‘Şeyhülislam’ Ali Yüksel Başbakanlık’ta ne iş yapar

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan R. Tayyip Erdoğan’a ilginç bir soru yöneltiyor.

Haberin Devamı

Başbakan’ın, 14.5.1997 tarihinde Dortmund–Westfalen Stadyumu’nda yapılan toplantıya Melih Gökçek ve Yimpaş’cı Dursun Uyar’la katılıyor. Toplantıyı Avrupa’da ‘Şeyhülislam’ unvanıyla tanınan ve camiada etkili olan Ali Yüksel düzenliyor. Kart sözü vatandaşları dolandıran İslami holdinglere getiriyor ve partisinin mücadelesine rağmen vatandaşların mağduriyetinin hâlâ giderilemediğini belirttikten sonra şöyle diyor:
“AKP Samsun Milletvekili ve grup başkanvekili Suat Kılıç’ın kayınpederi olduğu bilinen Ali Yüksel’in, Başbakan ile 1990’lı yıllara dayanan bu ilişkisinin, İslami holding yapılanmalarında etkili olduğu daha sonra gelişen Deniz Feneri ve bağlantılı örgütlenmelerle doğrulanmıştır.
Ali Yüksel’in hükümet tarafından özel olarak himaye edildiği ve resmi statüsünün güçlendirildiği görülmektedir. Adı geçenin halen ‘Başbakan Danışmanı’ olarak Başbakanlık eski bina-C girişten sola dönüp sağa sapınca, sağ koridorda 32 numarada” görev yaptığına dair bilgiler ortaya çıkmıştır.
Diğer hususların değerlendirmesi bir tarafa şimdiki hal aşağıdaki soruların ivedi olarak cevaplandırılmasını talep ediyoruz;
1- Ali Yüksel’in Başbakanlık’ta görev yaptığına dair bilgiler doğru mudur?
Adı geçenin eğitimi nedir? Mesleki kariyeri nedir? Kamuda hangi görevleri yapmıştır?
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’yla olan ilişkisinin niteliği nedir? Bu ilişki hangi tarihten bu yana devam etmektedir?
2- Başbakan olarak görev yapmaya başladığınız 14.3.2003 tarihinden bu yana Başbakanlık’ta danışman ya da başka bir sıfatla kadrolu, geçici, sözleşmeli olarak veya her ne nam altında olursa olsun kaç kişi çalışmıştır? Halen kaç kişi çalışmaktadır?”

Haberin Devamı

Yorumsuz; Hitler

ALMANYA’da, Weimar Cumhuriyeti’ni kim yıktı? Adolf Hitler.
Hitler’in kurduğu cumhuriyetin adı neydi? Demokratik Cumhuriyet.
Hitler’in parlamento darbesiyle kurduğu bu cumhuriyetin silah gücü neydi? Polisler.
Hitler’in diktatör olmak istediğini anlamayıp, ona ‘yetki kanunu’ veren kimlerdi? Merkez sağ partiler.
Hitler’i diktatör yapacak yasalara ve uygulamalara mecliste karşı çıkan kimdi? 88 sosyal demokrat milletvekili.
Hitler’in arkasındaki meclis gücü neydi? 441 milletvekili.
Hitler’e karşı çıkan basının ve muhalefetin başına ne geldi? Hepsi cezaevine tıkıldı.
Hitler’in Reichstag yangını gibi provokasyonlarla kandırıp ele geçirdiği son kurum hangisiydi? Alman ordusu.
Hitler’in hedefindeki ilk gazete hangisiydi? ‘Freiheit’ (yani Hürriyet!..)
Aklınıza bir benzerlik geldi mi acaba?
Özden ANIL
(Bu yazı, Başbakan’ın, İnönü’yü Hitler’e benzetmesinden 6 ay önce yazılmıştır. Y.B.)

Haberin Devamı

Mardin korosu, Hatay’a rakip oluyor

MARDİNLİLER Eğitim ve Dayanışma Vakfı’nın (MAREV) 20. kuruluş yıldönümü için önceki akşam Caddebostan Kültür Merkezi’nde bir müzik etkinliği vardı. Koca salon doluydu ve koroyu dinleyenler, Mardin’in dış dünyada Hatay korosuna rakip sayılabilecek başarıya ulaştığını söylediler.
Bir kere koroyu anlatalım. Fehmi Tahincioğlu’nun genel başkanlığını yürüttüğü MAREV’in davetiyesinde koroyu “Türkiye Cumhuriyeti devletinin, ülkesi ve ulusu ile bölünmez bütünlüğüne, Allah rızasına, hayır duygusuna, insan sevgisine gönül veren, dil, din ırk renk ayrımı yapmadan insanı üstün sayan” bir koro olarak tanıtıyor.
İstanbul’daki Mardinlilerden oluşan kadınlı erkekli 50 kişilik koroda, üç savcı, iki yargıç, üç avukat, bir beyin cerrahı, altı kuyumcu olmak üzere çeşitli meslek grupları bulunuyor. Hem söylüyorlar, hem de bir şeyler çalıyorlarmış bu Mardinliler...
Grubun en küçüğü 18 yaşında bir kız; en büyüğü de 75 yaşında bir ‘abi’...
Klasik Türk müziği ile yerel müziği içeren şarkı ve türküler, Türkçe, Arapça, Süryanice (Aramice) ve Kürtçe olarak okunurken;  çekilen zılgıtlarla Mardinliler coştu. Hepsi de aydın insanlar...
Marev kurucusu Av. Bedii Ensari Mardin şiirinde “İçindeki iyi insan ve iyi insanların erdemiyle, birlik yolumuz, Atatürk Cumhuriyeti’nde hep şanslısın” diyor zaten. Mardinli işadamı Zeynel Abidin Erdem, korodan çok keyif almıştı. “Biz Müslümanlar Mardin’de Süryani, Keldani, Yezidi ve Ermeni hemşehrilerimizle bugüne kadar yüksek sesle dahi konuşmadık” derken birilerine bir mesaj veriyordu sanki. Mardin’e kurulan üniversiteye katkılarını anlatmak istemedi, çünkü birilerine kızgındı. Keşke Erdem gibi her işadamı memleketini unutmasa da onlara her türlü katkıyı sağlasa.... Gazeteci Muammer Elveren oradaydı da Kenan Akın neredeydi? Bu arada hemşehrileri Vali Muammer Güler’i bekleyip durdular. Güler’in eşi, Ensari ailesi ile teyze çocukları oluyor.
Davetliler arasında yer alan Gönül Yazar, “Yola çıktım Mardin”e parçasını okuduktan sonra sahnenin önüne gelerek “Hepinizi canı gönülden alkışlıyorum” dedi. Bestekar Bedri Orcan’ın kızı Zühal Orcan’ın Arapça okuduğu “Bahar geldi, gül açtı” şarkısına salondakilerin de katılması coşkuyu daha da arttırdı.
Sait İçbezmez koro genel direktörü... “Yakında dış tanıtım için teklif gelmezse şaşarım” diye iddiasını ortaya koyuyordu.
Evet Mardin’e hiç şaşmıyoruz. Kendi açılımını ‘bin yıl’ önce yapmış... Bundan bir süre önce Mardin’de yaşamıştık. Kliseler Müslüman dolu; bir mevlitte de bunun tersi oluyor. Kuyumcu Kenan Gürdal “Ne bir Hıristiyan Müslüman oldu, ne de bir Müslüman Hıristiyan. İki taraf da birbirine hoşgörü ile bakıyorlar” demişti.

Yazarın Tüm Yazıları