını yapmadan önce, çocuklarının derslerindeki başarısızlığını tamamen içlerine sindirdiklerinden emin olmaları gerekir.

İlk ve orta dereceli okulların büyük kısmı 2007-2008 eğitim ve öğretim yılını geçtiğimiz cuma günü tamamladı, bir kısmı ise 1 hafta sonra tatile girecek. Ülkemizde okulların kapanmasıyla tatile giren yaklaşık 15 milyon çocuk ve genç, ister okul öncesi ister lise öğrencisi olsun, karne telaşı yaşıyor. Elbette karnesini sevinç ve gururla alan öğrencilerimizin yanında, sene içinde derslerinde problem yaşamış ve karne dönemini buruk hatta sancılı geçiren çocuklarımız da var. Unutmamak gerekir ki, özellikle akademik başarısı düşük çocukların karnelerinin ev içinde ele alınması, hem çocuk hem de anne-baba için oldukça zorlayıcı olabilir.

Yıl içinde birçok anne-baba, okul tarafından çocuklarının derslerinin gidişatından, başarılarından ve eksiklerinden haberdar edilirler. Okul ve ebeveyn arasındaki bu iletişimin yıl sonunda da gerçekleşmesi ve anne-babaların sorunlu dersler hakkında öğretmenlerle kapsamlı görüşmeler ve işbirliği yapmaları çok önemlidir. Anne-baba çocuğun başarısız olduğu dersler ve bunların nedenleriyle ilgili tam anlamıyla bilgi sahibi olmalıdır. Böylece bu konuyu en uygun şekilde ele almak ve ilişkiyi bozmadan yardım edebilmek mümkün olacaktır.

Çocuğunuzla konuşmadan önce bu soruların cevaplarını öğrenin:

Sorun akademik mi gelişimsel mi?

Bazı çocuklar zeki olmalarına rağmen gelişimsel bazı güçlükler nedeniyle akademik çalışmaların gerisinde kalabilirler. İleriye gitmeleri için önce yaşıtlarının performansını yakalamaları gerekir. Eğer çocuğunuzun herhangi bir derste başarısız olmasına neden olabilecek gelişimsel bir problemden şüpheleniyorsanız, okul ile işbirliği içinde bir uzmandan yardım alın.

Çocuğununuzun problemli dersiyle ilgili okulun bir planı var mı?

Çocuğunuzun herhangi bir dersindeki başarısızlığının akademik olduğuna kanaat getirdiyseniz, bu ders ile ilgili eksiklerini gidermesinde okulun ne gibi bir katkısı veya önerisi olabilir araştırın (ek kurslar, özel ders, tavsiye edilen kitaplar ve diğer kaynaklar)...

Bir sonraki sene veya ileriki akademik hayatında başarılı olabilmesi için, çocuğunuzu evde nasıl desteklemelisiniz?

Bazen eğitim hayatında kendi katkısının yarattığı etkiyi fark eden çocuklar, geride kalmaktan çok başarabilmenin verdiği tatmini yaşarlar. Anne-baba olarak bu tatmini çocuğunuza şu soruları sormaya başlayarak tattırabilirsiniz: "Çocuğunuzun özellikle üstünde durması gereken bir konu var mı?", "Okumasını geliştirmesinde yardımcı olabilecek oyunlar ya da projeler nelerdir?"

Derslerdeki başarısızlığının kaynağı ister akademik ister gelişimsel olsun, çocuğunuz ister ilkokulda ister lisede olsun, elbette düşük notların olduğu bir karneyi alıp kabullenmenin kolay bir yolu yoktur. Fakat anne-babanın karne konuşmasını yapmadan önce çocuklarının derslerindeki başarısızlığını tamamen içlerine sindirdiklerinden emin olmaları gerekir. Anne-baba kendi içlerindeki öfkeyi, üzüntüyü veya hayal kırıklığını yüzleşip halledemezlerse, çocukla konuşma sırasında "Bu senin suçun!", "Eğer dikkatini verseydin ve çalışsaydın karnende bu kırık(lar) olmazdı!", "Sana söylemiştim çalışmazsan derslerinden kötü notlar alırsın diye!" gibi sözler sarf edebilirler.

Başarısızlığın nedenlerini konuşurken, çocuğunuza şiddet göstermeden "Ne yapsaydı daha başarılı olabilirdi?" sorusuna birlikte cevap arayın. Elbette kendisi dışındaki diğer faktörleri de düşünün. Nedenleri bulmanız birlikte çözüme ulaşmanızı da kolaylaştıracaktır.

Özetle, çocuklarının karnelerine yorum yapmadan önce, anne-baba mutlaka sakin ve yargılamayan bir tutum takınmalıdır.
Yazarın Tüm Yazıları