Seyahat güzel şey ama

Sık sık seyahat eden biriyim. Seyahat etmeyi, başka coğrafyalar görmeyi ve özellikle de gittiğim yerlerin yöresel lezzetlerinin tadına bakmayı çok seven biriyim.

Haberin Devamı

Hatta diyebilirim ki, seyahat etmenin en önemli sebeplerinden biri bu benim için. Seyahatlerimi, zamanım da varsa, arabayla yapmak ise en sevdiğim şey.
Durum böyleyken, hepinizin seyahat sonrasında karşılaştığı sindirim sorunlarıyla sık sık karşılaştığımı söylememe gerek yok sanırım. Uzmanlar bu sorunların vücudun uzun süre hareketsiz kalmasıyla bağlantılı olduğunu söylüyorlar. Yani, eğer benim gibi arabayla yolculuk yapmaktan hoşlanıyorsanız, sindirim sistemi sorunlarını daha sık yaşıyorsunuz demektir. Seyahat ederken daha çok hazır gıdalar tükettiğimiz ve sık sık tuvalet için durmamak amacıyla su içmediğimiz ise bir gerçek. Üstelik yeni tatlar denemeyi seven biriyseniz, benim gibi gittiğiniz yerlerde vücudunuzun alışık olmadığı gıdaları da iştahla tüketiyorsunuz demektir.
İşte bütün bu sebepler o meşhur “tatil kabızlığına” sebep olabiliyor. Uzmanlar yolculuk ve tatil süresince probiyotik ürünler, sıvı, bol meyve ve sebze tüketerek bu durumu en hafif şekilde atlatabileceğimizi bir de vücudumuza birdenbire çok yüklenmememizi ve alışık olmadığımız gıdaları çok tüketmememizi söylüyorlar. Elbette ki önemli bir başka uyarı da beş-altı gün süren kabızlıklarda hemen doktora gitmemiz gerektiği.

Malzeme listesi

Haberin Devamı

125 gr bitkisel margarin
2 su bardağı süt
Yarım su bardağı su
2 çay kaşığı tarçın
Yarım su bardağı süzme bal
1 yemek kaşığı kuru toz maya
2 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
Yaklaşık 6 su bardağı un

Ballı tarçınlı ekmek

Orta boy bir tencereye yağı koyup kısık ateşte eritin. Süt, su, tarçın ve balı ekleyip yine kısık ateşte karıştırarak bal eriyinceye dek ısıtın. Bal eriyince ocaktan alıp bir cam yoğurma kabının içine aktarın. Ilınması için bekleyip içine toz mayayı ekleyip çatalla 1 dakika kadar çırpın. Sonrada yumurtaları kırıp, tuzu serpin. Ve unu da ekleyerek yoğurmaya başlayın. Oldukça yumuşak ve hafifçe elinize yapışan bir hamur elde edeceksiniz.
Hamurun üzerini örtüp oda sıcaklığında 30 dakika mayalanıp, kabarması için bekletin. Bu arada fırın tepsisine fırın kağıdını serin. Kabaran hamuru 30 eşit bezeye ayırın. Her bir hamur bezesini iki avucunuzun arasında yuvarlayın ve 3 tane topu birbirine çiçek gibi yapıştırın. Böylece 10 adet ekmeğiniz olacaktır. Bunları aralıklı olarak tepsiye dizin. Tekrar oda sıcaklığında 20 dakika bekletin.
Isınmış 180 dereceye ayarlanmış fırında 30 dakika, üzerleri kızarıncaya dek pişirin. Çıkarın sıcak ya da ılık servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları