Şeker ömrünüzü kısaltır

Bedenlerimiz şeker çöplüğü haline geliyor, sağlık yöneticileri daha etkin bir toplumsal ‘şeker detoksu’nun çarelerini arıyor.

Haberin Devamı

Şeker, tüm kötülüklerin anası değilse bile fazla tüketildiğinde ciddi bir ‘sağlık zararlısı’dır. Besinlere aşırı miktarlarda şeker ilave edilen ülkelerde kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, şişmanlık gibi sağlık sorunları daha yaygın görülüyor. Fazla tüketilen şekerin B grubu vitaminleri, krom ve magnezyum düzeylerini azaltabileceği, bağışıklık sistemini zayıflatıp trigliserit ve kan şekerini artırabileceği de biliniyor.
Şekeri vücudunuza aldığınızda pankreas beziniz insülin salgılar. İnsülin, enerji kaynağı olarak kullanılması amacıyla şekeri hücrenize taşıyan moleküldür.
Eğer şekeri dengeli ve ölçülü miktarlarda tüketirseniz -ki doğrusu da budur- pankreasınız çok az miktarda insülin üretir.
Kanınızdaki şeker düzenli bir şekilde hücrelerinize taşınır, kan şekeri ve insülin dengeniz müthiş bir yetenekle korunur.
İnsülin ve şekerin yemekleri takiben kanınızdaki yükseliş ve inişi belirli sınırlar içinde kusursuz bir işleyiş halinde sürer gider.
Özetle yiyip içtiğiniz şeker miktarı arttıkça sağlık sorunlarınız artar, hayat kaliteniz düşer, ömrünüz kısalır.

Haberin Devamı

Şeker=Yalancı mutluluk

Yoğun karbonhidrat içeren şeker ve kalori yüklü besinleri yediğinizde veya glisemik indeks değeri yüksek besinleri fazlaca tükettiğinizde, tıkır tıkır işleyen düzeninizi bozarsınız. Kanınızda aniden yükselen şeker seviyesi karşısında pankreas beziniz alarma geçer, fazla miktarda insülin salgılar. Bol şeker ve bol insülin ile kısa süreli bir enerji patlaması yaşar, mutlu olursunuz.
Ama bu mutluluk geçici ve kısa sürelidir. Bir-iki saat sonra kendinizi gözlerinizi açamayacak kadar yorgun hisseder, anlamada, odaklanmada güçlük çeken hırçın biri haline gelirsiniz.
Çareyi yeniden bol şekerli bir tatlıda ararsanız işiniz artık daha da zordur. ‘İnsülin Direnci Kulübü’ne hoş geldiniz! Bu kulübe üyeliğinizin size kazandıracaklarını hemen sayalım:
Hipertansiyon, şeker hastalığı, şişmanlık, hızlanmış damar sertliği ve erken yaşlanma gibi pek çok sağlık sorunu.
Eğer sağlığınızı iyi tutma, sağlık hazinenizi tutumla harcayıp daha da zenginleştirme konusunda kararlı iseniz aşırı ve sık karbonhidrat -şeker- tüketmekten ve bu kulübe üye olmaktan vazgeçin.
Sağlığınız için ideal kilonuzda kalmaya özen gösterin. Metabolik çarkınızın dişlilerini şekerli besinlerle paslandırıp eskitmeyin.

Haberin Devamı

Yemeklerden önce tatlı yiyelim mi

Yemeklerden önce tatlı yemek doğru değildir. Eğer açlığınızı bastırmak için mutlaka tatlı bir şey yemeyi arzuluyorsanız, size elmayı tavsiye edebiliriz.
Tatlıların (özellikle unlu, yağlı ve bol şekerli olanların) kan şekerinizde ciddi dalgalanmalar yapabileceğini ve sizi yemeğe düşük bir kan şekeri ile başlatabileceğini unutmayın. Düşük kan şekeriyle başladığınız yemeklerde gereğinden fazla yer, fazla miktarda kalori alırsınız.
Yemeklerden önce bir şeyler atıştırmayı düşünüyorsanız, bizim favorimiz fındık veya cevizdir.
Bunlar hem sizi tok tutacak hem de vücudunuza faydalı birçok besin unsurunu kazandıracaktır. Dikkat etmeniz gereken, ölçülü miktarda tüketmenizdir.

Yazarın Tüm Yazıları