Sigorta yaptırmak isteyen vatandaşın başına neler geldi

ANLATACAĞIM olay hem ilginç hem de şaşırtıcı.

Geçtiğimiz hafta içi, akşam saatlerinde, gazeteden eve dönerken telefonum çaldı. Arayan yakın bir dostumdu. Telefonu açar açmaz başladı anlatmaya: “Sigorta yaptırmak için sabahtan beri uğraşıyorum, başıma gelmeyen kalmadı. Bu nasıl iş, anlamadım.” Arkadaşımın başından geçen ve bana da anlattığı olayı özetleyerek, sizinle de paylaşayım. Arkadaşımın beni aradığı gün, aracının kasko sigortasının da son günü. Poliçesini yeniletecek. Önce, eski poliçeyi yapan şirketle konuşuyor ve fiyat alıyor. Sonra da, ‘daha düşük primle başka şirketten sigortayı yeniletebilir miyim?’ düşüncesiyle, tanıdığı bir sigorta acentesini arıyor. Aracının plakasını ve şirketinin vergi numarasını veriyor. Kısa süre sonra acente arıyor ve “Sizin sigortanız yenilenmiş, sisteme de girmiş” diyor. Arkadaşım, şaşkın.

Öğreniyor ki, bugüne kadar hiç çalışmadığı bir sigorta şirketinin, yine hiç tanımadığı bir acentesi tarafından kasko sigortası yapılmış. Hatta yapılmakla kalmamış, sigorta şirketlerinin ortak kullandığı merkezi sisteme bile girmiş.

Peki, bu ne anlama geliyor? Sizin, primini ödeyerek, bir sigorta satın aldığınız anlamına geliyor. Haliyle de o poliçeyi sisteme kim girmişse, mutlaka onun iptal etmesi gerekiyor. Nitekim, fiyat sormak için aradığı acente de, arkadaşıma, “Bu sigortayı hangi acente yapmışsa onu bulup, iptal ettirmeniz lazım. Yoksa ben size fiyat teklifi veremem. Versem bile sigortanızı yapamam” demiş. Neyse. Uzun uğraşlardan sonra sigortayı yenileyen acente bulunuyor. Olayın bundan sonrası daha da ilginç. İlgincin ötesinde bana göre rezalet.

Pişkinliğin bu kadarı da olur mu?

Arkadaşım acenteyi arıyor, kendilerini tanımadığını söylüyor, vergi numarası gibi özel bilgileri nereden aldıklarını soruyor ve poliçeyi iptal etmelerini istiyor. Yeri gelmişken kısa bir bilgi vereyim. Sistemdeki bir poliçe hakkında bilgi almak ya da poliçe satışı yapabilmek için o sigortayı yaptıran kişiyse, TC kimlik numarası; eğer şirketse de, vergi numarası ve aracın plakası gibi özel bilgilere ihtiyaç vardır. Anlayacağınız bu acente, gizli bilgilere bir şekilde ulaşmış. Devam ediyorum. Acentedeki ilgili kişi pişkin bir şekilde, “Siz mağdur olmayın diye biz aracınızın poliçesini yeniledik” diyor.

Arkadaşım, poliçenin iptal edilmesi konusunda ısrarcı davranınca acente bu sefer pişkinliği daha da ileri götürüp, şunları söylüyor: “Bizim çalıştığımız sigorta şirketinde fiyatlar çok ucuzdur. Hem iyi de hizmet veririz. Eski şirketiniz ne fiyat verdi bilmiyorum ama biz kaskonuzu bin 200 liraya yeniliyoruz. Bu fiyat da pahalı geldiyse, acenteliğini yaptığımız bir başka sigorta şirketi var onun fiyatı daha uygun. O şirketten de 700 liraya sigortanızı yaparız.”

Rezalete bakın siz. Hemen söyleyeyim, bu acentenin ve olayda bahsi geçen şirketlerin isimleri bende saklı. Merak eden olursa da vermeye hazırım. Şu kadarını söyleyeyim. Bu şirketler sigorta sektörünün büyük şirketleri.

Lafa fazla uzatmayayım. O acente poliçeyi iptal etti, arkadaşım da bir başka şirketten kasko sigortasını yeniledi.

Gizli bilgiler kullanılarak suç işleniyor


Sigorta şirketlerinin son yıllarda birbirlerinden müşteri çalma adına kıyasıya fiyat rekabetine girdiklerini ve bu yüzden de zarar ettiklerini çok iyi biliyorum. Hatta bu konuya, birkaç yazımda da değindim. Ancak olayın bu boyutlara kadar geldiğini, sigortalıların özel bilgilerinin havalarda uçuştuğunu ve yasaları çiğneme adına poliçe satılmaya başlandığını bilmiyordum.
Açıkça söylüyorum ve buradan da duyuruyorum. Kişilerin özel bilgileri bir şekilde elde edilip, bu bilgiler kullanılarak, suç işleniyor.
Son olarak şunu da belirteyim. Yıllardır sigorta sektörünün temsilcileri, sigorta bilincinin yaygın olmadığını söyleyip, kişilerin sigorta yaptırmadıklarından şikayet ediyorlar. Şimdi, soruyorum. Bu tür olaylarla karşılaşan vatandaş, nasıl olur da sigorta sistemine güvenip, poliçe satın alır? Yaşananlara baksanıza… Sigorta yaptırmak isteyen bile eziyet üzerine eziyet çekiyor. Böyle bir olayla karşılaşan kim bilir kaç kişi var. Kimileri iptal ettirmek için peşinde koşuyor; kimileri de belki, ‘ucuza sigorta yaptılar’ deyip, oynanan bu oyuna teslim oluyor.
Yazarın Tüm Yazıları