Şifa dolu bereket simgesi

Genç kız babası tarafından tacize maruz bırakılmaktadır. Bu durumdan bıkan kız kaçıp ölen annesinin mezarı başına gider ve orada intihar eder.

Kızın amacı sonsuza kadar saf ve temiz kalabilmektir. Mitolojiye göre, tanrılar, saf ve temiz kalmak için canını veren bu kızın kanından bir ağaç yaratırlar. İşte bu ağaç nar ağacıdır. Kızını taciz eden babaya tanrılar tarafından verilen ceza ise çaylağa dönüşmektir. Derler ki, çaylağın asla nar ağacına konmama sebebi de budur.

Nar Yunanca’da "side" demektir ve Antalya yakınlarındaki antik kente adı da Anadolu’da yaşayan bir kahramanın kızının adından esinlenerek verilmiştir. Çünkü bu kızın adı yukarıda anlattığımız hikayeden esinlenilerek konulmuştur.

Çin de dahil olmak üzere, pek çok kültürde doğurganlığın ve bereketin simgesidir nar. Mezapotamya’da bir erkek aşık olduğu kadının kendisini arzulaması için bir dua eder ve bu duanın içinde nar meyvesi de vardır. Bazı kültürlerdeyse evlenmek üzere olan çiftlere ikiye bölünmüş nar resmi hediye etmek adettir çünkü bu, evliliğin başarılı olması için yapılan bir dilektir.

Anavatanı Akdeniz’dir narın. Ama hemen bütün Avrupa’da yaygın olarak yetiştirilir. Çünkü Araplar tarafından İspanya’ya, oradan da bütün Avrupa’ya yayılmıştır. İşte bu yüzdendir Avrupa dillerinde narın "granada" yla benzeşen adlarla anılması.

İspanyolca nar granada demektir. Şimdi de bereketin simgesi olan narın yararlarına kısaca bakalım isterseniz. Bir kere, nar müthiş bir antioksidan kaynağıdır. Düzenli olarak nar suyu içmek tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Dediğimiz gibi, paha biçilmez bir antioksidan kaynağı olan narın barındırdığı bazı antioksidanlar da kanseri önleyici etki yapar. Nar aynı zamanda kalp ve damar sağlığı açısından da önemli bir meyvedir. Üstelik şifa niteliği taşıyan narın sadece meyvesi değil çekirdeği ve yaprağı da çok faydalıdır. Son olarak, narın C vitamini, potasyum ve demir yönünden de zengin olduğunu söylemek gerekiyor.

Evet uzmanlar boşu boşuna "mutlaka nar suyu için" demiyorlar ve çarşıdan aldığımızda bir tane, eve gelince bin tane olan nar, boşuna bereketin ve doğurganlığın simmgesi olarak anılmıyor.

Erişteli Türkmen kebabı

4 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet tavuk şintizel

(Tavuk göğüs eti de kullanabilirsiniz.)

á 1 su bardağı dolusu erişte

á 6 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 2 adet taze yeşil soğan

á 1 adet kırmızı dolmalık biber

á 2 adet yeşil dolmalık biberi

á 1 su bardağı konserve mısır

á 2 tatlı kaşığı hardal

á 4 yemek kaşığı soya sosu

á 2 su bardağı sıcak su

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Tavuk etlerini şeritler halinde dilimleyin. Kuru soğanı, soyup ortadan ikiye böldükten sonra, yarım halkalar halinde incecik doğrayın. Taze soğanları ayıklayıp ikişer santim kalınlığında dilimleyin. Ayıkladığınız kırmızı ve yeşil dolmalık biberleri kibrit çöpü formunda doğrayın.

3 yemek kaşığı zeytinyağını küçük bir tavada kızdırıp erişteleri kızgın yağda sürekli karıştırarak renkleri kahverengileşinceye kadar kavurun.

Ocaktan alıp bir kenarda bekletin. Kalan zeytinyağını derin bir teflon tavada kızdırıp parmak şeklinde doğradığınız tavuk etlerini ve kuru soğanları aktarın. Sürekli karıştırarak 7-8 dakika kavurun. Üzerine kibrit çöpü formunda doğradığınız biberleri, suyunu süzdüğünüz konserve mısırı ve yeşil soğanları ilave ettikten sonra karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun.

Hardal ve soya sosunu katıp tuz ve karabiberi serpin. Üzerine kavurduğunuz erişteleri de ekleyip iki su bardağı sıcak suyu aktarın. Ocağı kısıp tavuk etlleri iyice yumuşayıncaya kadar, 20-25 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın. İsterseniz, haşlanmış bürüksellahanaları ile süsleyerek servis yapın.

Üzümlü lahana salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

á 1/2 adet küçük boy beyaz lahana

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm

Sosu için;

á 1 su bardağı sıkma portakal suyu

á 4 yemek kaşığı dolusu mayonez

á 6 yemek kaşığı dolusu yoğurt

Kuru üzümleri bol sıcak suda bekletin. Beyaz lahananın yapraklarını tek tek ayırıp iyice yıkadıktan sonra süzün. Kalın damarlarını ayıkladıktan sonra, incecik doğrayıp derin bir kaba aktarın. Üzerine tuz ve karabiberi serpip köfte yoğurur gibi yoğurun. Böylece lahanaları yumuşatmış olacaksınız. Diğer taraftan, portakal suyunu geniş bir kaseye aktarıp üzerine mayonez ve yoğurdu ekledikten sonra çatalla iyice çırpın.

Hazırladığınız bu sosu lahanaların üzerine aktarıp karıştırın. Lahana salatasını bir salata tabağına aktarın. Sıcak suda yaklaşık 20 dakika beklettiğiniz kuru üzümlerin suyunu iyice süzdükten sonra salatanın üzerine serpiştirin. Salatalık ve portakal dilimleriyle süsleyerek servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları