Son 10 yılın 10 yeni bulgusu

YENİ yıl umuttur. Ama sıkıntılar da yaşarsın. Bazıları için güzelliklerdir, bazıları için de stres yüklüdür.

Artık kimse‘Tsunami gerilimi’ yaşamak istemiyor.
Sıcak gündemden uzaklaşalım.
Teknopolitikalar Platformu Sözcüsü Şevket Çorbacıoğlu, yeni yıl için aklına gelenleri sıralayıvermiş; son 10 yılın 10 yeni bulgusunu...
Yeni yılın ilk gününde bizlere yeni ufuk açar belki...
1- ADSL: On yıl öncesinde internete telefon kablosu üzerinden numaraları tuşlayarak bin bir zahmetle giriliyordu. Geniş bantlı internet ağı olarak bilinen ADSL sayesinde internet hem hızlandı hem de kolaylaştı.
2- Apple iMac: Steve Jobs 1998’de tasarladığı iMac’ini internete en hızlı bağlanan Macintosh’u olarak lanse etti. Fonksiyonel, elegant iMac, yeni PC’lere ilham kaynağı oldu.
3- Apple iPhone: Apple’ın 9 Ocak 2007’de piyasaya sunduğu gelişmiş müzikçalar ve internet bağlantısı özellikleri bulunan çok fonksiyonlu cep telefonu, kısa sürede 30 milyondan fazla sattı. iPhone 3G, Türkiye’ye GSM operatörü Turkcell tarafından satışa sunulmak üzere 2008’de getirildi.
4- Apple iPod: Apple 2001’de MP3 formatında, içinde bin şarkıyı depolayabilen ilk iPod’unu çıkardığında elektronik piyasasında devrim oldu. iPod’un şu anda iPod Classic, iPod Touch, iPod Nano ve iPod Shuffle modeli bulunuyor.
5- Facebook: Harvard’lı Mark Zuckenberg’in arkadaşlarıyla iletişim kurması için, 4 Şubat 2004’te kurduğu Facebook’un, 250 milyondan fazla üyesi bulunuyor. Microsoft, 2007’de, Facebook’un % 1.6’lık hissesine 240 milyon dolar ödedi.
6- Google: Larry Page ve Sergey Brin’in 1998’de kurduğu Google, 2000’de, dünyanın en sık kullanılan arama motoru haline geldi. Bugün Google’da e-mail, alışveriş sitesi, harita servisi, blog platformu, web tarayıcısı, çeviri gibi pek çok arama motoru yer alıyor.
7- GPS: Amerikan hükümeti ordu için geliştirilen uyduyla yer belirleme sistemini 2000’de sivillerin kullanımına açtı. O günden sonra yolda kaybolanların sayısı azaldı.
8- TiVo: İçinde hard disk barındıran, dijital yayınları kaydeden, yeni nesil video olan TiVo ilk kez 1999’da tasarlandı, 2003’te satışa çıktı. Bugün dünyada 80 milyonun üzerinde kullanıcısı var.
9- Wi-Fi: ‘Wireles Fidelity’ kelimelerinin kısaltması olan Wi-Fi kablosuz bağlantı anlamına geliyor. İlk kez 2000 Ocak’ta kullanılan teknoloji, kısa sürede yaygınlaştı. ABD’de bilgisayar kullanıcılarının % 40’ı bu sistemi tercih ediyor.
10- Windows XP: Microsoft’un 2001’de Windows NT ve Windows 2000 çekirdekleri üzerine kurduğu Windows XP, dünyada en çok kullanılan işletim sistemi oldu.
Bir 11. bulgu var ki, 21. yüzyılın 11. yılında yeryüzündeki barışı ve
umutlardaki mutlulukları, düşleri tümden silecek bulgu...
Barışı savaşla getiriyorum diyerek, barışı savaş kadar tehlikeli hale getirecek bir bulgu:
“Gelecekbilimciler, 21. yüzyılın ikinci on yılının ‘mekanik ordunun’ yükselişine tanık olacağını, bu yükselişin özel ve kamu hayatını internet kadar sarsacağını söylüyorlar.
California’daki düşünce kuruluşu Gelecek Enstitüsü’nün başkanı ve gelecekbilimci (fütürolojist) Marina Gorbis, yakın zamanda robotların giderek artan bir biçimde, savaşlardan çalışma yaşamına ve hatta mutfağımızın düzenlenmesine kadar her şeye egemen olacağını belirtti.
Bu son 10 yıldaki 10 yeni bulgunun hangisi sana yeni şeyler, yeni başarılar, yeni mutluluklar getirdi?
Biz yine bardağın dolu tarafına bakalım, umutsuz olmayalım.

Yenilevent’te yeşil alanda cami

? İKİ hafta önce, Yenilevent Oyak Sitesi girişinde, Harp Okulları lojmanlarının tam karşısında ve Harp Okulları giriş kapısına 30 metre mesafedeki tek yeşillik ve park olan Hazine arazisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından aniden bir hafriyat başlatıldı. Önünde ne yapıldığı belirten herhangi bir tabela bulunmayan bu hafriyatta şu anda pazar günleri dahil olmak üzere gece-gündüz çalışılıyor. Çalışanlara sorduğumuzda, buraya yürüyüş mesafesinde Yenilevent Camii bulunmasına rağmen, Büyükşehir tarafından bir cami daha yapıldığını öğrendik.
Genellikle asker emeklisi ve profesyonellerden oluşan mahalle sakinlerinin çoğunlukla Atatürk ilkelerine yürekten bağlı, laik ve çağdaş insanlardan oluştuğu AKP ve İBB tarafından yakından bilinmektedir. Bu yüzden, 15 yıl önce mahalle sakinleri tarafından imza toplanarak iptal ettirilen bu projenin dayatma yoluyla gırtlağına kadar borçlu İBB tarafından ve seçimlerden 6 ay önce yapılması oldukça manidardır.
Ayrıca, Genelkurmay’ın burnunun ucunda yapılan bu zorlamaya seyirci kalması da hazindir.
(İlk araştırmamıza göre olay doğru. Cami, Büyükşehir’in eski planlarında var, yani planlı... Ayrıntısını öğrenmeye çalışacağız.)
Mustafa MULA
Alsancak, İzmir ve Yenilevent, İstanbul

ABD, İran’a gideni ülkesine sokmuyor

? BU yılbaşına arkadaşlarımla ABD’de girmek istedim. Bunun için İstinye’deki konsolosluğa müracaatımı yaptım.
Benden istedikleri tüm evrakları tamamladım ve 16.10.2010 günü sabah 09.00’da konsolosluğa gittim. Vize bölümündeki hanımefendi pasaportumu aldı ve ne iş yaptığımdan niye gidiyoruma kadar bir dizi soru sordu. Kendilerine polikliniklerimin olduğunu ve yılbaşına New York’ta girmek gibi bir planımın olduğunu ifade ettim. Ve ardı arkasına gelen soruların sonuncusuna sıra geldi. Görevli bana son soru olarak neden İran’a gittiğimi sordu.
Ben de vefat eden eşimin İranlı olduğunu ve o nedenle İran’a gitmek istediğimi söyledim.
Bu sorunun ardından pasaportum bana geri verildi ve vize alamadığım ifade edildi.
Şimdi soruyorum İran’a gitmek ya da gitmiş olmak ABD kriterlerine göre suç mu?
Yılmaz ÇALIŞ

Biliyor musunuz

ARALARINDA 23 profesör, 5 doçent ve 12 yardımcı doçentin imzasıyla bir açıklama yapan Psikologlar Derneği, bağımsız bir meslek grubu olan psikologların başka bir meslek grubunun sorumluluk ve denetimi altında olmadan çalışabilmesini belirterek “Bu alanda çalışanların ve bu hizmeti alan halkımızın hakları, hizmetin yararları ve hizmetin kalitesinin denetlenebilmesi için acil olarak bağımsız bir Psikologlar Meslek Yasası’na ihtiyaç vardır” denildiğini...
? SIRASIYLA Bayburt (7 yıl), Giresun, Çankırı ve Isparta’dan sonra, Muammer Muşkal’ın merkeze çekilmesinden sonra Kırklareli Valiliği’ne atanan Ali Haydar Önel’in, 7 Ocak’ta görevine başlayacağını...
Yazarın Tüm Yazıları