Sevgi ve paylaşım günleri

Şükürler olsun biz Türkler, sahip olduğu değerlere, geleneklere ve özel günlere çok bağlı bir milletiz.

Özel günler deyince, eminim aklınıza pek çok güzel şeyle birlikte, bu günlerde sevdiklerinizle paylaştığınız güzel sofralar, onlar için yaptığınız nefis yemekler de geliyordur. Kandillerde yaptığınız helvalar, evlerinize götürdüğünüz kandil simitleri ya da muharrem aylarında zevkle ve büyük bir emek sarf ederek hazırladığınız ve komşularınızla paylaştığınız aşure gibi. Tabii ki bu kadar örnekle bitirmeyeceğiz, yemeklerle kültürümüzün bir parçası olan özel günlerin kucaklaşmasını anlatmayı. Evlerinizde okuttuğunuz mevlitlerde ikram etmek için mutlaka bir ya da birkaç çeşit yemek yapıyorsunuzdur. Büyük bir tencerede yaptığınız pilavın kıvamını tutturmak için ne kadar uğraştığınızı, ya da pilavın yanında ikram edeceğiniz eti bir gün önceden kasabınızdan nasıl da özenle aldığınızı hayal edebiliyorum. Ya da çocuğunuzun ilk dişi çıktığında, diğerleri inci gibi çıksın diye yaptığınız diş buğdayına nasıl bir sevgi kattığınızı. Gerçekten, ne mutlu bizlere ki, hálá paylaşacağımız bir sürü "özel gün" ümüz var ve bu günleri bahane ederek başında toplandığımız sevgi ve emek dolu sofralarımız var.

Kremalı Hırvatistan dolması

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

4 adet büyük boy sarı dolmalık biber

4 adet büyük boy dolmalık kırmızı biber

3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

2 su baradğı pirinç

2 adet orta boy kuru soğan

3 adet orta boy domates

250-300 gr orta yağlı kıyma

1 su bardağı dolusu hazır süt kreması

2 çay kaşığı tuz

1 yemek kaşığı kuru kekik

1 yemek kaşığı kuru fesleğen (ya da taze fesleğen)

1 çay kaşığı tarçın

Biberlerin saplarını 2 santimlik kapak oluşturacak şekilde kesin. Tohumlarını suyun altında temizleyip süzün. Kuru soğanları soyup, incecik doğrayın. Domatesleri soyup, tavla zarı formunda doğrayın. Pirinci bol suyla yıkayıp süzün. Soğan, domates ve pirinci derin bir kaba aktarın. Üzerine kıymayı ekleyip tuzu serpiştirdikten sonra fesleğen, kekik ve tarçını ilave edin. Son olarak, hazır süt kremasını da aktarıp 7-8 dakika, malzemeler iyice karışıncaya kadar yoğurun. Biberleri, hazırladığınız harçla hafifçe bastırarak doldurun. Sızma zeytinyağını geniş bir tencereye aktarıp, hazırladığınız dolmaları kapak kısımları yukarıda kalacak şekilde tencereye yerleştirin. 3 su bardağı sıcak suyu da tencerenin kenarından yavaş yavaş aktarın. Dolmalar dağılmasın diye üzerlerine porselen bir tabak yerleştirip, tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte 45-50 dakika pişirip, ocaktan aldıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.

Meyveli İskoç keki

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Hamuru için

1 su bardağı pudra şekeri

125 gr yumuşamış bitkisel margarin

1 su bardağı dolusu un

Meyveler için

8-10 adet kayısı (konserve kayısı da kullanabilirsiniz)

2 adet orta boy şeftali (konserve şeftali de kullanabilirsiniz)

1 su bardağı dolusu frambuaz (karadut ya da böğürtlen de kullanabilirsiniz)

1 su bardağı çilek

1 su bardağı tozşeker

Servisi için

1 paket hazır süt kreması

Pudra şekeri ve oda sıcaklığında yumuşamış olan margarini derin bir kaba aktarıp karıştırın. Bir taraftan yoğurmaya devam ederken, bir taraftan da unu azar azar ilave edin. Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurup buzdolabı poşetine ya da alüminyum folyoya sardığınız hamuru, buzdolabınızın derin dondurucusunda hamur iyice sertleşinceye kadar 3-4 saat ya da bir gece bekletin. Bütün meyveleri kuşbaşı et formunda doğrayıp, 25-30 santim çapında kenarları yüksek bir fırın kabına aktarın. Üzerlerine tozşeker serpiştirip karıştırın (Kış aylarında bu tatlı için elma ya da armut kullanabilirsiniz). Buzdolabında bekleyen donmuş hamuru çıkarıp, rendenin iri tarafıyla meyvelerin üzerini tamamen kapatacak şekilde rendeleyin. Meyveli keki 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar 20-25 dakika pişirip çıkarın. Hazır süt kremasını bir kaseye aktarıp çırpın. Keki servis kaşığı yardımıyla tabaklara alıp, üzerine krema gezdirdikten sonra ılık olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları