Şöhret Teyzem müthiş bir aşçıydı

Dün Kelkit’in yayla hayatından bahsetmeye başlamıştık. Kaldığımız yerden devam edelim ve ilk Cumartesi yazısında yaylaya tekrar çıkalım diyorum.

Yaylada akşamüzeri en geç altı ya da yedi gibi ocak ateşinde pişen tek çeşit yemeği yedikten sonra erkenden yatardık. Gündüz sıcak ve kuru olan hava geceleri ayaza dönerdi. Ve biz kalın yünlü yorganlarımıza sarılarak derin bir uykuya dalardık. Gün ışırken hayvanlar otlatılmak için dağa çıkarılırdı. Tabii bu muhteşem hareketliliği kaçırmamak için bizim de sabahın erken saatlerinde kalkmamız şarttı.

Bazen, ilk işim Şöhret Teyzeme uğramak ve tuluk ayranına aşurelik buğday katarak yaptığı o muhteşem çorbasından içmek olurdu. Teyzemin pişirdiği her yemek ayrı ayrı güzel olurdu ama yaptığı tecen peynirinin tadına doyulmazdı. Hele onun sacın üzerinde pişirdiği yufkaları henüz sıcakken keskin bir bıçakla neredeyse saç teli kalınlığında dilimlemesi yok mu, işte bu manzarayı hep yüreğim ağzımda, heyecanla izlerdim. Yemek yapmanın tüm inceliklerini, mutfak düzenini ve bildiği yemek çeşitlerini anneannesi Kıymet Hanım’dan öğrenen Şöhret Teyzem, aynı zamanda memleketinin en popüler "keyveni" yani yemekçi kadınlarından biriydi.

ohutlu yayla çorbası

Malzeme listesi

á 1 su bardağı pirinç

á 1 su bardağı haşlanmış nohut

á 10 su bardağı et ya da tavuk suyu

á 4 yemek kaşığı zeytinyağı

(2 tatlı kaşığı bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)

á 2 tepeleme yemek kaşığı un

á 1 adet yumurta

á 4 su bardağı yoğurt

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 yemek kaşığı kuru nane, kuru fesleğen

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


İyice yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve et ya da tavuk suyunu (sade su da kullanabilirsiniz) orta boy bir tencereye koyun. Üzerine zeytinyağını ekleyip orta ısılı ateşte, pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Diğer taraftan, un, yumurta, yoğurt, tuz ve karabiberi çukur bir kapta çatalla ya da tel çırpıcıyla iyice çırpın.

Bu arada, pirinçler uzayıp yumuşamaya başlayınca ocağın altını hafifçe kısın. Hazırladığınız yoğurtlu karışımı yavaş yavaş ve karıştırarak kaynayan suya aktarın. Haşlanmış nohutları da katıp tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak 8-10 dakika, unun kokusu gidinceye kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Çorbanın üzerine kuru nane ve fesleğen serpiştirip sıcak sıcak servise sunun.

işneli limonlu cheese kek

Malzeme listesi

Hamur için;

á 30 adet pötibör bisküvi

á 100 gr ılıtılmış bitkisel margarin

Üzeri için;

á 3 paket labne peynir

(3 x 200 gr = 600 gr )

(Herhangi bir eritme peyniri türü kullanabilirsiniz.)

á 1/2 su bardağı hazır süt kreması (100 ml)

á 1 yemek kaşığı un

á 1 su bardağı toz şeker

á 1 paket vanilya

á 2 adet yumurtanın sarısı

á 4 adet yumurta

á 1 adet limon kabuğunun rendesi

á 1 adet limonun suyu

Vişne sosu için;

á 1 kutu vişne kompostosu

á 1 yemek kaşığı buğday nişastası

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

60 dakika


Yapılışı:

Pötibör bisküvileri mutfak robotunda un gibi oluncaya kadar çekin. Çukur bir kaba alıp üzerine margarini ilave ettikten sonra yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hazırladığınız hamuru, tabanını folyoyla kapladığınız kelepçeli kek kalıbına hafifçe bastırarak yayıp buzdolabında 30 dakika kadar bekletin. Peynir, toz şeker, vanilya, rendelenmiş limon kabuğu ve unu derin bir kaba aktarıp mikser yardımıyla 5 dakika kadar çırpın. Limon suyunu ekleyip çırpmaya devam edin. Sırasıyla yumurta sarılarını ve yumurtaları ekleyip 5 dakika daha çırpın. Süt kremasını ilave edip 3 dakika daha çırptıktan sonra karışımı kalıba aktarın.

Hamurun üzerini spatula yardımıyla düzeltip 10 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırının alt rafında 10 dakika kadar pişirin. Fırının ısısını 100 dereceye indirip keki 50 dakika daha pişirdikten sonra fırından çıkarıp soğumasını bekleyin. Buzdolabında bekletin. Diğer taraftan, vişne kompostosunu süzüp suyunu küçük bir tencereye aktarın. Buğday nişastasını 3 yemek kaşığı suda ezip tencereye ilave edin. Sosu, kısık ateşte karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca vişne tanelerini ekleyip bir taşım daha kaynatın. Ocaktan alıp karıştırarak (vişneleri parçalamamaya dikkat edin) ılık hale getirin. Hazırladığınız sosu kaşık yardımıyla cheese kekin üzerine yayıp katılaşıncaya kadar buzdolabında bekletin. Servis tabağına alıp dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları