Sofraya meze şart

Biraz fava, mevsimiyse iki - üç dilim kavun, bir kalın dilim beyaz peynir, patlıcan kızartması, sarmısaklı cacık ve haydari...

Şimdilerde barlarda ayakta bile içilen rakının değişmez mezesidir bu saydıklarımız. Hatta eskiden meyhaneye gidip bir tek rakı söylendiğinde küçük sevimli tabaklar içinde bu mezelerden birkaçı gelirmiş sofraya. Üstelik rakının vazgeçilmezleri olan mezelerden para bile alınmazmış. İşte bu meyhanelerden birinin müdavimiymiş Yahya Kemal. Her akşam aynı meyhaneye gider, birkaç tek rakı içermiş. Gelen mezelereyse pek el sürmezmiş. Garson bakmış ki, bu müşterinin mezelerle pek de işi yok; bir akşam, tabaklardan birini götürmemiş şairin masasına. Şair, garson çocuğu hemen yanına çağırmış ve eksik mezenin hesabını sormuş. Durumu öğrenince de gülümseyerek mezelerin damağa olduğu kadar göze de hitap ettiğini ve yemese bile bütün mezeleri eksiksiz olarak istediğini söylemiş. Evet, meze denen şey rakı sofrasının vazgeçilmezlerindendir ve yenmese bile sofrada bulunması gerekir.

Kekikli hamsi kapama

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

1 kg hamsi

4 adet kıvırcık marul yaprağı

2 adet yeşil soğan

1-2 adet sivri biber

1 demet maydanoz

2-3 diş sarmısak

2 adet orta boy domates

Varsa 1 yemek kaşığı soya sosu

2 çay kaşığı domates veya biber salçası

3 çay kaşığı kuru kekik

2 çay kaşığı tuz, karabiber

6 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet limon

Hamsilerin kılçıkları ayıklandıktan sonra yıkanıp süzülür. Üzerine 1 çay kaşığı tuz ve karabiber serpilip kenarda bekletilir. Diğer taraftan, yeşil soğanlar incecik doğranıp derin bir kaba aktarılır. Sarmısaklar ve sivri biberler de incecik dilimlenerek üzerine ilave edilir. İncecik kıyılmış maydanoz ve soyulup tavla zarı formunda doğranan domatesler de sebzelerin üzerine eklendikten sonra, kuru kekik, 1 çay kaşığı tuz ve karabiber serpilir. Salça, zeytinyağının 4 çorba kaşığı kadarı ve varsa soya sosu da ilave edilip kaşıkla malzemeler iyice karıştırıldıktan sonra, kenarda bekletilir.

2 yemek kaşığı zeytinyağı 25-30 santim çapında, fırına dayanıklı geniş bir güveç kabına (fırın kabı da kullanılabilir) gezdirilir. İki adet kıvırcık yaprağı kabın dibine yayılır. Üzerlerine suyu süzülmüş ve karınları açılmış hamsilerin yarısı kabuk kısımları yukarıya bakacak şekilde dizilir. Üzerine hazırlanan sebzeli karışım yayılıp kalan hamsiler de üzerine yerleştirilir. İnce halkalar halinde dilimlenmiş limonlar üzerine dizilip kalan marul yaprakları ile balıkların üzeri kapatılır. Kabın üzeri alüminyum folyoyla ya da kapakla sıkıca kapatılır. Hamsiler, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dakika pişirilip çıkarılır. Sıcak sıcak servis yapılır. İstenirse sebzeli harcın içine 3-4 yemek kaşığı kadar rendelenmiş taze kaşar peyniri de katılabilir.
Yazarın Tüm Yazıları