Silah uzmanı anlatıyor (2)

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Kocadağ'ın tabancası İsrail'den geçti mi?

Dün bu köşede bir silah uzmanının ‘‘süper müfettiş’’ Kutlu Savaş'ın izini sürdüğü MP-5'lerle ilgili tahminlerine yer verdik. Bugün aynı uzman DGM iddianamesindeki silah dökümünü analiz ediyor.

Susurluk Mercedesi'nin şoförü Emniyet Müdürü Hüseyin Kocadağ'ın üstünden çıkan Beretta tabancayı hatırlayacaksınız. Bu tabanca önce Zaire'ye satıldı. Muhtemelen kaçak olarak Türkiye'ye girdi. Hüseyin Kocadağ tarafından satın alındı ve sadece OHAL Bölgesi sınırları içinde kullanılmak üzere ruhsata bağlandı.

Silah uzmanı, Hüseyin Kocadağ'ın tabancasının Türkiye'ye giriş rotasını şöyle çizdi: ‘‘Çok büyük ihtimalle İsrail tarafından Zaire'den satın alındı, Lübnan iç savaşında İsrail yanlısı güçlere verildi. Lübnan'ın Suriye tarafından işgali sırasında bu ülke tarafından ele geçirildi ve Türkiye'ye sokuldu.’’

Mercedes'te mermileri bulunan ve DGM iddianamesinde ‘‘Sedat Bucak'ın korumaları tarafından kaçırıldı’’ denilen Jeriko marka yarı otomatik tabanca da İsrail malı. Silah uzmanı detay veriyor:

‘‘Asıl adı Jericho 942FS'dir. 9 mm, .40, .41 kalibre veya 12.7 mm çapında üretilir. 9 mm çapında olanı 16 mermi alır. İsrail bu tabancalardan Emniyet'e bir miktar ‘hibe etmişti' 9 mm çapında olanlarından sanırım’’

***

Silah uzmanı, DGM iddianamesinde ‘‘susturuculu silah’’ gerekçesinden yola çıkılarak yapılan ‘‘suikast amaçlı’’ yorumuna pek katılmıyor. Susturucunun kırsal ve dağlık bölgedeki özel harekât operasyonlarında ateş edilen yerin maskelenmesi amacıyla kullanıldığını hatırlatıyor.

Yine Susurluk’ta ele geçirilen Biksi mermilerle ilgili bugüne kadar pek duymadığımız bir ayrıntıyı açıklıyor:

‘‘7.62 mm çaplı Biksi mermisi denilen fişek standard Varsova Paktı 7.62x 39mm'lik piyade tüfeği/manga otomatik silahı fişeğidir. Biksi adı verilen silah, silahın adı Kiril alfabesi ile BKC diye yazılır. O yüzden özellikle PKK bu silaha Biksi der. Biksi fişekleri AK47 Kalaşnikof'ta da kullanılır. Susurluk'taki fişekler herhalde Kalaşnikof'ta kullanılmak üzere taşınıyordu.’’

***

Demek ki doğru insana, doğru sorular yöneltiğinde anlamlı yanıtlar alınıyor. Ama ya eksik bilgiye dayanan sorular.

Silah uzmanı, CHP'li Susurluk Komisyonu üyesi Fikri Sağlar'ın Başbakan Mesut Yılmaz'a yönelttiği soru önergesinden pek sonuç çıkacağını sanmıyor. Sağlar bu önergede Özel Harekât için neden ‘‘testereli bıçak ve boğma teli’’ gibi malzeme satın alındığını soruyordu.

Silah uzmanı, testereli bıçağın Kayseri'de Halmak firması tarafından üretildiğini anlatıyor, ‘‘Bıçağın tırtıklı tarafı soğuk iklimde yaşamı idame ettirmek için ısınmak maksadıyla odun kesmekte kullanılır. Avlanan hayvanı parçalarken kemikleri ayıklamakta işe yarar. Yoksa bir insanı iki tarafı düz veya bir tarafı tırtıklı bıçakla öldürmekte fark yoktur’’ diyor.

Peki ya boğma teli?

‘‘Boğma telleri en az 20 yıldır Türk ordusunda standart malzemedir. İnanmayan açıp Kara Kuvvetleri Komando Er Eğitim Saha Talimatnamesi'ni okusun. Telin kullanımı Cenevre anlaşmasına aykırı değildir. Ayrıca sadece düşmana karşı değil yine av hayvanlarına karşı da kullanılır.’’

Yazarın Tüm Yazıları