Sorun Gökçek’in yönetim anlayışı

MAHKEME, Akay kavşağının ardından Kuğulu altgeçitlerinin de yürütmesini durdurdu. Ardından da Meclis’in kavşağı kapatma kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Kısacası sürpriz yok, aynı senaryo işledi yine.
Bu süreçte Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de Akay örneğindeki stratejiyi izledi.
Gökçek, kararın “felaketle” sonuçlanabileceğini belirterek, kararı “hayretle karşıladığını” ifade etti. Yine hukuka ve mahkemelere karşı kamuoyu oluşturma çalışmaları yürüttü:
“Mahkeme kararını ve bizi mahkemeye verenleri kamuoyunun takdirine bırakıyorum.”
Gökçek’in çok eski bir alışkanlığıdır hukuka aykırı işler yapıp ardından da hukukun etrafından dolaşmak.
Tıpkı Akay’daki gibi.
Önce hukuka ve şehircilik kurallarına aykırı uygulamalara imza attı ardından da çıkan mahkeme kararını halka şikayet edip Ankaralıları hukuka karşı çıkmaya çağırdı.
Şimdiki tavrı da aynı.
Gökçek bu işleri yaparken tabi ki hukuka aykırı olduğunu biliyordu.
Nitekim, 35-40 günde tamamladığı alt geçitlerle ilgili verdiği demeçlerde hukukun etrafından dolanmak için yaptığı hamleleri büyük kıvançla anlattığını biliyoruz.
Çok önce değil, geçen Mayıs ayında Gökçek Avrupa Ödülü Kazanan Kentler Birliği’nin temsilcileri ile görüşmesinde şöyle demişti:
“Baktım ki bana altgeçit, üstgeçit yaptırmayacaklar. Üst geçitleri önce altı sonra üç ayda bitirdim. En son 35 günde bitirdik. Çünkü mahkeme karar verinceye kadar bitirirsek mahkeme bir şey yapamıyor. Biz karardan önce yetişmeye çalışıyoruz.”
Peki aynı Gökçek Kuğulu Kavşağı kararının ardından ne demiş:
“Bir inşaat başladığı anda durdurulursa kimsenin diyeceği bir şey olamaz. Ama beş yıldan bu yana üzerinden vızır trafiğin aktığı ve hiçbir sıkıntının yaşanmadığı, kaza olaylarının inanılmaz derecede azaldığı bir uygulamanın durdurulmasını anlayamıyorum.”
Türkiye’de hukukun yavaş işlediğini bildiğini ve bunun önüne geçmek için kendine göre yollar bulduğunu ifade eden Gökçek’in bu cümlelerine bakar mısınız?
Gökçek madem bu kavşaklarla ilgili böyle bir “hızlı manevra” yapıyor, şimdi niye “Kuğulu kavşağını kapatmak zorundayım” diyor?
Çünkü takiye yapıyor.
Hukuka aykırı, belediye başkanlığına yakışmaşan icraatlarda bulunan Gökçek’in kamuoyuna karşı hiç mi sorumluluğu yok?
İşine gelen uygulamaları hayata geçiren, hiçbir sorumluluk taşımayan bir belediye başkanına daha ne kadar tahammül gösterilecek?
Gökçek sorumluluklarının, icraatlarının hesabını vermelidir.
Sorunu yaratan, çözmekle de mükelleftir.
Sorunun ismi ne Akay, ne Kuğulu altgeçitleri, ne Gökkuşağı, ne Samanyolu ne de başka bir şeydir.
Sorunun adı Gökçek’in yönetim anlayışıdır.
Yazarın Tüm Yazıları