"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Sigara böreği mi kalem böreği mi?

Anadolu yemek kültürü yüzyıllara dayalı köklü bir kültürdür.

Yemeklere verilen isimlerin bir hikayesi vardır.
İç Ege’nin yari yardan ayırmayanı, Akdeniz’in dulavrat çorbası böyle ilginç ismi olan, hikâyeli, efsaneli yemeklere verilebilecek yüzlerce örnekten sadece birkaçıdır.
Dediğim gibi, isimleri özeldir ve değiştirilmesi de pek düşünülemez.
Geçen gün gazetede bir haber okudum ve açıkçası çok şaşırdım. Kendimi bildim bileli sigara böreği olarak tanıdığım pratik börek bundan böyle “kalem böreği” ismiyle anılacakmış.
Haberde aynen şöyle deniyordu: “Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne (SESOB) bağlı Lokantacılar Odası Başkanı Erdal Kurtuldu’nun isim değişliği teklifi, SESOB Başkanlar Kurulu’nda kabul edildi. Kurulda, sigara böreğine en çok önerilen kalem, sarma ve parmak isimleri oylamaya sunuldu. Oylamada, sigara böreğinin ismi oy çokluğu ile ‘Kalem Böreği’ olarak değiştirildi.”
Değişiklik teklifinin nedeniyse çocukları ve gençleri kötü alışkanlıklara özendirmemek olarak açıklanmış.
Sigaranın zararlı bir alışkanlık olduğu konusunda en hassas kişilerden biriyim. Ama, yüzyıllardır sigara böreği olarak anılan böreğin ismini kalem olarak değiştirmenin amaca hizmet edeceğini hiç düşünmüyorum.

PATATES ÇORBASI

Patatesleri tavla zarı gibi küçük küçük doğrayın. Yağı kızdırın, kıymayı 5 dakika kavurup, salçayı ilave edin.
Birkaç dakika daha sürekli karıştırarak kavurduktan sonra suyu ekleyin ve kaynamasını bekleyin. Tuz ve karabiberi ekleyin.
Salçalı su kaynayınca içine patatesleri ve pirinci ekleyin. Patatesler pişinceye kadar sık sık karıştırın.
Servis sırasında isterseniz üzerine yağla kızdırılmış nane gezdirebilirsiniz.

Malzeme listesi

- 2 adet orta boy patates
- 250 gr kıyma
- 1 yemek kaşığı bitkisel margarin
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 kahve fincanı pirinç (veya bulgur)
- 6 su bardağı su
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber

X